Halk vergisini ödeyemez hale geldi

Halk vergisini ödeyemez hale geldi
Bütçe harcamalarındaki vergi gelirlerinin yüzde 63'e düşmesi, halkın ve KOBİ'lerin vergisini ödeyemez hale geldiğini gösteriyor. Rakamların bir diğer gösterdiği ise, bakan Albayrak'ın programının 6 ayda çökmüş olması.

Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre; 2019’un ilk altı aylık döneminde uzun yıllar boyunca ilk defa bütçe harcamalarındaki toplam vergi gelirlerinin payı %63 bir oranına düştü. % 37’lik açık ise yüksek borçlanma ve tek seferlik gelirle karşılanacak. Bu durum, hazinenin öngörülebilir sürekli bir gelirinin olmaması anlamına geliyor.

Bütçe gelirleri kapsamında %71'i dolaylı vergilerden oluşan ve ağırlıklı olarak KDV ve ÖTV gelirlerinden elde edilen vergi gelirlerinin %20 daha da düşeceği öngörülürken halkın alım gücünün de hızlı bir şekilde düştüğü rakamlara yansıyor. Bütçe harcamalarındaki %29’luk artış da dikkatlerden kaçmadı. İsrafın boyutları ve seçim ekonomisinin millete maliyeti de bütçe rakamlarına olumsuz bir şekilde yansıdı.

67238111_1097725017083371_4807061529511854080_n.jpg

HALK VERGİSİNİ ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

En sadık vergi mükellefi dolaylı vergiler olurken, kurumlar vergisi mükellefleri vergisini ödeyemez hale geldi. Tahakkuk etmiş vergilerini ödeyemeyen KOBİ’ler ve küçük esnaf için geçmiş dönemlerde üst üste yapılan vergi yapılandırmalarından da bir karşılık alınamadı. Maliyetlerin artması, tüketimin azalması esnafı kara kara düşündürürken esnaf ve KOBİ’ler vergilerinin ödeyemez hale geldi.

ALBAYRAK’IN PROGRAMI İLK ALTI AYDA ÇÖKTÜ

Bütçe rakamlarına baktığımızda bir kereye mahsus elde edilebilecek gelirler şu şekilde karşılandı;

46 Milyar İhtiyaç akçesinin hazineye aktarılması, Ocak ayında 37 milyar tl Merkez Bankası karının erkenden hazineye aktarılması.

Bu tabloya göre, bütçe gelirlerinin yüzde 12’si Merkez Bankası kaynakları ile sağlanırken, 2019 yılı bütçesinde yılın ilk altı ayında iç ve dış borçlanma hedeflerini dolmuş oldu.