Mutlu bir evlilik için yol haritası

Mutlu bir evlilik için yol haritası

mutlu-001.jpg

 

Hayalleri arasında mutlu ve sağlıklı bir birlikteliğe sahip olmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Diğer yandan, TÜİK istatistiklerine göre 2018 yılında evlenen çiftlerin sayısı yüzde 2,9 azaldı. Boşanan çiftlerin sayısı ise aynı dönemde tam yüzde 10,9 arttı. Peki nerede yanlış yapıyoruz? Neden evlilik sayıları düşüyor ve boşanma sayıları her geçen gün artıyor? Neden aile birliğini sağlamak eskisinden çok daha zor? Sorun sistemde mi, yoksa bizde mi?

Sosyolog Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu "Evlilik" adlı yeni kitabında sosyal medyadaki toz pembe birlikteliklerden, sağlam temel üzerinde kurulmuş yuvalara dek evliliği tüm tür ve yönleriyle ele alıyor. Kitapta doğru evlilik için kişinin önce kendini tanıması gerektiği ifade edilirken, bunun için okura yardımcı olacak çok sayıda test ve aktiviteye yer veriliyor.

Kimya Çifçi Dumlu'nun evliliği ve aileyi doğrudan etkileyen sosyolojik normları herkesin anlayabileceği keyifli bir dilde aktardığı "Evlilik" kitabı, evlilik arefesindeki gençlere rehber niteliğinde. Öncelikle doğru insanı bulmak için doğru insan olmak gerektiğinin altının çizildiği ve hatta bunun yollarının da anlatıldığı kitapta, boşanmaların önüne geçmek için kişilerin ayrıca kendilerini iyi tanıması gerektiği ifade ediliyor. Evliliğe hazır olup olmadığınızı anlayabileceğiniz testlerden partnerinizle yapabileceğiniz aktivite önerilerine, sorunlu aile tiplerinden toplumsal baskı konusuna, sosyal medyadaki toz pembe evliliklerden duygu ve düşünce aktarımı önerilerine dek evliliği her yönüyle ama çözümleriyle ele alan kitap, mutlu bir evliliğe adım atmak için bir yol haritası özelliğine sahip.

"Evlilikte doğru insanı bulmadan önce doğru insan olmak gerekir, mutluluğun kendiliğinden size gelmeyeceğini peşinen kabullenmelisiniz. Evlilik; iki kişilik bir yolculuktur. Denge ister. Emek ister. Paylaşmak ister. Yollar hep düz olmaz. Virajlarda dikkat, yokuşlarda kuvvet, inişlerde sabır ister. Bir de ara sıra küçük tatlı sürprizlerle yenilenmek, tazelenmek ister." diyen Kimya Çifçi Dumlu'nun kitabında cevabını bulacağınız sorulardan bazıları şöyle:

*Evliliğe ne kadar hazırım! *Evlenmeden önce kendimi ne kadar tanıyorum? *Seven İnsan kıskanır mı? *Sevgi dolu beraberlik kurmanın yolları nelerdir? *Kadının evlilikten beklentileri nelerdir? *Aşk her şeyi halleder mi? *Uzun evliliğin sırları nelerdir?

Tuem Sanat Yayınları

Tel:(0216) 492 34 25

 

YİRMİ ALTI BİN BEYİTLİK ESERİN İLHAMI

Uzun yıllar yaptığı okumalar ve araştırmalar sonrasında Mesnevi'nin fikir kaynağının Kur'an-ı Kerim olduğunu görüp "Mevlana Düşüncesinin Kur'ani Temelleri" kitabını kaleme alma kararı verdiğini kaydeden Prof. Dr. Hayrani Altıntaş çalışmasının çıkış noktasını şöyle özetliyor:

