''İnançla alakalı ters bir yan'' mı lazım?

''İnançla alakalı ters bir yan'' mı lazım?

İddia o ki, "Türkiye ile Taliban arasında inançla alakalı ters bir yan yok"muş!

***

Roma Cermen İmparatorluğu da hristiyandı; Fransa da, Hollanda da, Habsburglar da, İspanya da, Danimarka da…

Teknik olarak, inançlarıyla ilgili "ters bir yanları yok"tu; 30 yıl boyunca savaştılar; din namına!

Avrupa''yı yaktılar, yıktılar; katledilenler dışında yüzbinlerce Avrupalı hristiyan da savaşın yol açtığı kıtlık ve salgın hastalıklar yüzünden öldü.

***

Katolikler de hristiyandı, protestanlar da, Kalvinistler de, Lutherciler de; ve Papa, ve Roma, ve Portekiz gibi engizisyonlarda sözde yargılananlar da…

İnanlarıyla ilgili "ters bir yanları yok" sayılması beklenirdi; ancak, engizisyon sayısız Avrupalı hristiyanın diri diri yakılmasına hükmetti.

***

Biri İslam Devleti''nin halifesi, öteki İslam Devleti''nin valisiydi; birbirlerinin inançlarıyla ilgili "ters bir yanları yok"tu yani; ikisi de Müslümanların ileri gelen isimleriydi!

"İlk fitne" diye de anılan süreçte, Sıffin''de kıran kırana savaşa girdiler. Muaviye''nin ordusundakiler, "İslam Devleti''nin Halifesine" karşı giriştikleri bu savaşta mızraklarının ucuna Kur''an sayfaları taktılar.

Onbinlerce Müslüman öldü; ölmeyenler bölündü.

***

Muaviye''nin oğlu Yezid, Kerbela''da kamp kuran Hz. Ali''nin oğlu Hüseyin ve ailesinin üzerine ordu gönderdi.

Rivayete göre, Hüseyin, Yezid''in adamları kampın su kanallarını kestiği için susuzluktan ölmek üzere olan 6 aylık oğlu Ali Asgar için bir yudum su istedi.

Savaşan taraflar "ayı dinin" mensubuydular; ilk bakışta inançlarıyla ilgili "ters bir yanları yok"tu. Velakin, Müslüman(!) Yezid''in ordusundakiler, aynı zamanda İslam peygamberinin torunu da olan 6 aylık Ali Asgar''a bir yudum su vermek beri dursun; okla vurarak öldürdüler. İmam Hüseyin''in kafasını kılıçla kestiler ve kafasını mızrağa takarak teşhir ettiler.

***

Kılıçla kesip mızrağın ucuna takmak deyince…

Menemen''in "Şeriat isterük"çü canileri Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan "Mülsüman"dı da, başını kesip yeşil sancağın ucuna taktıkları Mustafa Fehmi Kubilay "kafir" miydi?

***

Maraş''ta birbirlerine düşürülenlerin inançlarıyla ilgili "ters yanları" neydi?

Çorum''da birbirlerine düşürülenlerin?

Nihayetinde "Müslüman" değiller miydi?

***

IŞİD ne?

Irak ve Şam İslam Devleti.

Taliban?

Afgan İslam Emirliği.

Niye birbirlerinin gözlerini oyuyorlar o zaman buldukları yerde?

Yahut…

IŞİD neden "Müslüman bir ülke" olan Irak''ı karıştırıyor? Suriye''yi karıştırıyor?

Taliban neden Afganistan''da yaşayan Müslümanlara zulmediyor?

Boko Haram niçin Müslüman Nijerya''yı, Kamerun''u kana buluyor?

Leşker-i Tayyibe, Hakkani, El-Kaide; dünyanın başına "Peşaver" diye bir kabus peyda edenlerin hangisin inançlarıyla ilgili "ters bir yanı" var ki?

***

Tersinden bakalım;

"Haçlı" ittifakından başka bir şey olmayan "yedi düvel"e karşı verilen Türk istiklal mücadelesinde hocalardan, şeyhlerden, hafızlardan, müderrislerden müteşekkil Teali İslam Cemiyeti kimin tarafındaydı?

Camileri yakanların mı? Yakanlara karşı koruyan inançlarıyla alakalı "tersi bir yanı olmayan" Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının mı?

Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi''nin mi, Karacabey Müftüsü Mustafa Fehmi Gerçeker''in mi, iftiracı Ermeni Patriği Zaven Efendi''nin mi?

"Müslüman" Kaddafi''yi kimin ali menfaatleri uğruna linç etti "Müslüman" Libyalılar; inançlarıyla ilgili "ters bir yanı olmayan" İslam aleminin mi yoksa haçlı "BOP/GOP"çularının mı?

Azerbaycan Karabağ''daki Rus/ABD destekli Karabağ işgalinden kurtulmaya çalışırken, kimin yanında durdu "İslam alemi"; inançlarıyla ilgili olarak "ters bir yanı olmayan" Azerbaycan''ın mı yoksa "Haçın hatırı için" Müslüman Türk''e soykırım yapan Ermeni işgalcilerin mi?

Ya Barış Pınarı Harekatı''nda;

Peygamber ocağı saydığımız Türk Ordusuna mı destek oldular? Yoksa emperyalistlerin kukla terör örgütlerine mi?

***

Ne diyordu Stefan Zweig, Sorento''nun yakılışı üzerinden Calvin zulmünü anlatırken:

- Bu adam da Hıristiyan.

Yakılırken ve can çekişirken o da İsa''nın adını haykırıyordu.

İsa''ya sığınıyordu.

Bir Hıristiyan diğer bir Hıristiyan''ı sırf dininin ve mezhebinin yorumunu kendine göre yaptığı için nasıl öldürtebilir?

***

Aynısı bütün dinler için geçerlidir.

***

Atatürk genci, Cumhuriyet kadını olarak yetişmiş biri olarak hakaret sayarım;

İslamiyetin aydın yüzünü temsil eden Türkiye Müslümanlarını, din üzerinden kurulmuş gelmiş geçmiş en yobaz, yoz, zorba, terörize yapılardan biri olan Taliban''la "inanç birliği" içindeymiş gibi gösterme abesliğine girmiyorum bile…

Sorum, Taliban''da ciddi ciddi "inançla ilgili ters bir yan" göremeyen "Müslümanlara";

Böyle bir ölçü mü var, olabilir mi devlet idaresinde? Uluslararası ilişkilerde? Milli savunma/milli güvenlik tercihlerinde?

Teröre terör, terör örgütüne terör örgütü, zulme zulüm, caniliğe canilik demek için "inançla ilgili farklı bir yan" mı lazım size?

Hepsi, her şey bir yana, sırf "alınları secdeye değiyor" diye "ne istedilerse verilen"lerden yemedi mi en büyük darbeyi bu ülke; daha ne lazım ibret için?

Yazarın Diğer Yazıları