İ. Melih Gökçek otel mi aldı?

Ankaralı gazeteciler bilir.

Melih Gökçek döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ihaleler dediğiniz zaman akla ilk gelen isim Söğüt İnşaat olur. Resmi bağı tespit edilememişse de kulislerde hemen hemen herkes Gökçek ailesi ile Söğüt inşaatın "yakınlığını" konuşur. Hatta iddia o ki Gökçek'in görevden alınmasına sebep olan firmalardan biridir.

Ayrıntılarını yazalım…

Adı: Mustafa Akan.

Söğüt İnşaat'ın sahibi.

Dolmuş şoförlüğünden Melih Gökçek zamanında dev ihaleleri alan iş adamı konumuna yükselişi takdire şayan!

Melih Gökçek'in oğlu Ahmet Gökçek 30 Ocak 2009'da Ankaragücü yönetimine seçildiğinde yönetime girenlerden birisi de Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan idi.

Gökçek'in Belediye Başkanlığı zamanında 6 büyük ihale aldı. Hatta ihalelerden bazıları usulsüz görülerek iptal edildi. Ancak yapılan yeni ihalede yine Söğüt İnşaat ihaleleri aldı.

Bakın numaralarıyla birlikte Ankara'da aldığı ihalelerin büyüklüğünü yazıyorum.

2011/72038 ihale numarası ile 460 bin TL,

2012/58911 ihale numarası ile 627 milyon TL,

2013/93683 ihale numarası ile 4.1 milyon TL,

2013/93695 ihale numarası ile 4.3 milyon TL,

2013/103874 ihale numarası ile 799 milyon TL,

2015/107122 ihale numarası ile 1.4 milyar TL,

İl dışında başka kurumlar da var.

2016/303118 ihale numarası ile İBB'den 969 milyon TL,

2017/296408 ihale numarası ile KGM'den 8 Milyon TL,

2012/49222 ve 2011/93544 ihale numarası ile 1.6 milyon TL,

Ankara Büyükşehir Belediyesinden aldığı ihaleler 2.8 milyar TL'yi buluyor. Toplamda ise 3.8 milyar TL.

Melih Gökçek dönemiyle ilgili o kadar çok konu var ki hepsine sıra gelecek. Benim bugün üzerinde duracağım konu ise çok farklı.

Size bir otelden bahsedeceğim.

Adı: Peninsula Otel

Marmaris'te.

15 Temmuz'un ardından FETÖ/PDY'nin kasası olduğu iddia edilen Koza - İpek Grubu'na ait olduğu için el konularak kayyum atandı. Kayyumdan sonra adı "Angel's Marmaris Hotel" olarak değiştirilerek "İslami otel" oldu.

Otel, konumu ve doğası itibari ile eşsiz güzellikte. Bir dönem Rus milyarder işadamı Roman Abramoviç de bu oteli almak istedi. İddialara göre Abramoviç 2004 yılı başında bölgeyi gezerken oteli görerek satın almak istedi ama satış gerçekleşmedi.

Gelinen süreçte Lübnan'ın 2009 yılında kurulan eski geçici hükümetin başbakanı ve ülkenin en zengin işadamlarından biri olan Najib Mikati tarafından alınan tesisler, Koza Grubu'nun sahibi Akın İpek'e o dönemde 15 milyon dolara satıldı.

Bunları niye anlatıyorum?

Geleceğim…

2009 yılında inşaatına tekrar başlanıp otel kısa sürede tamamlanarak Angel's Peninsula adı altında hizmete girdi.

Kayyum atandıktan sonra yıllık 7.5 milyon TL'ye kiralanmak istendi. Fakat bu fiyata kiracı çıkmayınca otel, "helal" konseptiyle hizmet vermeyi sürdürdü.

Ultra lüks tesis, U4 Gayrimenkul aracılığıyla geçen 11 Şubat'ta internet üzerinden 230 milyon Euro'ya satışa çıkartıldı.

Evet otel satıldı.

Otel yetkilileri ile telefonda görüştüm.

Otelin işletmesini Tuğra Makine ve Jeoloji diye bir firma yapıyor.

Sahibi Durali Akpınar.

Durali Akpınar kim?

Kimi kaynaklara göre Söğüt İnşaat'ın Genel Müdürü, kimi kaynaklara göre Söğüt İnşaat Yönetim kurulu Başkanı.

Ticaret Sicil Gazetesi'nde böyle bir bilgi yok. Söğüt İnşaatı aradım Durali Akpınar ile görüşmek istedim. Toplantıda olduğunu dönüş yapacaklarını söylediler ancak yazı baskıya girene kadar herhangi bir geri dönüş olmadı.

Otel ile ilgili biraz çalışma yaptım. Marmaris'te oteli bilen tanıdıklarım Ankara plakalı birçok aracın otelde olduğunu ve otel sahibinin Osman Gökçek olduğunu söylediler. Tabii resmi bir bilgi değil. İddia bu. İddiayı sormak için her ne kadar Osman beyi arasam da telefonlarıma yanıt vermedi. Yanıt hakkı bu köşede her zaman saklıdır.

Ancak gelin Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan'a geri dönelim.

Dolmuş şoförlüğü yapan bir ismin Ankara Büyükşehir Belediyesinden 2.8 milyar TL ihale, onlarca arazi almasını "ticari başarı"olarak açıklamak biraz zor.

Tabi insan Söğüt İnşaat ve Gökçek ailesi arasındaki samimiyetten şüphe duyuyor. Öyle ki bu işi araştırmaya koyulduğumda kulislerde dolaşan iddialar beni şaşırttı. Ben dedikodu gazetecisi değilim ama yıllardır Ankara kulisleri de malum. Söğüt İnşaat'a ait olan özel uçak ile Yunanistan'a para taşındığı ve MİT'in olaya dahil olduğu, aynı uçak ile Mehmet Özhaseki'nin Şırnak dönüşü için bu uçağı kiraladığı iddialarını ben doğrulayamadım. Ama Ankara'da siyaset yapan hemen hemen herkesin konuştuğu şeyler ister istemez beni de şüphelendirmiyor değil.

İşin özeti şu…

Millet patates soğan kuyruklarına giriyorken İstanbul'da sırf iktidara destek sağlıyorlar diye usulsüzce dağıtılan milyarca lirayı konuşuyoruz.

Fakat Ankara'daki Gökçek oligarşisine karşı kimse ses çıkarmıyor. Görülüyor ki orada çok daha fazla ses getirecek işler var.

 

Yazarın Diğer Yazıları