Kim, kimden taraf?

Kim, kimden taraf?

Nagehan Alçı''nın, Kiev''de, Petro Poroşenko''yla görüşmesi fotoğraflanırken, üzerinde Ukrayna bayrağı olan bir kamuflaj giymesini eleştiren "gerçek gazeteciler" ve "profesyonel savaş muhabirleri", bunu "iliştirilmişlik" alameti olarak değerlendirdiler.

Peki ama Alçı kime/neye "iliştirilmiş"ti?

Ukrayna''ya mı? Poroşenko''ya mı?

*

Eleştiriler "Ukrayna''dan taraf olmak" temelinde inşa edildi.

Ukrayna''dan taraf olmak!

Neydi ki?

Ukrayna''dan taraf olmakla Poroşenko''dan taraf olmak aynı şey miydi mesela; Ukrayna ve Poroşenko aynı tarafta mıydı?

Kime ve neye göre?

*

Kimdi Poroşenko?

Ukrayna''nın eski Devlet Başkanı.

Soros destekli renkli darbelerin Ukrayna ayağı olan "Turuncu Devrim(!)"in en kullanışlı isimlerinden biri.

Sahibi olduğu TV 5, -Taraf''ın, Türkiye''nin dönüştürülmesindeki rol gibi düşünün- 2004-2005''te, Ukrayna sokaklarını karıştıran protesto ve gösterilerin yönlendirildiği ana merkezlerdendi; Batı karşıtı Viktor Yanukoviç''e karşı, Amerikan destekli Victor Yuşçenko''yu destekledi.

Bakanlığı döneminde rüşvet iddialarıyla gündeme geldi.

Ki, detaylı bir özgeçmişe de gerek yok, bu tek bilgi kafi; kendi devlet başkanlığı döneminde George Soros''a "Ukrayna Özgürlük Nişanı"nı takdim etti;

"Sizin son yıllardaki aktif faaliyetiniz, Ukrayna''da yaşanan demokratik değişimlere çok yardımcı oldu" diyerek; itiraf gibi…

*

Soros kim peki?

"Yahudi asıllı borsa spekülatörü" küresel düzeydeki tanınırlık klişesi.

Orta ve Doğu Avrupa, eski SSCB ülkeleri, Ukrayna, Yugoslavya, Guatemala, Haiti, Moğolistan, Güney Afrika, Türkiye gibi 60 kadar ülkede kurduğu vakıflar ağıyla "açık toplum" misyonuna, yani "siyasilerin kan dökülmeden devrilmesi"ne adamış servetini.

Bu uğurda sadece 2004 yılında harcadığı para 408 milyon dolardı!

Türkiye''yi "açmak" üzere harcadığı yıllık fonun 2 milyon dolara yakın olduğunu, bizatihi buradaki vakıf yöneticileri ifade etmişti.

*

Soru basit:

Kaderini, temel amacı dünyayı Amerikan menfaatleriyle uyumsuz rejim ve yöneticileriden arındırmak olan Soros''a ipoteklemiş bir ülkenin "özgürlüğünden" söz edilebilir mi?

Baştaki, "Poroşenko''dan taraf olmakla, Ukrayna''dan taraf olmak aynı şey midir" şerhim bundan.

Dünyada hangi ülke vardır ki, NATO üyelerinden bile çok NATO''culuk yapıp da "tam bağımsız" kalabilsin!

*

Keza aynı şey tam tersi için de geçerli;

Kayıtsız şartsız Rusçuluk yapmak mıdır "bağımsız Ukrayna(!)"dan taraf olmak?

İki ucu "manda"lı değnek!

Sözün özü:

"Gibi gözükmeye" yeter belki de, bir ülkenin "üniformasını giymek" o ülkeden taraf olmaya yetseydi; Türkiye, 12 Eylül''leri, 15 Temmuz''ları yaşamazdı değil mi?

Tevafuk mudur nedir; 12 Mart''ın yıldönümünde bakın konu kendiliğinden nereye geldi!

SORU-YORUM

Kiev''de, Petro Poroşenko''yla buluşan Nagehan Alçı, eski devlet başkanının, parti binasını karargâha çevirdiğini ve "tanklar getirterek, gönüllü ve askerlerle Ruslara meydan okuduğunu" yazdı.

Enteresan bilgi.

Ukrayna Devlet Başkanı bile ülkesine yapılan "askerî desteğin" yetersizliğinden, verilen sözlerin tutulmadığından yakınırken, hiçbir resmî görevi, sıfatı, yetkisi bulunmayan eski devlet başkanına kim, hangi sıfat ve niyetle tank göndermiş olabilir ki?

Siyasi adalet…

Sadece gözaltına aldırmak, tutuklatmak, yargısız infaz ettirmek, hapislerde süründürmek değil tahliye ettirmek, beraat ettirmek de siyasi iktidarların işi değildir; olmamalıdır.

Biz kimsenin suçlanmadığı, tutuklanmadığı, yargılanmadığı bir ülke değil kimsenin haksızca suçlanmadığı, lüzumsuzca tutuklanmadığı ve hukuksuzca yargılanmadığı bir ülke istiyoruz.

Dolayısıyla, muhalefet partileri "daha adil bir Türkiye" mesajı verirken kullandıkları ifadeleri biraz daha özenle seçseler daha iyi olacak sanki; bol keseden tahliye, beraat vaat etmek de "yargının işine müdahale"dir ve sadece "geciken adalet" değil, "siyasal adalet" de adalet değildir nihayetinde.

Antalya zirvesi…

Türkiye, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının söyledikleri ve söyleyemediklerinden anladığım, Antalya''da "Hiçbir şey olmasa bile bir şey olmuş" oldu!

Mevlüt Çavuşoğlu''nun, Sergey Lavrov''un yanındaki manidar "çizgiyi aşma(!)" pozunu kâr sayıp, dağılabiliriz…

Hep Putin yapacak değil ya…

Yazarın Diğer Yazıları