İran'dan Hindistan varyantı açıklaması

İran'dan Hindistan varyantı açıklaması
Korona virüsün (Kovid-19) iki kez mutasyon geçirdiği için "çift mutant" varyantı olarak da adlandırılan Hindistan varyantı İran'da da görüldü. Basına açıklama yapan Sağlık Bakanı Said Nemeki, Hindistan varyantının Kum kentinde 3 Hint vatandaşında görüldüğünü söyledi.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, başkent Tahran''da basına yaptığı açıklamada, salgın sürecine ilişkin bilgi verdi.

Korona virüsün daha hızlı yayılan yeni bir türüne İran''da da rastlandığını söyleyen Nemeki, "Ne yazık ki Batı Azerbaycan eyaletinde Hint işçilerin bulunduğu bir binada 10 kişide ülkeye getirilebilecek en kötü tür olan Hindistan-Kaliforniya hibrit varyantı tespit edildi." İfadelerini kullandı.

Nemeki ayrıca Kum kentinde 3 Hint vatandaşında da korona virüsün Hindistan varyantının tespit edildiğini açıkladı.

İran''da en yaygın tür olan İngiliz varyantına karşı gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Nemeki, buna karşılık koronanın en tehlikeli mutasyonu olduğu belirtilen Güney Afrika ile Hindistan varyantlarının ülkede yayılmasından endişe duyduklarını söyledi.

İran, Hindistan varyantının hızla yayılmaya devam ettiği Hindistan ve Pakistan''a 24 Nisan''da uçak seferlerini durdurduğunu bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 29 Nisan''da yaptığı açıklamada, Hindistan''da görülen ve "çift mutant" varyantı olarak da adlandırılan B.1.617 varyantının ülkeye girişinin engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını bildirmişti. Bu konuda ilgili kurumlara talimat verdiğini ifade eden Ruhani, "İngiliz varyantının ülkeye girişine benzer bir durumla karşılaşmamaya özen göstermeliyiz. Bu konuda herhangi bir kurumun ihmali kabul edilemez." Demişti.

İran, 30 Nisan''da da Afganistan ve Pakistan''dan ülkeye girişleri durdurmuştu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İran''da bugüne kadar 73 bin 568 kişi korona viirüs nedeniyle yaşamını yitirdi, vaka sayısı ise 2 milyon 591 bini aştı. (AA)