İstanbul'un ilk AVM'si ranta kurban ediliyor

1988 yılında İstanbul''da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal açılışını gerçekleştirdiği Türkiye''nin ilk alışveriş merkezi Galleria''yı neredeyse bilmeyen yoktur diyebiliriz.

Hafta sonu etkinlikleri, gezilerinde ilk akla gelen AVM, İstanbul''un en önemli lokasyonlarından birinde inşa edilmişti. Hatta açıldığının kısa bir sürecinde Galleria''nın simgesi olan buz pateni pisti en çok sıra bekleyen ve de ziyaret edilen adresler arasında yerini almıştı.

Galleria Alışveriş Merkezi, 34 yıl önce Türkiye''nin ilk alışveriş merkezi ve perakende sektörü ile devamında Türkiye genelinde açılan 412 alışveriş merkezinin açılmasına da öncülük etmiştir.

Galleria''nın en önemli avantajlarından biri ise, Sheraton İstanbul Ataköy Otel, Ataköy Marina Park ve Türkiye''nin ilk marinalarından olan Ataköy Marina ve kompleksin önemli projelerindendi.

Galleria''ya ne oldu.

Geçen arkadaşlarımız ile ziyaret edelim dedik. 90''lı yılların popüler AVM''si hayalete dönmüş. O zamanlar teknoloji bu kadar gelişmemişti. Ankesörlü telefonların sırasını bekleyerek buluşacağımız arkadaşlarımıza, akrabalarımıza, ulaşırdık. Klasik herkesin adresi buz pistinin orada buluşuruz cevabını çok duyardık, telefon kapatılırken. Gülerek hatırladığımız bir tarih yok olmuş. Çok soğuk atmosferdeki içerisini kısa sürede terk ettik. Bütün dükkan ve işletmeler kapanmış. Yüzlerce kişi işsiz kalmış. Ekmeğinden olmuş. Yine rant ön plana çıkmış. Doğallığı bozulmuş.

Geçmişten eser kalmamış. Ne tadı var. Ne de tuzu derler ya.. Üzüldük.. Ekonomik krizle birlikte zaten mağazalarda sıkıntı yaşandığını, kapandığını biliyorduk.

Ancak İstanbul''un ilk alışveriş merkezi Galleria yıkılma hazırlıklarının başlaması keyfimizi kaçırdı. İstanbul''daki yüksek kat yapımına, beton yığınına bir yenisi daha ekleniyor.

İstanbul''a ve yaşayanlarına büyük hizmet veren emektar AVM, aynı bölgede kurulması planlanan yeni proje kapsamında tarih olacak diye konuşmalar dile getiriliyor.

Galleria''nın olduğu nokta ile arkasında yapılan deniz dolgu çalışmaları sonucu elde edilen alana otel, rezidans ve ofis gibi binaların kurulması planlanıyor.

Ne diyelim. Yine doğa bozulacak. Parası olan yaşayacak.

Daha kötü günler geliyor

Ekonomide çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Cuma günü canlı yayın konuğum Paramedya.com ve Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir''di.

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıklayarak politika faizini sabit tutarak pas geçti. Özdemir, Merkez Bankası''nın faiz kararından sonra dolarda neler olacağını açıkladı. Özdemir, Merkez Bankası''nın faizleri sabit tutması geçmesi sonrası artık yeni bir politikanın başladığını "Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı  Erdoğan''a göğüs geren kişi Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''dur. Kavcıoğlu faiz indirmeyerek artık iktisadın kuralları çevresinde hareket edileceğini gösterdi." ifadelerini kullandı. Remzi Özdemir; "Merkez Bankası''nın faiz kararında pas geçmesi artık yeni bir politikanın başladığını gösteriyor. Bugüne kadar faiz enflasyona neden oluyor gibi bir tezi artık bundan sonra savunmayacaklarını gösteriyor. Merkez Bankası fırsatları değerlendirememiş, treni kaçırmış  gibi görünüyor. Çünkü Amerika''dan gelen devasa bir kasırga hatta tsunami var. Ve buna direnecek gücümüz yok. Çünkü Merkez Bankası''nın  son üç ayda art arda aldığı faiz indirimi kararları Türk Lirası''nı savunmasız bıraktı. İşte bu savunmasızlık, bu korumasızlık Türk Lirasını ABD''deki faiz artışı haberleriyle bizi olumsuz etkileyecek. Bütün dünya şunu biliyor ki Amerika''da kırk yılın enflasyonuna karşı FED faiz silahını çekecek. Türk lirası için şu günler belki iyi günler. Daha kötü günler geliyor. Kötü günler yakında. Şimdi top Merkez Bankası ve Kavcıoğlu''nda. Kavcıoğlu''nu gerçekten sıkıntılı, stresli günler bekliyor…" açıklamalarında bulundu.

Yazarın Diğer Yazıları