Hepimizin sofrasında ama anlayamıyoruz: Uzman isimden bu sefer tam tersi açıklama: Peki nasıl anlayacağız

Hepimizin sofrasında ama anlayamıyoruz: Uzman isimden bu sefer tam tersi açıklama: Peki nasıl anlayacağız
GIDA Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sucuktaki hileler ilgili ilgili açıklamada bulundu. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği zaman içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" dedi.

DHA 

Korona virüs salgını ile birlikte, gıda ürünlerine yönelik talebin artmaya başlaması ile birlikte, sahte ürünlerde de artış görüldü.

Özellikle sucuk, salam ve sosis gibi kahvaltılık ürünlerinde yapılan sahtekarlıklar, toplum sağlığını olumsuz etkiliyor. 

sucukta-hile-anlasilmiyor-3676-dhaphoto4.jpg

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, işletmelerin maliyeti düşürmek için başvurduğu hilelerin gözle görülmesinin zor olduğunu belirterek, "Bunlar da ne yazık ki gözle algılanamıyor. Örneğin bir sucuğun etiketi üzerinde yüzde 100 dana eti yazmasına rağmen, sucuk incelendiği zaman at eti gibi ürünlerin katıldığı görülüyor. Öte yandan pişmemiş sucuk halka halka kesildiği zaman, sucuk içerisine konulan yağın gözle görünür bir şekilde mozaik olarak dağılmış olması, yağın bir tarafa toplanmamış olması gerekiyor. Eti biraz daha az, yağı biraz daha fazla koyup maliyeti düşürüp de hile yapıyorlar. Böyle hileli sucuklar, tavaya koyulduğu zaman yağını daha çok salacağı için sucukta bir küçülme meydana gelecektir" dedi.

Dana sucuğunun fiyatının 50 liradan aşağıda olmasının beklenemediğini belirten Toprak, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

sucukta-hile-anlasilmiyor-3676-dhaphoto3.jpg

"Sucuk hilesi bol, tüketicinin de anlayamayacağı bir ürün. Çünkü içerisine katılan baharat hilenin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Bu hilelerin de tüketici tarafından anlaşılması imkansız. Tüketici kemiksiz bir et satın aldığı zaman 47-50 TL arası değişen bir fiyat aralığı var. Bunun içerisine baharat, tuz koyuluyor, işleniyor, fırınlanıyor. İşlenmemiş bir etin fiyatı 50 TL iken işlenmiş etten elde edilen dana sucuğunun fiyatının 50 TL'nin altında olması beklenemez.

Eğer 50 TL'nin altındaysa bu sucuk ya piliç etidir ya da tek tırnaklı hayvan etidir. Üretici ürettiği sucuğun içerisine ne koyduysa bunu etiketinde belirtmeli. Sucuk içerisine katılan bitkisel yağa göre doymuş yağ daha da zararlı olabiliyor. Elbette tüketicilerin tercihi, dana eti ve yağından üretilen sucuğu tüketmek ama bu diğerlerinin çok daha zararlı olduğu anlamına gelmiyor.

sucukta-hile-anlasilmiyor-3676-dhaphoto1.jpg

Zeytinyağından üretilen sucuklar önceliğimiz olmalı ancak ekonomik şartlardan dolayı farklı yağlar katılarak da sucuk üretiliyor. Katı yağlarla, kızartma yağlarıyla üretilen sucukların satın alınmamasını öneriyoruz"