Çin'in mürettebatsız uzay aracı kızıl gezegenin fotoğrafını yayınladı

Çin'in mürettebatsız uzay aracı kızıl gezegenin fotoğrafını yayınladı
Mürettebatsız uzay aracı Tianwen-1 ile kızıl gezegenin fotoğrafını çeken Çin, fotoğrafları yayınladı. Bu bölge gezegenin uzaylı yaşamına ev sahipliği yapıp yapamayacağını keşfetmede kritik bir rol oynayabilir.

Reuters ve İndependent Türkçe''den aktarılan bilgilere göre; Mürettebatsız uzay aracıyla Mars yüzeyinin büyüleyici fotoğraflarını çeken Çin, görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

Devlete bağlı medya kuruluşunun haberine göre Tianwen-1 uzay aracı, güney kutbu da dahil tüm Mars gezegenini kapsayan görüntü verilerini başarıyla elde etti.

Mars''ın güney kutbu bilim insanlarının özellikle ilgisini çekiyor çünkü bu buzlu bölge, gezegenin uzaylı yaşamına ev sahipliği yapıp yapamayacağını keşfetmede kritik bir rol oynayabilir.

Şimdi Çin, uzay aracını kullanarak o bölgeyi ve gezegenin geri kalanını çok detaylı şekilde fotoğrafladı.

Araç, geçen yılın başlarında Mars''a ulaştığından beri gezegenin etrafında 1300''den fazla tur attı.

Çin''in Mars''taki ilk misyonunda Tianwen-1 uzay aracı, Şubat 2021''de Kızıl Gezegen''e başarıyla ulaştı. Robotik bir keşif aracı yüzeye gönderilirken yörüngedeki araç da o zamandan beri gezegeni uzaydan inceliyor.

Uzaydan çekilen görüntüler arasında Çin''in Mars''ın güney kutbundan çektiği ilk fotoğraflar da var. Gezegenin su kaynaklarının neredeyse tamamı burada hapsolmuş durumda.

Avrupa Uzay Ajansı''nın kontrolündeki bir yörünge aracı, 2018''de gezegenin güney kutbundaki buzun altında su keşfetmişti.

Yeraltı suyunun yerinin saptanması, gezegenin yaşam barındırma potansiyelini belirlemenin yanı sıra oradaki keşif faaliyetleri için insanlara kalıcı kaynak sağlamanın anahtarı.

Tianwen-1''den gelen diğer görüntüler, 4 bin kilometre uzunluğundaki Valles Marineris kanyonunun ve Mars''ın kuzeyindeki Arabia Terra olarak bilinen dağlık arazinin çarpma kraterlerinin fotoğraflarını içeriyor.

Tianwen-1, uçsuz bucaksız Maunder kraterinin kenarının yüksek çözünürlüklü görüntülerini ve ilk kez 50 yıldan uzun süre önce NASA''nın Mariner 9 uzay aracı tarafından tespit edilen büyük bir kalkan yanardağı olan 18 bin metre yüksekliğindeki Ascraeus Mons''un yukarıdan aşağıya görüntüsünü de Dünya''ya gönderdi.

İlgili Haberler