Lütfü Türkkan: "Varlık Fonu'nda peşkeş İngilizlerle başladı"

Lütfü Türkkan: "Varlık Fonu'nda peşkeş İngilizlerle başladı"
Varlık Fonu'na dahil edilen Milli Piyango'nun İngilizler tarafından özelleştirilmesini Meclis'e taşıyan İYİ Partili Lütfü Türkkan, "McKinseylerin maskeleri değişse de amaçları hep aynı. Türkiye’nin varlıklarını yağmalamak" dedi.

FATMA GÜL-YENİÇAĞ

2009 yılından beri özelleştirilmesi yılan hikayesine dönen ve Türkiye Varlık Fonu bünyesine dahil edilen Milli Piyango’nun İngilizler tarafından özelleştirilmesi hakkında İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkkan, Milli Piyango’nun İngilizler tarafından özelleştirilmesine tepki göstererek, McKinseylerin maskeleri değişse de amaçları hep aynı. Türkiye’nin varlıklarını yağmalamak” ifadelerimi kullandı.

"YERLİ VE MİLLİLİK SİZİN SADECE MASKENİZ"

2014 yılında 2 milyar 755 milyon dolarlık teklif ile Net Şans – Hitay Ortak Girişim Grubunun kazandığı ancak sonrasında iptal edilen ihale sürecinden sonra Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınan Milli Piyango hakkında İYİ Partili Türkkan harekete geçti. Konuyu meclis gündemine taşıyan Türkkan, “Nedir bu İngiliz sevdası? Daha önce Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan süreç neden İngiliz şirketine devredildi. Yerli ve milli maskesiyle, yerli ve milli olan Türkiye Varlık Fonundaki yabancıların gözünü diktiği en değerli kamu iştiraklerine yabancılara peşkeş çekilmesi Milli Piyango ile mi başladı yoksa. Çünkü kurduğunuz Varlık Fonu’nun başına atadığınız genel müdür Zafer Sönmez tarafından Milli Piyango’nun lisans haklarının 47 yıllığına yabancı bir yatırımcıya satılacağı ve özelleştirme sonrası Milli Piyango’nun 3.5 milyar lira olan gelirinin 10’a katlanacağı ve değerinin 10 kat artacağı beyan edildi. Yoksa kamuoyundan sakladığınız bir durumun diyetini mi ödüyorsunuz?” dedi.

Zararına özelleştirilen, adeta peşkeş çekilen TEKEL’e de değinen Türkkan, önergesinde, “Geçmişteki örneklerine baktığımızda TEKEL’in özelleştirmesi kamu zararı yaratmıştır. TEKEL, özelleştirilmesinden kısa bir süre sonra 3. kişilere çok daha yüksek bir bedelle satılmıştır. Aynı örneklerin tekrar yaşanmaması adına gerek Milli Piyango, gerekse Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki kamu iştiraklerinin satışı sonrası kamu zararını ortadan kaldıracak herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır?” sorusunu da Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a yöneltti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle sorduğu diğer sorular şu şekilde;

Özelleştirme için neden İngiltere merkezli Ernst &Young adlı danışmanlık firması seçilmiştir? Teklif İngiliz firmadan mı gelmiştir? Yoksa TVF tarafından doğrudan yetki mi verilmiştir?

Ernst &Young şirketi özelleştirme konusunda TVF bünyesindeki tüm iştiraklere mi danışmanlık verecektir? Yoksa danışmanlık hizmeti sadece Milli Piyango ile mi sınırlı tutulmuştur?

Ernst &Young danışmanlık şirketi ile yapılan anlaşmanın çerçevesi nelerdir? Danışmanlık ücretinin ödenmesi satış üzerinden komisyon olarak mı sağlanacaktır? Yoksa belli bir hizmet ücreti üzerinden mi anlaşma yapılmıştır?

TVF tarafından Milli Piyango’nun yabancılara satışında ısrarcı olunmasının nedeni nedir? Bu durum kamuoyunda fon bünyesindeki diğer kamu iştiraklerinim yabancılara satılacağı endişesi yaratmıştır?