Göztepe Stadı, Gervinho ve böyle maçlar…

Trabzonspor''un Göztepe maçı öncesi, sırası ve sonrasında muhakeme edilmesi (akıl yürütme, etraflıca değerlendirme) gereken pek çok faktör vardı.

Öncesinde İzmir''deki 25 bin 035 kişilik Gürsel Aksel Stadı''nın konsepti, Trabzon''daki 40 bin 782 kişilik Medical Park Stadı''ndan şampiyonluk kovalayacak bir takıma seyircinin yapacağı katkı noktasında çok ama çok daha uygundu.

Göztepe''nin stadı, bir zamanlar Trabzonspor''un 6 şampiyonluğu yaşadığı Hüseyin Avni Aker''in günümüzdeki tıpa tıp benzeri idi.

Yani Medical Park''ta seyircinin ve spor medyasının net görebilmek için dürbün ile seyretmesi gereken, yeşil çimlere ve topa çok ama çok uzak bir tribün yapısı var.

Gürsel Aksel''de ise seyirci ile futbolcunun adeta bütünleştiği kutu gibi mükemmel, tezahüratın ses noktasında şiddet derecesini azami düzeye çıkaracak şekilde bir dizayn yapılmış.

Göztepe seyircisi de maçın öncesinde, sırasında ve sonrasında hiç mola vermeksizin takımlarını, en az sahadaki futbolcular kadar emek vererek desteklediler.

Kısa bir kıssadan hisse yapacak olur isek, Trabzonspor taraftarı gibi kopuk kopuk sahne almadılar, özellikle yerli futbolcular hata yaptığında homurdanmadılar, yenilen takımlarını da bırakın ses çıkarmamayı maçtan sonra dakikalarca alkışladılar. Çıplak gözle basın tribünden ahvali izleyen basın mensuplarına da "Trabzonspor şampiyonluğa varacak ise, böyle bir stadı olmalıydı. Bir de Göztepe seyircisi gibi davranmalı" dedirtmedi değil.

*

Peres, Bakesetas, Nwakaeme gibi sonucu birinci derecede etki eden futbolcularından tam sakat oldukları için yararlanamayan, Hamsik ve Doğukan''ı sakat sakat oynatmak zorunda kalan Trabzonspor''un ilk 20 dakikada yediği saha ve seyirci baskısı anlatılır gibi değildi. Abdullah Avcı''nın "Yardımcılarım olmasa idi çok daha fazla zorlanırdım. Destekleri beni ayakta tuttu" şeklinde ifade ettiği bu dakikaları atlatan bordo-mavililer çoklarının eleştirdiği Gevinho''nun golü ile 90 artı 7 dakikayı galibiyetle tamamlamayı başardı. Şayet bu gidişat sezona Trabzonspor''u en üst noktada tamamlamayı getirir ise, bu gol de Gervinho''nun şampiyonluk yolunda Trabzonspor''a yaptığı çok büyük bir katkı olarak kayıtlara geçecektir.

Çünkü böylesi maçlarda bu gibi oyuncular alınmalarının ve aldıkları bedellerin karşılığını verirler ise şampiyonluk gelebilir.

*

"Böyle maçlar" diyoruz, çünkü Göztepe Teknik Direktörü Maestro, benzeri bir açıklamayı maçtan sonra şöyle yapmadı mı?

"Trabzonspor''u tebrik ediyoruz. Nasıl kazandıklarını biz de çok anlamadık. Trabzonspor''un ihtiyacı olan bir maçtı. Daha önce şampiyon olan bir hoca olarak şunu söyleyebilirim ki; bu tip maçlarda, böyle galibiyet alan takımlar her zaman şampiyonluğa bir adım daha yakındırlar."

Evet; Trabzonspor şu haliyle ligin en güçlü ve lider ekibi olsa da, bu tür maçları kazanamadıktan sonra şampiyonluğu elde etmesi mümkün değildir. Örneği de 2019-2020 sezonu ile de tarihe kayıtlıdır.

*

Ezcümle.

Birincisi; Göztepe-Trabzonspor maçı, seyirci-futbolcu bütünleşmesi için bir sahanın nasıl projelendirip yapılması gerektiğini Gürsel Aksel Stadı ile bir kere daha ortaya koymuştur.

İkincisi; bir takıma taraftarının nereye kadar ve nasıl sahip çıkması gerektiğini Göztepe seyircisi göstermiştir.

Üçüncüsü; giderek düzelen Abdulkadir Ömür''ün Trabzonspor''a neler katıp, kazandırabileceği tekrar görülmeye başlanmıştır.

Dördüncüsü; maçın sonucuna etki edecek tek bir olumsuz kararı bulunmayan hakem Atilla Karaoğlan''ın bile hakemlik müessesesinin eleştirilerin merkezine oturtulması yüzünden futbolcu ve seyirci tepkisinden hak eylemediği bir tepkiyi de alması düşündürücü, endişe verici olmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları