Kötünün iyisi hangisi?..

Sadece gülüp geçtim!.. Dünkü, S-400'ler ve hava savunma sistemini konu olan yazımıza gönderilen yapıcı ve iyi niyetli eleştirilere hiç bir diyeceğim yok. Ancak, şuculuk ve bucuculukla suçlayan ve hatta hakarete varan mesajlar aldım. Ne diyeyim?.. Allah, herkese okur yazar olmayı, okuduklarını da doğru anlamayı bir de at gözlüğü takmadan  yaşamayı nasip etsin!.. Şuracığa bir de kısa not iliştirivereyim; benim gazetecilik dışında hiç bir işim gücüm yok. Yakınlarımdan kimsenin savunma sanayi iş kolunda  herhangi  bir faaliyeti bulunmuyor. Bu alanda ticaret yapan kimseyi de tanımam...Beni, havuzdakiler ve benzerleri ile karıştırmayın!..

Bir grup emekli asker, "bana ne" dememişler, oturup emek vermişler, vatan, millet ve devlet için olumlu katkıda bulunacaklarını düşündükleri için değerli bir çalışma yapmışlar, bunu da benden kamuoyuna duyurmamı istemişler. Raporun her satırını defalarca dikkatlice okudum Herhangi bir lobicilik faaliyeti sezsem zaten bu sütuna taşımazdım. Bu insanların, vatanseverliğinden de  asla şüphe etmiyorum. Siyasi kampların esiri olanlar ve Türkiye gerçeklerinin uzağında sadece kendi günübirlik menfaatleri ve mideleri için yaşayanlar zahmet edip bundan sonraki satırları okumasınlar!.. Çünkü okurlarsa mahcup olacaklar. O çalışmanın sadece S-400'leri, karalama raporu olmadığını görecekler. Devlet/millet çıkarlarını koruma kaygısıyla  hareket edildiğine -at gözlüklerini çıkarırlarsa- şahit olacaklar. Ama, siyasi putperest oldukları için yine hazımsızlık çekecekler!..

Dünkü bıraktığımız yerden devam. Raporun sonuç bölümü;

" ... S-400 ve PATRIOT sistemlerini kısaca özetlemek gerekirse, iki sistemin de ilk tasarım yıllarından kalma önemli eksiklikleri olduğu, zaman içerisinde bazı geliştirmelere tabi tutulmuş olmalarına rağmen yeni nesil bir 'modern hava savunma sistemi' olarak kabul edilemeyecekleri görülmektedir. Balistik füzelere karşı çok kısıtlı bir yeteneğe sahip olmaları yanında, genel hava hedeflerine karşı da bazı zafiyetleri bulunmaktadır.

Bu bağlamda S-400 sistemi;

1 - Ülkemizin komuta kontrol ağına ve diğer silah sistemlerine entegrasyonu mümkün olmayan, bu nedenle günümüzün yoğun ve karmaşık harekât ortamında Türkiye tarafından etkin şekilde kullanılamayacak bir sistemdir.

2 - Balistik füzelere karşı sadece 30 km'lik dar bir bölgeyi koruyabilen sınırlı kabiliyetli bir sistemdir. Uzayda yani 100 km irtifanın dışında balistik füze önleme kabiliyeti olan THAAD ve ARROW benzeri füze sistemleri, S-400 sistemine nazaran çok daha yüksek bir teknoloji ve önleme kabiliyeti ile çok daha büyük alanları balistik füzelere karşı koruyabilmektedir.

3 - Ülkemiz de dâhil olmak üzere birçok ülkenin üretip kullanabileceği uzun menzilli klasik arama radarları ve büyük ölçekli füzeleri dışında yenilikçi ve ayırt edici, yabancıların tabiri ile "cutting edge" hiçbir teknolojisi olmayan klasik bir hava savunma sistemidir. S-300 sisteminin yapısal değişiklik içermeyen, modernize edilmiş bir versiyonudur.

4 - PATRIOT sistemine nazaran mobilitesi yüksek ve kolay yer değiştirebilen bir sistem olmakla beraber, radar, füze ve taşıyıcı araçlarının yapısal büyüklüğü nedenleri ile yeni nesil modern hava savunma sistemleri ile karşılaştırıldığında ideal bir sistem olduğu söylenemez.

5 - En kritik unsuru olan atış kontrol radarının 90 derecelik sektörel atış kısıtlaması olması nedeniyle düşman uçakları tarafından kolaylıkla imha edilebilecek bir sistemdir. Bu nedenle başka silah sistemlerinin koruması altında bulunmak zorundadır.

6 - Yetkililerimizin basın açıklamalarında, 4 adet bataryanın 2.5 milyar dolara mal olduğunu belirtilmesi göz önünde bulundurulduğunda, rakip sistemlerin yaklaşık iki katı gibi fahiş bir fiyatla tedarik edildiği görülmektedir.

PATRIOT Sistemi ise;

1 - Ülkemizin komuta kontrol ağına ve diğer silah sistemlerimize entegre edilebilecek ve diğer sistemlerle eşgüdüm halinde ortak çalışabilecek eski nesil klasik bir NATO hava savunma sistemidir.

2 - Balistik füzelere karşı kabiliyeti S-400 sistemi gibi kısıtlıdır ancak nispeten bir miktar daha fazla bölgeyi koruyabilir. 'Hit to kill' kabiliyetini test atışları ile göstermiş bir hava savunma sistemidir. Ayrıca THAAD vb. diğer NATO sistemleri ile entegre edilerek kapsamlı ve kademeli bir balistik füze savunma yapısının atmosfer içindeki düşük irtifalarda önleme yapan küçük bir oyuncusudur.

3 - Mobilitesinin düşük, arama açısının 120, önleme açısının 90 derece ile kısıtlı olması nedeniyle diğer hava savunma sistemlerinin desteği olmadan harekât alanındaki varlığını sürdüremez.

Sonuç olarak S-400 sistemi hiç de anlatıldığı gibi dünyanın en gelişmiş ve tehlikeli hava savunma sistemi değildir. Sosyal medya üzerinden yapılan yoğun dezenformasyon nedeniyle olduğundan çok daha kabiliyetli olduğu zannedilen klasik bir hava savunma sistemidir."

Not; Kısa bir mola için izninizi istiyorum. Ramazan Bayramınız kutlu olsun...

 

Yazarın Diğer Yazıları