Kurallar ve IFAB

El kol top buluşmalarına IFAB, kastı arayan yeni yorum getirdi. VAR''daki ofsayt tespitleri de artık oyuncuların omuzundan değil bir karış altından değerlendirecek. Geçen yıl Fenerbahçe-Galatasaray müsabakasında Fenerbahçe''nin itirazda bulunduğu ofsaytı bu sezon değerlendirecek olsak gol geçerli olacaktı. Bence değişmesi gereken daha kurallar var. Örneğin, kural kitabında hakem bir oyuncu sakatlanmışsa top oyun dışı oluncaya kadar oyunu devam ettirir der. Ciddi şekilde sakatlanmışsa oyunu durdurur. Oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu oyun alanında tedavi edilemez. Böyle yazsa da böyle uygulanıyor mu? Tüm dünyada futbolcular bu yetkiyi hakemden alıp sakatlıklarda topu taca atıyorlar. IFAB''ın buna mutlak açıklık getireceği yeni bir kural koymalı. 10 yıl önceki kitaplarda korner yani köşe vuruşları için top bir metre yarı çapındaki köşe vuruşu alanının içine konacaktır ibaresi vardı. Top onun içine konurdu. Bir değişiklikten bahsedilmemesine rağmen futbolcular topu çizgi dışına koyuyor. Yardımcılar da dışarı konan topun çizgi ile temas olup olmadığını eğilerek kontrol ediyorlar. Kural kitaplarında, top içine konur ifadesinde bir değişiklik olmadığına göre IFAB bu hususta ne düşünür.

 

Kayserispor-Adana Demirspor

Tugay Kaan Numanoğlu

Verilmeyen kartlar vardı. Rakibin üstüne sıçramada ve kambura yatmada kartları daha dikkatli uygulamalı.

 

Alanyaspor-Altay

Mete Kalkavan

Alanya''dan Efecan''a önce sarı kart çıktı. VAR devreye girdi. Bilek üstüne sert krampon darbesi nedeniyle sarı kart, kırmızıya dönüştü. Alanya''dan Famara iki sarıdan kırmızı kart görünce ev sahibi takım maçı 9 kişiyle tamamladı. Kartlar doğruydu.

 

Çaykur Rize-Fatih Karagümrük

Volkan Bayraslan

İyi götürdüğü müsabakada kart göstermeyeyim düşüncesi, gösterilmeyen kartları meydana getirdi.

 

Kasımpaşa-Giresunspor

Al Palabıyık

Kasımpaşalı Yusuf''a yapılan pozisyonda devam kararı tartışılır. Giresun''un golü VAR''dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Genel yönetimi iyiydi.

 

 

Gaziantep FK-Beşiktaş

Ümit Öztürk

Beşiktaşlı Kenan''ın Antepli Djoboloji tarafından arkadan faulle düşürülüşü net bir penaltıydı. Hakemin yeri iyi değildi, devam ettirdi. VAR da ona uydu. Bir pozisyonda yardımcı hakem ve hakem anlaşmazlığı sarı kartlara neden oldu. Hakem önce Beşiktaş lehine sonra da pozisyonu Antep lehine verince saha karıştı ve iki sarı kart çıktı. Rıdvan''ın ayağından koluna gelen topta devam kararı doğruydu. Atiba''nın arkadan itilmesi cezalandırılmadı.

 

Göztepe-Malatya

Bahattin Şimşek

Göztepe aleyhine verilen penaltı yanlıştı. Nitekim VAR''la iptal edildi. 5 numaralı Göztepeli oyuncunun sarı kartı, kırmızı kartlıktı verilmedi.

 

Konya-Başakşehir

Halis Özkahya

Karşılıklı penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

 

Fenerbahçe-Antalyaspor

Halil Umut Meler

Fenerbahçe kalecisi Altay''la Antalya''dan Ghacha''nın pozisyonunda devam kararı doğruydu. Fenerbahçe''nin VAR''la sayılmayan golü öncesi yardımcının faul bayrağına hakem gol pozisyonu için oynattı, nasılsa VAR''dan dönüşü olacağı için. VAR''dan da faul nedeniyle iptal edildi. Fenerbahçeli Tissserand, Hamilton''un arkadan itti. Yardımcının faul bayrağı doğruydu. Bunlara faul çalınmayacaksa itmeyi kuraldan çıkarmak gerekir. Fenerbahçe''nin ikinci golü öncesi top Szalai''nin eline çarptı. Bence elle oynama yoktu ele çarpma vardı. Hakemin genel yönetimi iyiydi.

 

Trabzonspor-Sivasspor

Abdülkadir Bitigen

Trabzon lehine verilen penaltıda Azubuike kolunu kapatmaya çalışırken açıyor, penaltı doğru. Sivas lehine verilen penaltı tartışılır.

 

Galatasaray-Hatay

Hüseyin Göçek

Hataylı Falette, Galatasaraylı Nelsson''u sarılıp düşürdü, penaltılıktı VAR da devreye girmedi. Kart uygulamalarında hatalar vardı.

Yazarın Diğer Yazıları