IFAB'dan beklentiler

Şubat-Mart ayları içinde toplanacak olan IFAB''ın (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) oyun kuralları değişiklerinde hangi konulara değineceğini bilmiyoruz. Ancak düzeltilmesi ya da revize edilmesi gereken kurallar var. Bunların başında ofsaytlar geliyor. VAR''ın uygulamaya başlanmasından sonra yardımcı hakemlerin sadece santimlik ofsaytlarda bayrak kaldırmamaları, metrelik ofsaytlarda ise mutlaka bayrağını kaldırmaları gerekiyor. Çünkü nasılsa VAR görür diye devam ettirilen pozisyonlarda sakatlıklar yaşandığını görüyoruz. VAR''dan önce verilen tavsiye ''kararsızsan oynat'' şeklindeydi ve doğru uygulamaydı. Kurallar der ki, "Hakem, eğer bir oyuncu hafif şekilde sakatlanmışsa top oyun dışı kalıncaya kadar oyunu devam ettirir. Bir oyuncu ciddi şekilde sakatlanmışsa oyunu durdurur ve oyuncunun saha dışına çıkmasını sağlar." Ayrıca "Sakatlanan bir oyuncu saha içinde tedavi edilemez" diyen de FIFA, daha doğrusu IFAB. Bu uygulama sadece bizde değil bütün dünyada bir türlü uygulanamıyor. Şimdilerde bu yetki sanki futbolculara verilmiş gibi. Hakem oyunu durdurmadığı halde topu taca atmayan futbolcular sanki suçluymuş gibi muamele görüyor. Sürtüşmeler yaşanıyor. Birçok sakatlık zamandan çalma ve skoru koruma düşüncesinden kaynaklanıyor. Kural varsa uygulanmalı. IFAB, bu konuya mutlaka o toplantıda çözüm üretmeli.

 

ÖK. Y. Malatyaspor-Beşiktaş

Zorbay Küçük

Y. Malatya''nın Necip''in hareketiyle VAR''la kazandığı penaltı kararı doğruydu. Yine Necip''le Adem Büyük pozisyonunda da devam kararı doğruydu. Beşiktaş golü öncesi faul yoktu. Malatya hücumunda önemli bir atak, yanlış ofsaytla kesildi.

 

DG. Sivasspor-Fenerbahçe

Alper Ulusoy

Fenerbahçe''nin pozisyonu gol olmasa ayağa basmadan penaltı olacaktı. Verilmeyen kartlar vardı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Fenerbahçeli Samuel''in kaleciye pas için eğilip yerdeki topu kafayla vermesi kuralı delme eğilimiydi. Sarı kart ve aleyhine endirekt serbest vuruş verilmeliydi.

 

Adana DS-Fatih Karagümrük

Suat Arslanboğa

Fatih Karagümrük''ten Karamoh''un kendisine faul yapan rakibine salladığı tekme yaralayıcı değildi. Tahrikten rövanş faule kırmızı değil, sarı göstermeliydi. Balkovec''in hareketi sarı değil, kırmızılıktı. Adana Demir''in ikinci golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR''dan gol olarak döndü.

 

Başakşehir-Göztepe

Arda Kardeşler

Verilmeyen sarı kartlar vardı. Göztepe''nin ikinci golünde itirazlar vardı ancak faul yoktu. İlk yarının bitiş anında Göztepe''nin kazandığı korneri süre dolduğu için attırmaması güzel bir örnekti. Ancak hakemlerin birçoğu bu kornerler için zamanı keyfince uzatıyorlar ve yanlış yapıyorlar. Oyun yalnız penaltı için uzar.

 

Kasımpaşa-Kayseri

H. Umut Meler

Kasımpaşa''nın golü VAR''dan son vuruş öncesi faul nedeniyle iptal edildi. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

 

Hatay-Ç. Rizespor

Sarper Barış Saka

Çaykur Rizespor''dan Alper Potuk''un düşürülüşü penaltıydı, değerlenmedi. İtirazlarını sürdüren oyuncular gözardı edildi. Maçta 70 taç atışı rekoru kırıldı.

 

Giresun-Alanya

Mert Güzenge

Alanyaspor''un ikinci golü, yardımcının ofsayt bayrağına rağmen VAR''dan gol olarak döndü. Giresun''dan Ümit''in düşürülüşü penaltıydı verilmedi. Alanya lehine olan bir penaltı da verilmedi.

 

Antalya-Gaziantep FK

Yasin Kol

Penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu. Antalyaspor''dan Kudryashov kırmızı kart görmediği için şanslıydı.

 

Galatasaray-Trabzonspor

Atilla Karaoğlan

Maç başında Nwakaeme''nin Emre Kılınç''ın ayağına basışı penaltıydı, hafif kar yağışı nedeniyle hakem atladı ama VAR görmeliydi. Verilenden çok verilmeyen kartlar vardı. Kerem''in ayağına müdahale hakemle değil VAR''la verildi, net penaltıydı.

 

Altay-İH Konyaspor

Abdülkadir Bitigen

Altay''dan Pinares sarı kartı varken ceza alanında topu kasten elle oynamaktan 2. sarıdan kırmızı doğru, penaltı kararı ise VAR uyarısıyla verildi. Uzun süre müsabaka yönetmemesine rağmen yönetimi iyiydi.

Yazarın Diğer Yazıları