Krizi atlattık mı yoksa...

Zamlarda yeni taktik fazla acıtmadan. Bir diğer uygulama seri zamlara akaryakıtla başlanıyor. Ardından oto gaza. Yiyecek içecekte de durum aynı. Benim canımı en çok acıtanlar, hayvanlara dağıttığım şeyler. Onları doyurmak için aldığım yiyeceklerdeki bindirimleri anında anlıyorum.

BİM'deki kıza "Sütün litresi 20 kuruş daha artmış" dedim. O da fişteki karşılığına bakmakla yetindi. Ertesi gün kiloluk bulgurun 2,90'dan 3,25'e çıktığını gördüm. Aynı kızcağıza tekrar, "Yine zam yapmışsınız" dedim. Bu defa "Yapmışızdır" karşılığını verdi. Yüzünde hiçbir şaşkınlık ifadesi yoktu. Aslında bu garibana haksızlık yaptığımın farkındaydım. Bu işte günahı varmış gibi iğneliyordum.

Arada kedi-köpekler için satın aldığım salamlara da aynı metodun uygulandığını fark ediyorum. Bu işlerden sorumlu bakanlar ise hiç hız kesmiyorlar. "Nurlu ufuklar" vaatlerine devam ediyorlar. Başardıkları tek şey tanesi 1,50 liradan alış veriş torbalarının satışı. Sağlama benziyorlar. Marketlerin logoları da oldukça küçültüldü. Müşteri hiç olmazsa göğsüne reklam almış futbolcu gibi dolaşmaktan kurtuldu.

Sebze-meyve

Sizlere son manav fiyatlarını aktarmak istiyorum:

* Papya (Yağlı biber): 12,00 TL

* Domates (Salkım): 10,00 TL

* Salatalık (Çengelköy tipi): 9,00 TL

* Salatalık (Hıyar): 6,00 TL

* Patlıcan (Kemer): 9,00 TL

* Patlıcan (Bostan): 10,00 TL

* Kabak: 7,00 TL

* Kereviz: 7,50 TL

* Sivri biber: 18,00

* Muz (İthal): 12,00 TL

* Muz (Yerli): 5,75-7,90

* Çalı fasulye: 22,00 (REKORTMEN.)

Say sayabildiğin kadar. Çok bozulduğum taze soğan. Üç incecik dal 4,00 TL. Kiloya vurduğunuzda 12-14,00 TL arası. Ne tuttururlarsa. Yumruk gibi İskandinav türü salata (Iceberg Lettuce) 5,00 TL. Böylece çiğ köftecilerin de maliyeti arttı.

Sanki ekonomik tepkimeye değil de "zincirleme reaksiyona" tanık oluyoruz.

Bir o kalmıştı

Kuru soğan mutfağımız için en önemli malzeme. Zeytinyağlı dolma/sarma dâhil, onsuz yemek olmaz. Hele kuru fasulyenin yanında soğana yumruk indirmemek mümkün mü? Bundaki fiyat artışını önlemek için formül bulundu: İTHALAT. Daha kararnamesi imzalanmadan soğan çuvalları tezgâhlara döküldü.

Gelin mekânı Cennet Demirel'i hatırlamayın: "Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz." Bir de başka merhum Âşık Mahsuni Şerif'in mısralarını. Gazeteci arkadaşım Rıza Zelyut'la birlikte söylediğimiz "Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana" deyişini. Dikkat ettinizse bu, dün Yeniçağ'ın manşeti idi.

Resmî itiraf

Hazine ve Maliye Bakanı'mız istediği kadar "ekonomik krizi atlattık" desin, gerçekler ortada. İşsiz sayısı bir yılda 501 bin arttı. Toplam sayı 3 milyon 786'ya ulaştı. Nüfusa göre yüzde 11,6'ya çıktı. Genç işsizlerin oranı toplamda yüzde 22,3. Özetle üç puan arttı.

Sizlere sormak istiyorum "Henüz elinize geçmeyen yüzde 10'luk maaş zammıyla hangi delik kapatılacak?"

En iyisi malum koroya katılmak. Neyi mi söyleyeceğiz. Kolay. Zaten iki şarkılık repertuarı var. "Beraber yürüdük biz bu yollarda" ile "Türkiye seninle gurur duyuyor." Sonunda da 9/8'liklere başlarız. Meşhur öyküdeki gibi: Halkın durumunu soran padişaha verilen cevap tekrarlanır: Göbek atmaya başladılar!

***

Bizimkiler

Yine iki tartışma programı üst üste bindirildi. Öncelikle Okan Müderrisoğlu'nun şu sözlerini aktarmalıyım: "Binali Yıldırım, TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmek üzere." Bu eğilimin Ak Parti içinden de destek bulduğunu ilave etti. Müderrisoğlu söylüyorsa, doğruluk payı büyüktür. Düşüncelerimiz farklı olsa da, önemli olan "haberi koklamak." Gazeteci arkadaşımıza bu anlamda güveniyorum. Bazıları gibi hiç stand-up'a soyunmadı...

Diğeri

Metin Özkan da bir dönem aynı camiada görev yaptıklarımdan. MHP sözcülüğüne CNNTURK'te de devam etti. Onu izledikçe mizah tarafım öne çıkıyor. "Başkanı ne derse o." Arada "isim vermeyeyim, mesela Yenimahalle'de" gibi saçma sapan laflar edebiliyor. Metin'in en başarısız tarafı "saç ektirme çabası". Bir türlü tutturamıyor. Kafasına baktıkça Bolu Stadı'nın son hâlini hatırlıyorum. Çim tutmuyor ama kar topluyor. Özkan'a tavsiyem, ümitsiz çabalara son vermesi. Bu soğan değil ki, ithal edebilsin!

***

ÖZEL NOT: Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın televizyondaki konuşmasını beğendim. Tek takıldığım nokta yanlış vurguladığı bir kelime; askari. Buna biraz çalışmalı. Asgari'yi telaffuz o kadar zor değil ki...

...

GÜNÜN SÖZÜ

Hayatta karşılıksız elde edilebilecek tek şey, hatadır. Glosow.

Yazarın Diğer Yazıları