Milliyetçi Hareket'e uzanan bir yolculuk

Milliyetçi Hareket'e uzanan bir yolculuk

Araştırmacı Ferit Salim Sanlı "Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nden Milliyetçi Hareket Partisi'ne isimli çalışmasında öncelikle ordunun Türk modernleşmesi sürecindeki "öncü" rolüne atıf yapılması suretiyle modern Türk tarihinde "ordu-siyaset" ilişkisinin seyrine kısaca değinilmiş ve çalışmanın merkezini teşkil eden 27 Mayıs dönemi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri irdeliyor. Ayrıca, sivil siyasete geri dönüşten sonra meydana gelen 22 Şubat ve 21 Mayıs hadiselerine temas edip  60'lı yıllarda mevcut olan partilere dair de kısa bilgiler aktarıyor. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türkeş ve arkadaşlarının 27 Mayıs dönemindeki faaliyetlerinden aktif siyasete dâhil olmaya "kesin" olarak karar vermesine kadar geçecek olan periyod "mercek altına" alınırken, 13 Kasım hadisesi, 14'ler olarak adlandırılacak grubun faaliyetleri ve Türkeş'in yurda geri dönüşünden sonra yaşanan hadiseler tetkik edilmiş. Çalışmanın üçüncü bölümü ise Türkeş'in "aktif siyasete" iltihakından, liderliğini yapacağı CKMP'nin MHP ismini alacağı 8-9 Şubat 1969 kongresine kadar olan dönemi ihtiva ediyor. Türkeş ile birlikte "CKMP'nin hüviyetinin değişmesi", "parti içerisinde yaşanan ihtilaflar", "partinin meclis faaliyetleri", "partinin meclis performansı", "partinin bu dönemde katıldığı seçimler", "partinin diğer siyasi müesseselerle olan münasebetleri", "partinin fikri/siyasi dönüşümü" gibi konular, bu bölümün temel olarak temas ettiği hususları teşkil etmekte.

Cumhuriyet sonrası siyasî tarihimizin önemli bir dönemini ayrıntılı incelemesi bakımından alana katkı sağlayan Dr. Ferit Salim Sanlı, çalışmasında ayrıca dönemin siyasi yelpazesinde CKMP'nin konumu tespit etmeye çalışıp, partinin gençlik ile olan münasebeti ve "ideolojisi"ni de inceliyor.

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

Kurtuluşun maliyecisi

Gazeteci yazar Sevim Dabağ, Atatürk'ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç'ın, Milli Ordu'nun kurulmasında büyük katkı ve çabalarını İstiklal Savaşı'nın Mali Kahramanı" adıyla kitaplaştırdı.

Hasan Fehmi Ataç Cumhuriyetin kurulması ve kurumlaşması sürecinde önemli görevler üstlenir. Savaş yıllarında Maliye'nin düzene girmesinde etkin olur. Maliye Bakanlığı döneminde devlet gelirlerinin azlığına rağmen ordunun tüm ihtiyacını karşılar. Orduya kaynak bulur. Doğu ve Batı cepheleri için iki ayrı ordu defterdarlığı kurarak, subay maaşlarının düzenli ödenmesini ve masraflarının belgelendirilmesini sağlar. Büyük Taarruz'un mali kaynaklarını bulup organize eder ve gerekli yerlere ulaştırır. Bu başarısından dolayı TBMM tarafından yeşil ve kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

Gümüşhane'den sekiz dönem CHP milletvekili seçilen Hasan Fehmi Ataç, Mustafa Kemal'in aldığı bazı kararlarda danıştığı önemli isimdir. Atatürk'ün Hasan Fehmi Ataç'a farklı zamanlarda gönderdiği, orijinal imzası bulunan çeşitli telgraflar, yazışmalar da ilk kez bu kitapta kamuoyuyla paylaşılıyor.

Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86

***

Anne olmak kolay değil

Dilek Cesur, "Seni Anlıyorum Anne" adlı kitabını çocuğunuzun neyi neden yaptığını anlamaya, sizin nasıl çözümler bulacağınıza ve en önemlisi sabrınızı nasıl muhafaza edeceğinize yardımcı olmak için kaleme aldığını söylüyor:

"Annelik duygusu hamile olduğunu öğrendiğin gün başlar ve daha kucağına bile almadığın yavrun için endişelenirsin. Hamile iken bir sorunla karşılaşır mıyım? Sağlıklı doğabilecek mi? Çocuğumuza iyi bir aile olabilecek miyiz?

Ve o mutlu gün! Çocuğunu kucağına alırsın. Yüreğini farklı ve yepyeni duygular sarar. Anne olmanın verdiği heyecan ve mutlulukla evladını sarar sarmalarsın. Bir gün o yavru büyür; yürümeye, konuşmaya, merak etmeye, keşfetmeye, sorgulamaya, inatlaşmaya, dinlememeye, dağıtmaya, bozmaya ve yeni huylar edinmeye başlar.

Kendini bazen çaresiz bazen de sabrı tükenmiş, ne yapacağını bilemez hissedebilirsin.

Bir anne olarak bütün annelere, 'Seni anlıyorum anne' diyorum. Kendi çocukluğumuzdan ve çocuklarımızdan kazandığım deneyimleri, yaşanmış örnek olaylar ile yüreğinizde yeni bir ufuk açabilmek adına sizlerle paylaşıyorum.

Hep sevgi, sabır ve anlayışla kalalım."

Yediveren Yayınları Tel:(0212) 506 13 84