Hakemlere yeniden eğitim verilmeli

Millî maçlar nedeniyle Süper Lig''e verilen arada, 3 haftada yapılan hataların devamını önlemek için hakemlere mutlaka yeniden eğitim verilmesi gerekiyor. Hataların büyük bölümü, hakemin sahadaki yerini iyi tespit edememesinden kaynaklanıyor. Toplar onlara çarpıyor. Diyagonal koşu unutuldu. Hakemler sadece iki ceza alanı arasında koşuyorlar. El kol buluşmalarında hakemler eski uygulamaları unutup doğru olan yeni uygulamaya adapte olmalılar. Ceza alanında güreşler, itmeler, tutmalar had safhada. Artık VAR geldi, bunlar önlenir diye beklemiştik. VAR''dakilerin de sahadakilerden farkı yok. 90 dakika "Gözüm üzerinizde" demekle bu iş önlenemez. Top oyuna girmemişse sarı kart, girmişse penaltılar verilmezse, futbolun bu çirkin yönünü izlemeye devam ederiz. Hakemler, verdikleri uzatmaları, kendi keyfine göre yeniden uzatamaz. Sakatlık, oyuncu değişikliği, zaman çalmadan dolayı kart görme dışında uzatma doğru değil. Taç atışları çıktığı yerden değil, metrelerce uzağından atılıyor. Hakem bu atışları aynı takıma veriyor. 1987 yılında IFAB, "Yerinden atılmayan taç atışları rakip takıma verilecektir" demiş. Bu karar değişmediğine göre hakemler buna dikkat etmeli. Bir de bu sezon uygulanmaya başlayan 8 yabancı oynar kuralı hakemlere iyi anlatılmamış, Beşiktaş maçında bunun örneğini gördük. Teknik direktör Sergen Yalçın, "Bizi hakem aldattı" dedi.

 

Antalya-Çaykur Rize

Özgür Yankaya

Antalya golü yardımcının bayrağı ve VAR ile ofsayttan iptal. Rize lehine serbest vuruşa karar veren hakem, VAR''ın, ihlalin ceza alanı içinde yapıldığı şeklinde uyarısıyla penaltıya döndü. Rizespor''dan Gökhan Gönül''ün, havadan topa koluyla müdahalesine penaltı doğru da Gökhan''a ikinci sarı kart çıkmadı. Rize kalecisi Gökhan''ın Antalyalı Wright''e hareketi penaltılıktı, verilmedi. Uzatmaların uzatmasında Antalya lehine verilen penaltı yanlıştı.

 

Adana Demir-Konyaspor

Alper Ulusoy

Bazı fauller verilmedi, bazı fauller ters verildi. Son dakikada Konya''nın hücumunda, hakem yardımcı uygulaması hatalıydı.

 

Malatyaspor-Gaziantep FK

Sarper Barış Saka

Malatyasporlu Sadık''ın rakibini itişine penaltı itirazına, top oyunda olmadığı için devam kararı doğruydu.

 

Başakşehir-Kayserispor

Mustafa Öğretmenoğlu

Kartlar doğru, penaltı beklentilerinde devam kararları da doğruydu. Hakem önce VAR kadrosuna alınmıştı. Bu hafta hakemlik vererek doğruyu yapmışlar, çünkü iyi bir yönetim gösterdi.

 

Hatayspor-Alanyaspor

Mert Güzenge

Tek taraflı bir müsabaka. Hakem için zorluğu yoktu. O da zorlanmadan iyi bir yönetimle müsabakayı sonlandırdı.

 

Beşiktaş-Fatih Karagümrük

Cüneyt Çakır

Beşiktaşlı Salih''e iki sarıdan kırmızı kart doğruydu. Hakem tecrübesiyle sevecen otoritesi ile iyi bir yönetim gösterdi.

 

Giresunspor-Trabzonspor

Ali Şansalan

İyi bir yönetim gösterdi. 4. hakemler, maçın hakemine, önünde yapılan ihlalleri bile göstermiyorlar. Teknik adamların da 4. hakeme dertlenmeleri anlamsız. Maçın yönetmeni o değil ki.

 

Altay-Fenerbahçe

Yaşar Kemal Uğurlu

Altaylı Thiam''ın hareketi, Fenerbahçe lehine penaltılıktı. Hakem göremedi VAR da ona uydu. Serdar Aziz''in rakibinin yüzüne darbesi penaltı ve sarı karttı. Hakem bunu da atladı. Sahadaki yer almalara dikkat etmeli.

 

Sivas-Göztepe

Burak Şeker

Sivassporlu Kayode''nin kramponu, bilek üstüneydi ve kırmızı kartlıktı. Kırmızı, VAR''ın uyarısıyla verildi.

 

Kasımpaşa-Galatasaray

Fırat Aydınus

İyi götürdüğü müsabakada, sadece verilmeyen kartları vardı.

 

Yazarın Diğer Yazıları