Kargaşayı bitirip huzur getireceğiz

Kargaşayı bitirip huzur getireceğiz
Kampanyasını sokak sokak, ev ev dolaşarak sürdüren MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Sözlü’nün öncelikli seçim söylemi “Kentsel dönüşüm” ve “Adana’nın huzuru”

MHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Sözlü; vatandaş ile iç içe bir siyasetçi. Adana’da kazanacağından emin. Sözlü, yerel seçim için çıtayı da koymuş; “AKP yüzde 20’de kalırsa kimse için sürpriz olmasın...” Hummalı bir seçim  çalışması içinde yakalayıp söyleşi yaptığımız Hüseyin Sözlü’den ana başlıklar;

Adana’ya düzen intizam gelecek

Son 4 yıldır Adana’daki kargaşa hükümetin armağanı oldu. Bu Adana’yı son dönemde büyük zafiyet içerisine düşürdü. Adana’ya içerden bakıldığında kargaşa şehri oldu. Öncelikle biz normal yoldan hem yasal, hem de teamüllerin kabul gördüğü bir ölçü içerisinde Adana’nın normalleşmesi gerektiğini düşünüyoruz bu da seçim ile olacak.
Biz önce Adana’yı orta ve uzun vadeli bir disiplin altına almayı düşünüyoruz. Bu imar planlarının yeniden ele alınmasını gerektiriyor. Çünkü Adana’nın imar uygulamalarının çoğu mahkemelik. Müteahhitler konut üretebilmek için problemsiz imar parseli bulamıyorlar. Tabi biz bunu yaparken sadece bu problemleri yasal zeminde gelişi güzel kaldırmaktan, böyle basit bir şekilde idare etmekten ziyade bunu çağdaş şehirciliğin normu, modern şehir planlamasının ölçülerini göre Adana’yı yeniden bir imar disiplini altına alacağız.

Tarım toprakları ve çevre korunacak

Arsa uğruna tarım alanları betona kurban ediliyor. Gelecek nesillerimizin üzerimizdeki hakları bu dönemin uşakları tarafından gasp ediliyor. Hem de yeni imar alanları Adana’yı yeniden dizayn etmek, yeniden imal etmek noktasında meseleye baktığınız da yeni imar alanları kentsel dönüşüm kavramının olduğu yerde yeni imar alanları bol keseden yeni imar alanları açılmamalı. Bu hem tarım topraklarını korumak açısından, tabiatı korumak açısından, gelecek nesillerin üzerimizdeki hakkını korumak açısından önemli. Tarım alanlarından arsa üretmek rant belediyeciliğinin de yegane kolay yoludur. Biz bunları yapmayacağız. Bunları yaptırmadığımız zaman da kentsel dönüşümün temel dinamiği arz talep dengesidir. Şehrin eski, bozulmuş kirli, şehircilik estetiği ile çağdaş şehircilik ile uyuşmayan yönlerini orta uzun vadede arz talep dengesi içerisinde yenileyeceğiz. Ama bunu yaparken de tabii ki şehrin trafiğini rahatlatacak yeni yolları açıp kaybettiğimiz yeşil alanları oluşturacağız. 
Belediye başkanları ufuk sahibi ise şehrin geleceğini planlıyor. Bu anlamda Belediye başkanı bunu dizayn edebilmeli, bunun koordinatörlüğünü yapabilmeli. Ufuk sahibi olmalı, geleceğin neyi gösterdiğini ya da yereye götüreceğini tahmin edebilmeli. Bizim belediyelerimizin zaten çoğu parasızlıktan değil ufuksuzluktan batmıştır. 

Vatandaş en çok neleri istiyor?.. 

Kentsel dönüşüme, belediye başkanının ciddi bakması gerekir. Çünkü dar gelirli insanlar zaman içerisinde gelmişler yoğunlaşmışlar. Oraların da bir cazibesi kalmamış. Bu yerlerde gelir durumu da çok kötü, çok alt sınırda. Buralarda artık şehrin sosyal yapısıda bozuluyor. Kentsel dönüşüme sadece binalarının eski yerlerinin kıymetlenmesinden öte bir sosyal problemin de yürütülmesi açısından bakıyoruz. 
Bir de iş sorunu var. Bana sıkça, “Bu iş meselesi ne olacak, istihdam meselesi ne olacak başkanım diye soruyorlar. Ben de üç dönem Ceyhan’da belediye başkanı olarak görev yaptığımı Adana’nın geriye gidiş sürecinde Ceyhan’da sanayisini 12 kat büyüttüğümü anlatıyorum.
Bugün benim dönemimde başlayan orada mütevazi tekstil sektöründeki iplikçiler bugün Türkiye’nin değil bölgenin hatta dünyanın en önemli iki veya üç üreticisinden biri. Ne yaptık? Yatırım yapana problem oluşturmadık, bunların önünü açtık, yardımcı olduk. Bamya üretiminde Ceyhan’da yatırımcıların önünü açtık. Çelik konstrüksiyon da Ceyhan ülkenin en önemli üretim merkezlerinden bir tanesi oldu. Tarım alet ekipmanlarında Konya’yı, Söke’yi solladı geçti. Ceyhan’da yaptığımı Adana’da da yaparım Allahın izniyle. Paha da ağır, yükte hafif üretim modellerini Adana’ya getirmeye teşvik etmek lazım. Bunu da başaracağımı düşünüyorum.

Kurtarılmış mahalle kalmayacak

Ben Ceyhan’da kurtarılmış mahalle bırakmadım. Onların baskısı altında kalan hiçbir mahalle yok. Hepsini merkeze doğru çektim ama Adana’da mahalleye belediye otobüsleri giremiyor. Belediye otobüslerinin şoförleri şehit ediliyor. İnşallah Adana’ya da gelip Adana’da da kurtarılmış mahalle kavramını ortadan kaldıracağız. Adana huzurun, kardeşliğin, kaynaşmanın, entegrasyonun şehri olacak. Bunları yapacağız. 

Rant belediyeciliği bitecek

Tam 3 dönemdir Ceyhan Belediye Başkanlığı görevini yürütüyorum. Seçildikten sonra halktan kopmayan, vatandaşın sorunlarıyla yakından ilgilenen bir belediye başkanı olarak 3 dönemdir siyasi varlığımı sürdürmekteyim. Demokrasilerde siyasiler, yetkisini ve gücünü halktan alır. Biz de halkımızın bize verdiği yetkiyi halkın menfaatine kullanan bir siyasetçi olarak verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirdik. Şimdi aynı desteği Adanalı hemşerilerimden istiyorum. Yetki alır da Adana’nın başkanı olursam Ceyhan’da gerçekleştirdiğim hizmetleri Adanalı ile de buluşturacağım ve kardeşlik ikliminin yaşandığı bir şehri sizlerle beraber inşa edeceğiz..
Adana’yı katleden rant belediyeciliğinin sonunu getireceğiz. Üretken belediyecilik sloganı ile yola çıkmış bir belediyecilik anlayışının temsilcisi olarak hizmet etmek ve Adana’yı hak ettiği yere getirmek için bu yola çıktım. Röportaj: Bilun Çelik

roportaj.jpg