Kış aylarının kabusu: Öksürük / Prof. Dr. Osman Erk

Kış aylarının kabusu: Öksürük / Prof. Dr. Osman Erk

Bağışıklık sistemimizi bozan soğuk hava, sağlığımızı da vurdu. Salgın hastalıklarla birlikte ortaya çıkan öksürük geçmek bilmedi. Doğal tedaviler ise inatçı öksürükle mücadelede imdada yetişti. Grip, nezle, soğuk algınlığı derken, öksürükten şikayet edenlerin sayısı çok arttı. Kullanılan ilaçlar bir yana doğal tedavilerin de etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle karabiber çayını tavsiye etti.

Öksürüğün süresi önemli

Öksürük aslında vücudun korunma mekanizmasıdır. Öksürüğün iki temel yararı vardır. Alt solunum yollarına yabancı maddelerin girişini engeller ve alt solunum yollarındaki yabancı cisim ve aşırı sekresyonları temizler. Öksürük refleksi yetersiz kalırsa zatürre, bronşiektazi gibi hastalıklar oluşabilir. Öksürükte süre önemlidir. 3 haftadan kısa sürenler akut öksürük olarak değerlendirilir. 200 kadar viral etken ve bakterilerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları akut öksürüğün en sık nedenidir. Mevsimsel grip ve akut bronşit akut öksürüğün sebebidir. 3-8 hafta süren öksürüğe subakut öksürük denir. Astım, sinüzit, alerjik reaksiyonlar diğer sık öksürük nedenleridir. Özellikle viral hastalıklar sonrası gelişen öksürüğün nedeni pek bilinmemektedir. Bu hastalarda antibiyotiğin yeri yoktur. İpratropium bromür, inhale steroidler ve gerekirse kısa süreli düşük doz ağızdan alınan steroid ilaçlar oldukça etkilidir. Kronik öksürük 8 haftadan uzun sürer. En sık nedeni ACEİ grubu tansiyon ilaçlarının kullanımıdır. Ayrıca gastroözefageal reflü, astım, kronik sigara içiciliği, alerjen ve irritan maddelere maruz kalmak da kronik öksürüğe yol açabilir. ACEİ grubuna bağlı öksürükler ilaç kesildikten 2 hafta içinde, sigaraya bağlı öksürük ise 4 haftaya kadar düzelir.

Şurup içerken iyi düşünün!

Öksürüğün nedeninin mutlaka araştırılmalıdır. Öksürük sıradan değil, önemli bir belirtidir. Özellikle çocuklarda viral hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan öksürükte ilaç kullanılmaması gerekir. Öksürük şuruplarının içerisinde çok değişik etken maddeler bulunmaktadır. Ağrı kesici, ateş düşürücü, antihistaminik ve adrenalin türevleri bunlardan bazılarıdır. Bu maddelerin öksürük için etkinliği kanıtlanmadığı gibi uykusuzluk, çarpıntı, terleme, huzursuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca karaciğer hasarına yol açabilir.

Gizli astım belirtisi olabilir

Reflü, astım, kronik sinüzit ve bronşiektazi gibi hastalıklarda kronik öksürük sık ortaya çıkar. İki aydan uzun süren öksürük gizli astım hastalığının belirtisi olabilir. Gizli astımda soğuk hava, duman, sigara ve alerjenler öksürüğü tetikler. Mide ve sinüs hastalıkları da öksürtür. Reflüde mide ilaçlarının kullanılması ile öksürük ortadan kalkar. Son zamanlarda tanımlanan eozinofilik bronşit önemli bir öksürük nedenidir. Balgamda eozinofil hücrelerinin görülmesi ile tanı konulur ve steroid ilaçlara cevap vermektedir. Gece öksürüğü ve nefes darlığı olan kişilerde genel olarak astım, reflü, kalp yetersizliği sebep olarak ortaya çıkar. Tüm bu nedenlerden dolayı öksürük kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Doğal çözümler

Karabiber çayı: Karabiber çayı; öksürüğü kesen, boğaz ağrısı ve sancılı öksürük yaşayan kişilerin derdine deva olan bir çaydır. Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirirken; bal katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır.

Ayva çayı: Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.

Yaseminli portakal çayı: Portakal, yüksek C vitamini içerdiği için kışın baş tacı meyvelerindendir. Ancak kabuğunun ve içindeki beyaz maddenin de önemli olduğu bilinmelidir. Portakal kabuğunda bulunan esansiyel yağlar, tümör oluşumu önler ve kanserden korur.

Kuşburnu çayı: Yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde son derece güçlü bir antioksidandır. Soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve zayıflamada da kullanılmaktadır.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Düzenli ve dengeli beslenmek, özellikle meyvelerden kış aylarında yeterli miktarda C vitamini almak, öksürüğe çare olur. Öksürükten dert yanıyorsanız her türlü tozlu ve kirli ortamdan mutlaka uzak durmalısınız. Vücut direncini korumak için düzenli spor veya yürüyüş yapmalıyız. Egzersiz şart… Halsiz veya yorgun düşmemek için uyku sürelerine dikkat etmeli, vücudu dinlendirmeliyiz. Bol sıvı almak gerekmektedir. Öksürüğün en yaygın nedeni olan sigaradan uzak bir yaşam sürmek şart.