Kerkük'ü teslim edecek misiniz?

Kerkük'ü teslim edecek misiniz?

Kerkük bizim toprağımız. Barzanî''nin adamları yarından itibaren Kerkük''e girecekler. Başbakan Mustafa el-Kâzimî onlara söz verdi.

Tarihe bakın. Selçuklu geldi, Bağdat''ta halifeliği bile şekillendirdi. Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey, 18 Aralık 1055''te Bağdat''a girdi. Halife Kaim Biemrillah''ı Şiî Büveyhîlerin tasallutundan kurtardı. Tuğrul Bey, Halife''ye "Sen fetva işlerine, ben devlet işlerine bakayım." demeye getirdi. "Laiklik" kavramı Türkiye''de kirletildiği, acı geçmiş bıraktığı için, "Buna laiklik denir." türü bir ifade kullanmayacağım. Halife, yetkileri artırılmış "Diyanet İşleri Başkanlığı" gibi bir makamda oturacaktı.

İslâmda "halifelik" diye bir makam yok! Sultanlar kendilerini dinen de sağlama almak için halifeliği icat ettiler. "Halife" diğerinin yerine geçen demek. Hepsi bu. Sonra çıkar için olmadık anlamlar yüklediler. Bu kisveyi takındıktan sonra gelsin cariyeler! Ne alâ! Kaim Biemrillah bile bir Rum (Ermeni olduğu da kayıtlarda var) cariyenin oğlu idi.

İşte son Halife Vahîdettin İngilizlere dilekçe gönderdi, "Gelin alın, yoksa Mustafa Kemal alacak!" mealinde. Sonra İngiliz zırhlısına bindirilerek İstanbul''dan çıkartıldı. Halifelik kaldırılırken ABD Başkanı''na "İmdat! Halifelik elden gidiyor, yardım edin!" mektubu gönderen de Vahîdettin''dir. Belgesini daha önce burada yayınlamıştım.

Kur''ân''da kastedilenin "halife"nin "sultan" olduğunu düşünebilir misiniz? Halife "insan"dır.

Halifelik dedik... Konumuz Kerkük. Irak toprakları, Suriye, daha nice yerler Selçuklu bakiyesi. Selçuklu, her birinde beylik kurdu; kanıyla "vatan" yazdı. Sonra Osmanlı "vatan"a sahip çıktı.

Peşmerge, Kerkük çevresine yığılıyor. 2017''de kaybettiklerini geri almak istiyor. Orada petrol var. Ucundan ucundan PKK''yı da besleyecek.

Barzanî''ye, Talabanî''nin oğullarına sorulmalı: PKK, neden sizin söz geçirdiğiniz alanlarda yer tuttu? Türkiye''ye karşı kozunuz olsun diye değil mi?

Geçen hafta çarşamba günü, Yeniçağ TV YouTube''da Peşmergenin neden Kerkük için iştahlandığını ele aldık. Kendisini Kerkük''e adayan İbn Sina Vakfı Başkanı Dr. Aydın Beyatlı ve Türkmen Cephesi yöneticilerinden Mardin Gökkaya''yı yayına bağladık. M. Gökkaya Kerkük''ten karşımızdaydı. Her ikisi de olacakların altın kalın kalın çizdi. Peşmerge, 2017''den önce, tıpkı 1959''da yaptığı gibi, Türkmenleri yurdundan söküp atmak için gün sayıyor.

Barzanî çapulcularının Kerkük''e girmesi demek, PKK''nın cesaretlenmesi demektir.

Saray duysun beni! Türkmen Cephesi''nin başkanı Erşat Salihi''yi indirdiniz, yerine "kendi adamınız" gördüğünüz onun yardımcısı Hasan Turan''ı getirdiniz. Sizin Anadolu Ajansı''na konuştu Hasan Turan. Neler olabileceğini sıraladı:

"[Petrol yanında] Kürt partilerin diğer amacı da Kerkük''te ekonomik rantın yanı sıra siyasî iktidar oluşturmak. Kerkük''te Türkmen doktorlar, mühendisler, iş adamları ve varlıklı ailelere yönelik 2017 öncesi yaşanan suikast, kaçırma ve şantaj eylemlerine tekrar dönmek istemiyoruz. Peşmerge''nin dönüş meselesinden sürekli bir endişemiz var ve bunu ilgili makamlara da iletiyoruz. Peşmerge''nin Kerkük''e tekrardan girmesine karşıyız ve bunu kabul etmiyoruz. Kerkük konusu Türkmenler için önemlidir ve aynı zamanda Irak için de ulusal bir dosyadır ve bu konu bütün Iraklıları ilgilendiriyor. Kuzey Irak yönetimi kaynaklarına yeniden Kerkük petrolünü katarsa Irak''ın birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik yeni hareketler de ortaya çıkacak."

Saray, Türkiye''nin varlığını neredeyse kendi partisinin varlığıyla sınırlıyor. Peşmerge/PKK''nın Kerkük''e girişinin partisine zarar vereceğini hesaba katmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları