Kod-29 nedir. Kod- 29 ne anlama geliyor. SGK Kod-29 hakkında ne açıklama yaptı

Kod-29 nedir. Kod- 29 ne anlama geliyor. SGK Kod-29 hakkında ne açıklama yaptı
Kamuoyunda “Kod-29” olarak bilinen işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi düzenlemesi, pandemi dönemi işten çıkarma yasağının dışında tutulmuştu. Pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasak olduğu 2020'de 176 bin 662 işçi "Kod-29" maddesi kullanılarak işten atıldı. Peki SGK'nın uyguladığı kod 29 nedir? Kod- 29 ne anlama geliyor? SGK Kod-29 hakkında ne açıklama yaptı? İşte detaylar…

Pandemi nedeniyle uygulanan işten çıkarma yasağı, son dönemde Kod 29 olarak bilinen maddenin gündeme gelmesine neden oldu. Çalışanların tazminat ve işsizlik fonu almasına engel olan madde tartışma konusu haline geldi.

KOD 29 NEDİR?

İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde işverenler Kod 29 ile çalışanları işten çıkarabiliyor. İş Kanunu’nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi, yasakta istisna kapsamında tutuluyor.

Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemenin yanı sıra ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar bulunuyor.

PANDEMİDE 176 BİN KİŞİYE KOD 29 UYGULANDI

Pandemide işçiyi korumak için uygulamaya koyulan işten çıkarma yasağını delmek için işverenler çalışanları haksız yere kod-29 ile işten çıkardılar.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işten çıkarma veya ayrılma kodlarına ilişkin verileri yayımlamıyor. DİSK-AR tarafından CİMER başvurusu ile SGK’dan elde edilen verilere göre 2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldı.

34 bin 145 kadın ve 142 bin 517 erkek işçi Kod-29 bahanesiyle işten çıkarıldı. Böylece Kod-29 ile işten çıkarılanların sayısı ayda ortalama 14 bin 772 ve günde ortalama 491 kişi oldu.

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ALAMADILAR

Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatı ve ihbar öneli/tazminatı alamıyorlar. Ayrıca Kod-29’dan çıkarılan işçiler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

İçeriği nedeniyle kod ile işten çıkarılan bir kişi, yeni bir iş ararken de fazladan sorun yaşayabiliyor.

İlgili Haberler