Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Kavcıoğlu Doları tutamayacak!

Dolardaki oynaklık tam gaz devam ederken ekonomik gündeme ilişkin önemli açıklamalar geliyor. TÜSİAD Genel Kurulu'nda konuşan Tuncay Özilhan, Merkez Bankası'nda yaşanan depremden sonra altüst olan piyasaların gölgesinde bakın neler dedi: "Ortalığın toz duman olduğu, yetki ve sorumlulukların sınırlarının bulanıklaştığı durumlarda karar nasıl alınır? Nereye gittiğimiz konusunda kafamızda bir cevap yoksa plan nasıl yapılır? Kurumsal yapıların öngörüldüğü gibi çalışacağı varsayımı olmadan yarın ne olacağı nasıl bilinir? İlan edilmiş olan kurallar yarın değişebilirse, yarına ilişkin kararlar nasıl alınır?" 
Özilhan bir gecede değişen keyfi politikaların reel ve finansal piyasalara ne kadar zarar verdiğini bilen bir iş adamı. Özetle önümüzü göremiyoruz, tam bir kaos içindeyiz diyor.
Konuşmasındaki en can alıcı kısım ise şuydu: "Semptomlarla uğraşmak yerine sorunları kökünden çözme gereği, ekonomi için olduğu kadar diğer alanlar için de geçerli."
AKP bugüne kadar hem ekonomide hem siyasette ülkenin sorunları için kalıcı bir çözüm geliştirmedi. Bu durum sorunları biriktirdi ve aşılmaz bir hale getirdi.
Şimdi bunun bedelini tüm toplum olarak, hane halkı ile patronlarla, hep beraber ödüyoruz. İşsizlik ve enflasyon sadece vatandaşı vurmuyor. Dönüp girişimcileri de vuruyor. Çünkü alım gücü düşmüş bir topluma mal ve hizmet nasıl satılır? Bu durumda girişimciler nasıl kazanacak? Nasıl varlıklarını devam ettirecekler?
İşte bu sıkıntı nedeni ile TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski konuşmasında çok net olarak gıda enflasyonunu, gelir dağılımı bozukluğunu ve işsizliği büyük sorunlar olarak tanımladı. Düşünün, gelir dağılımı bozukluğundan artık patronlar da şikayet ediyor! Çünkü şirketleri mal satacak alıcı bulamıyor.
Dünün önemli bir diğer açıklaması ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan geldi. Kavcıoğlu şunları söyledi: "Enflasyonda yüzde 5 hedefine sıkı sıkıya bağlıyız, faizi enflasyon üzerinde oluşturmaya devam edeceğiz."
Burada kritik soru şu: Küresel manada emtia fiyatları, yani enerji dahil sanayide girdi maliyetleri artarken, enflasyonu nasıl düşüreceksiniz? Gıda fiyatları roket gibi yukarı gidiyor, tarım reformu ortada yok, fiyatlar nasıl inecek?
Amerika'da enflasyon beklentisi ile 10 yıllık tahvil faizleri artarken bu iş dönüp kuru artıran başka bir etken oluyor. Dolar Amerika'ya kaçıyor. Üstüne bir de ekonomide deprem yaratmışsınız dolar/TL 8 üzerine çıkmış. Bunun getireceği kur geçişkenliği ne olacak? Yani üretimde kullanılan, dışarıdan gelen yarı mamuller, yüksek kur nedeni ile pahalı hale gelince, üretilen nihai mamullerin fiyatı artmayacak mı?
Faizi enflasyonun üzerinde tutacaksanız Naci Ağbal neden gitti? Naci Bey'in gidişini geçtim, büyük önem verdiğiniz reform paketi bomboş. Bunu herkes görüyor. Reformlar olmadan enflasyon düşmez, enflasyon düşmeyince TL değer kazanmaz, Lira değerli olmazsa sorunlar nasıl çözülecek?
Görünen köy kılavuz istemez Kavcıoğlu da doları tutamaz, lafla peynir gemisi yürümez!

Yazarın Diğer Yazıları