Hani ''seçim yok''tu; Ne değişti?

Hani ''seçim yok''tu; Ne değişti?

Yüksek Seçim Kurulu''na "seçim malzemesi" lazım olmuş!

Devlet Malzeme Ofisi de, oy verme kabinidir, ıstampa mürekkebidir, mühür kartuşudur ne lazımsa "ivedilikle" tedarik etmek üzere ihaleye çıkmış.

"60 gün içinde teslim" şartıyla…

*

Ben böyle kaypak kitle görmedim arkadaş;

İktidar yahut muhalefet diye ayırmaksızın, ''Ankara siyaseti''ne iliştirilmiş perdesiz çalgılarından söz ediyorum medyanın.

Hani, üfleyerek çalınan modelleri var ya iki tarafın da, onlardan…

Daha düne kadar, mecazi değil, gerçekten "düne" kadar, seçim yasasında yapılan değişikliklerin "erken seçim ihtimalini" ortadan kaldırdığını, en az bir yıl seçim beklememek gerektiğini, bu aşamadan sonra seçimin olağan takviminde yapılması dışında bir alternatif kalmadığını savunuyor ve dahi dayatıyorlarken…

YSK''nin malzeme teminine başladığı haberinden sonra "baskın seçim" senaristi kesildiler başımıza iyi mi!

*

Seçim yasasında değişiklik teklifi daha TBMM''ye gelmeden, seçim yasasını değiştirmeyi, erken seçime gidilmeyeceğinin alametifarikası saymanın doğru olmadığını yazmış biri olarak "baskın seçim ihtimali" değil karşı çıktığım; ben yahut benim gibi "temkinli" giden birkaç gazeteci, yazar, yorumcu, kararlı biçimde baskın seçim olasılığının dikkatten kaçırılmamasına çalışırken ağız burun eğip de, şimdi siyaset mühendisliği kasma utanmazlıkları…

Ne oldu, hani seçim meçim yoktu!

Hani, AK Parti seçime gidecek olsa niye seçim yasasını değiştirsindi?

*

Ha şunu da söyleyeyim, YSK''nın malzeme alımı değil "baskın" yahut "erken seçim" ihtimalini rafa kaldırmamayı gerektiren;

Memleketin hali.

Birilerinin kestane ballı manda yoğurdu yemeden, başka birilerinin ise hiçbir şey yiyemediğinden uyuyamadığı ve açlıktan uyuyamayanların sayısının karnı tok sırtı pek halde rüyaya dalanlardan kat ve kat fazla olduğu bir ülkenin, bu halin müsebbiplerince, "bir yıl daha" idare edilebilmesi, mümkün iş mi?

*

Yönetilebilme demiyorum bakın idare edilebilme şansı kalmadı milletin sair ekseriyetinin;

İlkin tanzim satış çadırlarının önünde ele avuca gelir bir kartopu gibi beliren "açlık partisi", Halk Ekmek kuyrukları, ucuz et kuyrukları, tezgah altlarındaki çarık çürüğe talip olanların paylaşım kavgaları, marketlerdeki yağ-şeker yumruklaşmaları derken önünde ne varsa yutan bir çığ haline geldi.

İktidara talip olan o!

İktidara yürüyen, yürüdükçe iktidarın mevcut sakinlerinin koltuğunu titreten o!

*

Yürek mi dayanır bir koca yıl daha bu korkuyla yaşamaya?

*

Evet, "Bugün seçim olsa" kaybedeceği aşikar iken AK Parti elbette seçime gitmeyi istemez…

Ama, 1 yıl sonrasının bugünden daha iyi olacağına dair hiçbir somut yahut soyut gösterge var mı?

Artık kısa vadede fukaraların buz kesmiş kalplerini ısıtacak lakin uzun vadede batağı daha da içinden çıkılmaz yapacak suni bir "sıcak para ithalatı(!)" mı olur, 1999 stili bir "iade" iklimi/rüzgarı mı oluşturulur, muhalefet çevrelerinde evvelce döşenmiş birkaç mayın mı patlatılır; orasını ben bilmem.

Bildiğim şu:

İktidar, herhangi bir şekilde "soluklanma" fırsatını bulduğu anda sandığı kaçınılmaz sondan kurtarmaya çalışacaktır mutlaka!

*

YSK''nın seçim malzemesi temini için ivedilikle hareke geçmesi "baskın seçim işareti" olarak okunabilir mi?

Özel olacak, planlı bir "baskın seçim" hazırlığı gibi değil de, iktidarla ilgili olarak artık iyiden iyiye yerleşik hale gelen "Ne yapacakları belli olmaz", "Her şeyi yapabilirler" kanaatiyle ilgili sanki; "Her şeye hazırlıklı olma ihtiyacı" gibi; bu "her şey"e "baskın seçim" de dahil tabii!

 

 

Tek seçim çok plan

---

Gelelim, Türkiye''yi parlamenter sisteme geçirme ittifakı kuran 6 muhalefet partisinin "DEVA" zirvesine.

Yukarıda yazdıklarımdan bağımsız değil aslında.

İktidar, seçim yasasında değişikliğe giderek muhalefeti yol haritasını değiştirmeye sevk etmeye çalışırken, muhalefet de "oyunu" iktidarın çekmeye çalıştığı zeminde oynamamaya kararlı; en azından öyle görünüyor.

Basına şimdilik yemek mönüsü ve ortak açıklamadan başka "somut" bilgi yansımasa da, bu partilerin kurmaylarındaki hava ve hazırlık "birden fazla hareket planı" oluşturacakları yönünde.

Yasa teklifi yasalaşır ve seçime de bu değişikler uyarınca gidilirse izlenecek strateji ayrı…

Baskın seçim halinde izlenecek strateji ayrı olacak.

Keza, kimin hangi çatı altında seçime gireceği, kimin hangi parti kontenjanından aday olacağı yahut aday olup olup olmayacağı da.

Velhasıl muhalefet, seçime, her durumda "yedek planlı" olarak hazırlanılacak.

Yazarın Diğer Yazıları