Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

KKTC'de egemenliğim devletim, anavatanım diyenler kazandı

Pazar günü KKTC''de yapılan Milletvekili Erken Genel Seçimi''nden herhangi bir sürpriz sonuç çıkmadı. Yüzde 57.62 katılım oranı ile "KKTC tarihinin en düşük katılımlı genel seçiminde" kitle partisi oldukları tescilli Ulusal Birlik Partisi(UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) oylarını ve koltuk sayılarını artırırken, DP,YDP ve HP de Meclis''e girmeyi başardılar. Federasyoncu/Birleşik Kıbrısçı Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP-Yeni Güçler) ve Bağımsızlık Yolu ise barajı geçemedi. Yüksek Seçim Kurulu''nun açıkladığı resmî sonuçlara göre Meclis''e 5 parti girmeye hak kazandı. UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3 ve YDP de 2 milletvekili ile Meclis''te temsil edilecek.. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit seçim hezimeti için değerlendirmede bulundu ve Genel Başkan olarak istifasını yetkili organlara sunacağını açıkladı.

Kıbrıs sorunu konusundaki tezlerine göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar''ın egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüme destek veren partilerin yüzde 60 civarında oy almaları, Meclis''te 32 sandalye ile temsil edilmeleri, Cumhurbaşkanı Tatar''ın siyasetine Kıbrıs Türk halkının bir kez daha güvenoyu verdiğini göstermektedir. Halk, 18 Ekim 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortaya koyduğu iradeye sahip çıkarak dünyaya gereken mesajı vermiştir.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anadolu Ajansı ve BRTK''ya yaptığı açıklamalarda Kıbrıs Türk halkının iradesinin sandıktan çıktığını gördüklerini belirterek, "Zaten herkes ''Sandıkta ne çıkarsa ona saygımız sonsuz olacaktır'' demişti. Cumhurbaşkanı olarak değerlendirmem, seçimin gerçekten demokratik bir atmosferde yaşandığıdır. Herkes, medyanın da desteğiyle kendi fikirlerini ve argümanlarını ifade etme fırsatı bulmuştur." Cumhurbaşkanı Tatar sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, "Cumhurbaşkanı olarak sandıktan çıkan neticeye baktığımda, Türkiye ile olan ilişkilerimizin, Kıbrıs konusundaki duruşumuzun ve benim siyasetimin destek bulduğunu görüyorum. Hem partilerin politikaları, hem milletvekillerinin kişiliklerine baktığımızda ki ben tek tek isimleri şu anda biliyorum, yüzde 60''ın çok üzerinde bir oyla benim şu anda Cumhurbaşkanı olarak savunmakta olduğum siyasetimizin, egemen eşitliğe dayalı, Kıbrıs''ta yan yana yaşayan iki ayrı devletin artık olabileceğini, Türkiye ile çok iyi ilişkiler geliştirerek KKTC''yi daha güçlendirmek durumunda olduğumuzu ve geleceğimizin için bu siyasetin en doğru siyaset olduğunu bu seçimle bir kez daha teyit etmiştir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tatar, seçim sonucuna ilişkin BM ve diğer önemli ülkelerden "Cumhurbaşkanı Tatar''ın elinin güçlendiği" yönünde bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

Federasyonu savunan CTP''ye, halkımız tarafından ana muhalefet görevi verilmiş, iktidar yapılmamıştır. CTP Genel Başkanı Erhürman''ın ve bazı milletvekili adaylarının son dönemde Türkiye''ye yönelik olumlu açılımları neticesinde federasyona inanmayan bir kısım seçmenin de CTP''ye oy verdiği tespitini yapmak yanlış olmayacaktır.

Teslimiyetçi/tavizci Akıncı''nın ruhani lideri olduğu TDP ise sandığa gömülmüştür. Akıncı''nın kapalı kapılar ardında TDP Başkanı Cemal Özyiğit''in ayağını kaydırmak üzere boykotçulara destek verdiği, oy verecekleri ise CTP''ye kanalize ettiği gelen haberler arasındadır. Akıncı kendi siyasi hayatının bittiğini anlamakta sıkıntı çekmektedir. Akıncı''nın zaman zaman yaptığı açıklamalarından 2020 Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu da hâlâ hazmedemediği anlaşılmaktadır. Akıncı Türkiye ve KKTC düşmanlığının siyasi hayatına mal olduğunu artık anlamalı ve köşesine çekilmesini bilmelidir..

Seçim sonuçları UBP-DP hükümetinin devamını mümkün kılmakla birlikte, iki partinin elde ettiği kritik sayı olan 27 sandalye nedeniyle 3. bir partinin daha koalisyona katılması veya dıştan desteğinin sağlanması ihtimal dışı değildir.

Rum basını: Zafer Türkiye, Tatar ve Sucuoğlu''nun...

KKTC''de 23 Ocak Pazar günü yapılan erken genel seçimlerin sonuçlarıyla ilgili Rum gazetelerinde haber ve yorumlara yer verildi.

Alithia gazetesi "Türkiye, Tatar ve Boykot Kazandı-İşgal Bölgelerinde Yüzde 42''lik Rekor Boykot- Akıncı''ya Yönelik Hoşnutsuzluk- Tatar Tamamen Memnun" başlıklı haberinde, kazananların net bir şekilde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ve boykot olduğunu yazdı. En büyük kaybedenin ise bir kez daha Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs''ın yeniden birleşmesini isteyen güçler olduğu öne sürüldü.

Seçim sonuçlarıyla ilgili haberler Haravgi''de "TDP Hariç Beş Parti Meclis''te- Özyiğit''in İstifası- İşgal Altındaki Bölgelerde Koalisyon Hükümetine Doğru", Fileleftheros''ta ise "Kıbrıs Türk Sağı ve Boykot Kazandı- Yeni Mecliste Beş Parti" başlıklarıyla yer buldu.

Cyprus Mail gazetesi ise KKTC''deki seçim sonuçları ile ilgili haberinde ''giderek daha fazla kişinin federasyonun artık bir seçenek olmadığı gerçeğine boyun eğdiğini'' vurgularken ''İki devletli çözümün tek yönlü bir yol gibi göründüğünü ve tartışılacak bir şeyin kalmadığını'' belirtti...

KKTC''de egemenliğim, devletim, anavatanım diyen parti ve seçmenler kazanmış, federasyoncu/birleşik Kıbrısçılar ise yeni bir tokat yemiştir.

Yazarın Diğer Yazıları