Yeni detaylar belli oldu: Kanal İstanbul ihalesini alacak firma yaşadı

Yeni detaylar belli oldu: Kanal İstanbul ihalesini alacak firma yaşadı
İktidarın tartışmalı projesi Kanal İstanbul'un ihalesine ilişkin detaylar belli olmaya devam ediyor. Proje alanına dahil olan orman arazilerinin orman vasfının kaldırılacağı belirtilirken, ihaleyi alacak firmaya da büyük teşvik düzenlemeleri yapılacağı iddia edildi.

Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2 yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı "Kanal İstanbul'un etüt proje çalışmalarını bitirdik ve bakanlarımızla gerekli görüşmeleri yaptık." sözlerinin arından gözler projeye çevrildi.

Proje, yap-işlet-devret modeli ile gerçekleşecek. Suyolu, bütün olarak ihale edilebileceği gibi kısımlara ayrılarak da ihale edilebilecek.. Ayrı ihale yapılması durumunda, tamamlanan kısımların kullanım bedeli ödemeleri başlayacak.

DEV TEŞVİKLER VERİLECEK

İhaleyi kazanan şirkete vergi muafiyetleri getirilmesi planlanıyor. Buna göre, yapımında kullanılacak her türlü iş makinesi, taşıma aracı ve ekipman ÖTV, KDV ve gümrük vergisinden muaf olacak. Kullanılacak akaryakıttan da ÖTV ve KDV alınmayacak. Kazanan şirketin, projenin gelirinden elde ettiği gelirleri, kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Kanal İstanbul ve koruma kuşağı sınırları içerisinde kalan orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak. Yerine 2 katı büyüklüğündeki başka alan orman olarak tescil edilecek. Düzenlemenin ihale öncesi yasalaşması planlanıyor.