Kartlar standart uygulanmalı

Sezonun sonuna yaklaşmaktayız. Ligin üstünde ve altında telafisi mümkün olmayan müsabakalar oynanıyor. Takımların maçları 11 kişiyle bitirmeleri, iyi netice almalarında önemli olduğu bir gerçektir. Avrupa liglerinde en fazla sarı ve kırmızı kartlar ülkemizde gösteriliyor. Bunların önemli bir bölümü kontrolsüz oyun tarzı, hakemlere itirazlar ve çok faullü oyun tarzından kaynaklanıyor. Oyun kurallarında, bir oyuncu kaç faul yaparsa sarı kart gösterilir diye madde yok. Gerekirse maçın ilk dakikasında bile sarı kart gösterilir. Bazı hakemlerin bu konularda müsamaha göstermesi ve kart çıkarmaması bir eksiklik. İtiraz etme hastalığı daha 1. dakikada başlıyor. Taca bile itiraz ediliyor. Böyle pozisyonlarda hakemler sırtını dönüp gitmemeli. Futbolculara gösterilen toleransa rağmen kart sayısı azalmıyor. Her şeye itiraz eden ve gereksiz sarı kart gören futbolculara Avrupa kulüpleri hiç acımıyor. Kariyerine bakmaksızın gerekli cezaları veriyor, hatta yollarını ayırıyor. Bizde sözleşmelerde tüm maddeler futbolcu lehine yazılıyor. Neredeyse kulübün anahtarı teslim ediliyor. Halbuki mukavelelere yaptırım maddesi konulsa hem kart sayısı düşer, hem de futbolcudan faydalanılacak maç sayısı artar. Hakemlerimize gelince... Aynı pozisyonda bir hakemin sarı kart verdiğine diğeri kırmızı kart veriyor, bir diğeri ise devam kararı verebiliyor. Aynı eyleme farklı kartlar çıkınca, oynayan ve seyreden için bir karmaşa ortaya çıkıyor. Bu yüzden kartlarda standart uygulamalar yapılabilmesi için hakemlerin sık sık eğitimlerden geçmesi şart. Artık iyice kritik dönemlere girildi ve her puan altın değerinde.
HK Kayserispor-Gençlerbirliği
Alper Ulusoy
6 puanlık müsabakada alınan birer puan düşmeme mücadelesi veren iki takıma da yaramadı. Kayseri''nin 1. golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR''dan gol olarak döndü. Hakemin yönetimi iyiydi.
Çaykur Rizespor-İH Konyaspor
Özgür Yankaya
Çaykur Rizespor''un 2-0 geriden dönüş yapıp 5-3 kazandığı müsabakada, 8 golde de hakem hatası yoktu. İyi bir yönetim gösterdi.
Fatih Karagümrük-Göztepe
Tugay Kaan Numanoğlu
Fatih Karagümrük lehine Diabate''nin çelmelendiği pozisyonda penaltı kararı doğru. Göztepeli Ndiaye''nin düşürülüşü de penaltıydı. Ancak iki penaltıda da tabela değişmedi. Yönetimi geçer not alır.
Atakaş Hatayspor-FT Antalyaspor
Bahattin Şeker
Hatayspor lehine verilen penaltıda Antalyasporlu oyuncunun kendi vurduğu top koluna geldi. Bu penaltıyı VAR devreye girip iptal ettirmeliydi.
DG Sivasspor-Beşiktaş
Fırat Aydınus
Oyunu çok kesmeden oynatmak düşüncesi iyiydi. O nedenle top daha çok oyunda kaldı. Ancak Sivas''ın 22 faulü rekordu. Sivasspor''un penaltı beklediği pozisyonda Vida''nın kolu tabii konumdaydı devam kararı doğru. İyi bir yönetim gösterdi.
BB Erzurumspor-HY Malatyaspor
Ali Palabıyık
Erzurumspor''un kafayla attığı golün iptali tartışılır. VAR''dan bakılmalıydı. Erzurum lehine verilen penaltı kararı VAR''dan Ümit Öztürk''ün ihlali ceza alanın dışında olduğunu bildirmesiyle pozisyon frikiğe dönüştü. Erzurumspor kazanmasaydı bu iki pozisyon çok tartışılırdı.
MKE Ankaragücü-Y. Denizlispor
Abdülkadir Bitigen
Genelde iyi yönettiği müsabakada kafaya çıkan Denizlisporlu futbolcunun arkası dönük. Kaleci, oyuncunun üzerine gidiyor. Kaleciye faul nedeniyle iptal edilen golde pozisyon VAR''dan izlenmeliydi. Çünkü faul yoktu.
Galatasaray-Trabzonspor
Mete Kalkavan
Maç öncesi Mete Kalkavan''ın ismi tartışmaların odağındaydı. Hem objektif hem de güzel bir maç yönetti. Maçın uzatma anlarında Galatasaray golü öncesi Halil''e yapılan harekette faul kararı doğruydu.
A. Alanya-Gaziantep FK
Suat Arslanboğa
Korner atışı esnasında Antep''in penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu. Çünkü top oyuna girmemişti. Gaziantep Teknik Direktörü Pinto cezadan yeni çıkmıştı. Sarı kart sonrası 4. hakeme davranışı direkt kırmızı kartlıktı. İkinci sarıdan tribüne gönderildi.
Kasımpaşa-M. Başakşehir
Yaşar Kemal Uğurlu
6 puanlık maçta bazı fauller değerlendirilmedi. Kasımpaşa''nın penaltı beklediği pozisyonda Başakşehirli oyuncunun kolu tabii konumda. Devam kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları