Kurtuluşa hazırlık

Kurtuluşa hazırlık
Yaptığı kapsamlı araştırmalarla yakın tarihimizi aydınlatan değerli eserlere imza atan Dr. Alev Coşkun'un ilk yayınlandığı günden bu yana büyük ilgiyle karşılanan "Samsun'dan Önce Bilinmeyen 6 Ay" adlı eseri 23. baskıya ulaştı.

Dr. Alev Coşkun, bu çok önemli çalışmasında titiz ve usta kalemiyle dönemin siyasal gelişmeleri etrafında Mustafa Kemal''in gün be gün temaslarına yer verirken kurtuluş tarihimizin karanlıkta kalmış noktalarına da belgelerle ışık tutuyor:

13 Kasım 1918, Mustafa Kemal''in Mondros Ateşkes Antlaşmasından iki hafta sonra İstanbul''a geldiği tarih...

16 Mayıs 1919 ise, Bandırma vapuru ile Samsun''a çıkmak üzere İstanbul''dan ayrıldığı tarih...

Elinizdeki kitapta, işte bu altı ay içindeki olağanüstü serüven bilinmeyen yönleriyle anlatılmaktadır. Bu altı ay ulusal savaşın planlandığı dönemdir.

Dönemin siyasal olaylarının-yorumu...

İngiliz, Fransız ve İtalyan işgal güçleriyle ilişkiler...

Bir yanda işgal güçlerine destek veren azınlıklar, her tarafta cirit atan casuslar, İngiliz işbirlikçileri; öte yanda payitahtın işgal altında olmasından dolayı üzgün, güçsüz ve yorgun Türkler...

Bu tabloda kurtuluş için çare arayan Mustafa Kemal ve arkadaşları...

6 Ay''ın inanılmaz olaylarla dolu nefes kesen öyküsü.

Ve bu önemli araştırmada cevabını bulacak pek çok merak edilen sorulardan bazıları:

*Mustafa Kemal, neden Harbiye Nâzırı olmak istiyordu?

*Ordu müfettişi olarak Anadolu''ya geçerken, kendisini geniş yetkilerle donatan kararnameyi kim hazırladı? Padişah mı, yoksa Mustafa Kemal''in kendisi mi?

*Mustafa Kemal işgalcilerin İstanbul''daki tutuklamalarının neden dışında kaldı?

*İtalyanlar, Mustafa Kemal''e Ege bölgesinde silah, mühimmat ve lojistik destek vererek Kuvayı Milliye''yi örgütlemesini önerdiler mi?

*Mustafa Kemal resmi bir görev almasaydı, kurtuluş için Anadolu''ya gizlice ve hangi güzergâhı izleyerek geçecekti?

Cumhuriyet Kitapları Tel:(0212) 343 72 74

***

Bir medeniyetler diyarı

1956 yılında Diyarbakır''da doğan, 30 yıla yakın tekstil imalat ve ihracatı yaptıktan sonra 21 Şubat 2001 devalüasyonunda şirketinin batmasıyla birlikte kendisini kitap okumaya adayan, yaşadıkları ve okuduklarıyla elde ettiği birikimi kaleme döken İsmail Hakkı İçten, içimizden biridir. Bir dönem Diyarbakırspor''da yöneticilik de yapan yazarımız, bu kitabında çocukluk döneminde Diyarbakır''da yaşadığı güzel anılarının yanında, maruz kaldığı olumsuzlukları da kaleme alarak insanların neler yaşayabileceğinin ilginç örneklerini vermekte:

"Şehirler medeniyetin aynasıdır. Medeniyetin oluşmasındaki en büyük tanıkları ise insanlardır. İnsanlar olmasaydı, şehirlerin kurulması ve medeniyetin oluşması, tanınması ve yayılması gerçekleşemezdi. Diyarbakır, yirmi altıdan fazla medeniyete tanıklık etmiş, ev sahipliği yapmış bir kentimizdir. Yetiştirdiği insanlar ve onların geliştirdiği kültür günümüzde hâlâ yaşamaktadır.

Tarihi, 6 bin yıllık bir geçmişe kadar götürülebilen Diyarbakır, bu uzun zaman diliminde, içinde barındırdığı değişik ırk, dil, din ve mezhebe mensup insanları sayesinde çok zengin bir kültüre sahip olmuştur. Diyarbakır''da hüküm süren otuza yakın devletin kurduğu medeniyetleri de düşünürsek, dünyada eşi benzeri olmayan bir kültür hazinesine sahip kadim bir şehirdir. 5 kilometrelik yüksek surların çevirdiği bu şehirde yaşamış kavimler kendi kültürleri, dini ve mezhebi görüşleri ile bu kültürel hazineye katkıda bulunmuştur."

Berfin Yayınları Tel:(0212) 513 79 00

***

HAFTANIN KİTABI:

Herşey böyle başlamıştı...

Türkiye-ABD ilişkilerinin 1950-1960 arası dönemi gerek Türkiye''de gerekse de ABD''de araştırmacıların oldukça yakından ilgi gösterdiği bir konu olmuştur. Recep Murat Geçikli, "Menderes Hükümetleri Dönemi Türkiye-ABD İlişkileri" adlı incelemesinde bu konuyu kapsamlı biçimde ele alıyor.

Kitap, Menderes Hükümetleri döneminde (1950-1960) Türkiye-ABD ilişkilerini tarih bilimi ilkeleri doğrultusunda, sebep sonuç ilişkileri gözeterek ve geniş bir arşiv taramasıyla destekleyerek ortaya koyan bir çalışma.

Beş bölümden oluşan kitap, Türkiye''deki arşivlerin yanısıra ABD''nin önde gelen gazetelerinden, Amerikan Dış İşleri Belgelerinden (FRUS) ve İngiliz "The National Archive"den yararlanılarak hazırlanmış.

Adnan Menderes başkanlığında kurulan beş hükümet boyunca Türkiye-ABD ilişkilerini mercek altına alan kitap, Kore Savaşı''ndan Marshall Yardımı''na, NATO''ya üyelik sürecinden, Menderes''in ABD gezisine, Bandung Konferası''na ve 27 Mayıs öncesi yaşanan süreçle ilgili ayrıntılı bilgiler sunuyor. Recep Murat Geçikli''nin bu çalışması Türkiye-ABD ilişkilerini anlamak açısından önemli bir dönemin ayrıntılı tarihini öğrenmek isteyenler için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

İleri Yayınları Tel:(0212) 481 92 57