Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar fırladı

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar fırladı
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrasında tarihi seviyesini güncelleyen dolar kuru 9,50'ye dayanırken euro ise 11 lirayı aştı.

Eylül ayında 100 baz puan faiz indirimi yapan Merkez Bankası''nın bu ay da faiz indirimine karar verdi. Merkez Bankası''nın 200 baz puanlık faiz inidirim kararının ardından Türk Lirası varlıklarda satışlar başladı.

Dolar/TL, ilk tepki olarak 9,50''ye dayandı ve tarihi rekorunu tazeledi. Euro/TL ise 11 lirayı aştı. Gün içi en yüksek seviyeler dolar/TL''de 9,49; euro/TL''de ise 11,06 olarak kaydedildi.

İlk tepkinin ardından dolar/TL, şimdilik 9,41-9,42 seviyesinde hareket ederken, euro/TL ise 11 lira sınırında dolaşıyor.

Borsa İstanbul''da BİST 100 Endeksi ise yatay seyrettiği günde yüzde 1''e yakın değer kaybına döndü. 

Faiz kararı sonrasında gram altın yüzde 3''e yakın primle 542 lirayı aştı.

Geçen haftayı üst üste rekorlar kırarak tamamlayan dolar/TL, bu hafta başında tarihi zirvesini 9,3460''a kadar taşımış, salı ve çarşamba günü düşüşe geçerek 9,20''nin altını görmüştü. Sabah saatlerinde 9,24 seviyelerinde seyreden dolar/TL, faiz kararından dakikalar önce yeniden 9,30''un üzerine tırmanmıştı. Dolar/TL''deki hareketlere benzer grafikler çizen euro/TL ise karardan hemen önceki dakikalarda 10,85 düzeyindeydi. 

Haftaya 1.410 seviyelerinden başlayan Borsa İstanbul''da BİST 100 Endeksi, haftanın ilk 3 gününde 1.430 puanı aşmıştı. 

MERKEZ BANKASI KAVCIOĞLU DÖNEMİNDE HANGİ KARARLARI ALDI?

20 Mart 2021''de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Naci Ağbal''ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu''nun başkanlığındaki ilk 5 toplantıda faizler sabit tutulurken Eylül ayında indirilmişti. Bu ayki toplantıda ise piyasaların çoğunluğu 50 baz puan ila 100 baz puan aralığında faiz indirimi bekliyordu. Fakat enflasyon ve kurdaki yükselişin faiz indirimi alanı yaratmadığı, yapılacak indirimle beraber daha fazla yükseliş olacağı düşüncesiyle bu ay faizlerin sabit tutulması gerektiği de düşünülüyordu. Bu düşünceye karşın en düşük olasılık ise faizlerin sabit tutulması yönündeydi.

İlgili Haberler