Kanal İstanbul'da büyük risk

Kanal İstanbul'da büyük risk
Geçtiğimiz günlerde gelen yağmurun ardından bir istinat duvarının yıkılması ve çevredeki binaların da çökme tehlikesinin bulunması riskli yapı tartışmalarını gündeme getirirken gözler yeniden Kanal İstanbul'a çevrildi.

İstanbul'da yağışla beraber bir binanın istinat duvarının çökmesinin ardından riskli binalar tartışma konusu oldu. 

Yakın gelecekte büyük bir depremin beklendiği ve eski Bakan Mehmet Özhaseki'nin 600 binden fazla binanın risk altında olduğu açıklamalarının yeniden gündeme gelmesinin ardından gözler yeniden Kanal İstanbul'a çevrildi.

"107 BİN HEKTAR ORMAN VE BİR BARAJ YOK EDİLECEK"

Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker'in haberine göre, CHP Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM kürsüsünden tam da bu tehlikeye dikkat çeken bir konuşma yaptı:

"Bu projeyle 20 milyon nüfuslu bir beton şehir olan İstanbul’da tonlarca metreküp toprak yer değiştirecek ve beklenen o büyük deprem ciddi anlamda tetiklenecek. Kaybedeceğimiz canların hesabını nasıl vereceksiniz? Güzergâh üzerinde bulunan bir baraj yok edilecek (Sazlıdere). Çatalca’da 107 bin hektarlık orman alanı talan edilecek. Marmara’nın suyu kirlenecek, oksijen azalacak, ekolojik sistem tamamen bozulacak."

Biçer, sözlerini "Gelin yandaş şirketlerin cebini doldurmak dışında bir işe yaramayacak bu projeden vazgeçelim. Ülkemize, kaynaklarımıza, doğamıza sahip çıkalım" diye bitirdi.

HAFRİYAT TEHLİKESİ

"Kanal İstanbul'un yapım çalışmalarında 100 milyon hafriyat kamyonu seferi yapılması beklenirken, yapılacak hafriyat saatte 600 kg toz emisyonu oluşturabilecek. 

İstanbul’un nefesi kirlenecek, hava kirliliğine bağlı hastalıklar artacak.

Uzunluğu 45 km, genişliği 150, derinliği ise 25 m. olarak tasarlanan Kanal İstanbul’dan ciddi miktarda hafriyat çıkacak.

İlk ÇED başvuru raporunda geçen rakam 1.5 milyar metreküptü.

Anlaşılan ihaleyle hazırlatılan etüt çalışması bitti ki, ilk verilerden farklı rakamlar konuşuluyor.

Dahası henüz başlanmamış bir projede 65 milyar liralık maliyetin 35 milyar liraya düşeceği, böylece 30 milyar lira tasarruf edileceği gibi enteresan haberler de çıkıyor iktidar medyasında.

Bu fiktif tasarruf, kanal genişliği 400 metreden 275 metreye çekilerek azaltılacakmış. Böylece çıkacak hafriyat miktarı da 800 milyon metreküp azalacakmış. Bu rakam da adacıkları yapmaya yetecekmiş.

İlk açıklandığında çıkacak hafriyatın 3. Havalimanı’nda pistler için kullanılacağı söyleniyordu. İki proje eşzamanlı gerçekleşemedi."

Toker'in köşesinde yer verdiği Mimar Ekin Halide Sarıca’nın araştırmalarına göre, "Bu miktarda hafriyat saatte 600 kg toz emisyonu oluşturabilecek. (...) Bu, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Yönetmeliği’ndeki limit değerin 600 katı. Yani proje havayı kirletecek, halkın sağlığını tehdit edecek. Toprak ve hafriyat miktarına göre malzemeyi taşımak ve alandan uzaklaştırmak için 15 m3’lük kamyonlar kullanıldığında 100 milyon hafriyat kamyonu seferi yapılacak. Hafriyatın 5 yıl süreceği düşünülürse, saatte 2 bin 283 kamyon seferi anlamına geliyor.

22.5 km’lik 2 bin 283 kamyon seferi, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Yönetmeliği’nde bir araç için belirtilen 0.35 kg/km toz emisyonu düşünüldüğünde saatte toplam 19.979 kg toz emisyonu havaya karışacak.

Binlerce kamyonun İstanbul’un trafiğine, yollarına getireceği yük halkın ulaşım güvenliğini tehdit edecek."

DEPREM RİSKİ ARTIYOR!

"Projenin en yüksek kotu 140 metre. Güzergâh tesis edilirken hafriyat alımı sırasında ve sonrasında çalışma ortamındaki yükseklik farklarının yaratacağı eğim artışları nedeniyle, doğal zemin mukavemet (dayanım) özelliklerini kaybedebilecek. Doğal hali zarar gören zeminlerde depremlerle veya yoğun yağış ile birlikte şev-heyelan riskleri ortaya çıkacak.

Proje alanı birçok gömülü fay ile kesiliyor ve Kuzey Anadolu fay hattına en yakın uzaklığı 15 km ve en kuzeydeki bölümüne uzaklığı 60 km. Olası deprem ile birlikte oluşabilecek tsunami dalgalarının kanal güzergâhına girişiyle birlikte halk deprem dışında ikincil bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Proje kapsamındaki dolgu adalar, Marmara Denizi depremi esnasında risk altında olacak."

İlgili Haberler