Amacımız, Türk okuyucusuna Mevlana düşüncesini ince hatlarıyla aktarmaktır. Türk hikmet geleneği zincirinin bir halkasını teşkil eden Mesnevi düşüncesinin halka arzıdır. Yaratılış hikmetlerle doludur. Yaradılışın sırlarının araştırılması ve incelenmesiyle her an yeni bir oluş keşfedilmektedir. Bu yüzden, Pitagoras gibi ilk hikmet uğraşanları, hikmetleri öğrenmek gerekir demişlerdir. Ancak hikmetin çokluğu karşısında, "Hikmeti bütünüyle öğrenmek mümkün değil o zaman hikmeti seven olalım" diye karar kılmışlardır. Bu sebeple. Felsefe, hikmet sevgisi demektir. Bütün kutsal kitaplar ve Kur'an-ı Kerim, yaratılış hikmetlerini daima hatırlatmışlardır. Hikmeti bilmek, yaratılışın sırlarına nüfuz edebilmeyi temin ettiğinden Yaratıcı bütün haşmetiyle kendini göstermekte insan da bunu müşahede etmektedir. Yaratıcı'yı tanıyıp bilip onun insani ve içtimai hayati düzenleyen kurallanyla yaşama, mutluluğun kaynağı olmaktadır. Bütün Müslüman âlimler, her sahada, bu hikmetleri kişilere sunmayı bir görev addetmişlerdir. Onun için denilir ki, "Din nasihattir". Bu nasihati, şiir ve hikâye tarzında sunmayı benimsemiş olan Celaleddin Rumi, Mesnevi'yi kaleme almıştır. Mutluluğun kaynağı olan hikmetleri öğrenmek için önce Kur'an-ı Kerim sonra da ondan ilham alan hikmet kitapları okunmalıdır. Bu kitap, yirmi altı bin beyitlik bir eseri meydana getiren bir müellifin Kur'ani hikmetlerden nasıl faydalandığını sergilemektedir. Okumak, öğrenmek; öğrenmek de öğrenileni hayata uygulamaktır.

Akçağ Yayınları

Tel:(0312) 432 17 98

 

HAFTANIN KİTABI

Türkistan uğruna...

Araştırmacı yazar Emin Yarımoğlu, "Korbaşı" adlı kitabıyla Türkistan Milli İstiklal Hareketi önderlerinden Şir Muhammed Bek'i gündeme taşıyor. Ali Bademci, Adana'da Basmacılar'ın torunları ile de görüşen Yarımoğlu'nun başarılı bir çalışmaya imza attığına dikkat çeken Ali Bademci eser hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Böyle bir imkanı Özbekistan'da bulunan öğrencilerimiz elde edememişlerdir. Bütün bu sebeplerden tezin bilimsel çalışmalara kuvvetli bir adım olduğunu rahatlıkla ifâde edebiliriz! İlk bölüm 19. yüzyılda Türkistan'da Rus yayılmacılığını; takip eden bölümler ise 20. yüzyıl vahşeti ve buna karşı oluşan Milli Mücadele'yi çok güzel bir üslupla ortaya koymaktadır. Bunun ötesinde Basmacılık-Korbaşılık hareketinin sonraki yıllara tesirleri, 2. Dünya Savaşı ve 1990'lı yıllarda elde edilen Bağımsız Özbekistan düşüncesine katkıları gözler önüne serilmiştir."

Bozkurt Yayınları Tel:(0850) 346 58 78

Şifa arayana alternatifler

Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu (WFAS) Uzmanlar Komitesi Üyesi, WFAS Uluslararası Akupunktur Seviyeli Hekimlik Belgesi Sahibi Dr. Nimetullah Reşidi 'nin 50 yıllık mesleki birikiminin ürünü olarak "Çin'ce Akupunktur" adlı 3 ciltlik eserinin birinci cildi okurla buluştu. Dr. Nimetullah Reşidi, kitabıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu çalışmamın 1. cildine Geleneksel Çin Tıbbı ve Tanı-Tedavi Temeli, bilhassa, dil ve nabız teşhisleri; 2. cildine Akupunktur hatları ve yuvaları hususundaki tüm bilgiler; 3. cildine ise Akupunktur yöntemleri ve tedavileri hususundaki bilgiler dâhil edilmiştir."

İletişim Tel:(0532) 631 22 25

 

 

KÜTÜPHANEMDEN

Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer...

İyi bir gazete okurunu güncel haberler dışında gazeteye bağlayan hiç şüphesiz sevdiği köşe ve röportaj yazarlarıdır. Gazete okuru; eline gazeteyi aldığında

tiryakisi olduğu yazarların yazıları zevkle okur. Özel bir merakı yoksa çoğu zaman, -köşesine yansıttıkları dışında- o yazar hakkında genel bilinenler dışında geniş bir bilgiye de sahip olmayabilir. Çünkü, öncelikli tercihi sevdiği o usta kalemin yazdıklarıdır. Gazeteci Ayhan Yetkiner de yıllar önce bunu tespit etmiş olmalı ki okura sevdiği yazarları biraz daha fazla tanıma fırsatı vermek için devrinin 66 ünlü gazetecinin mesleki anılarını, "Konuşan Kalemler" adlı kitabında toplamış. Kitap 1969 yılında Saygı Yayınevi tarafından basılmış. Soyadları esas alınarak alfabetik bir düzen içinde gazetecilik hatıraları ve özgeçmişleri verilen bu Babıali meşhurları arasında Oktay Akbal, Cihad Baban, Niyazi Ahmet Banoğlu, Celalettin Çetin, Halil Lütfi Dördüncü, Hikmet Feridun Es, Burhan Felek, Nail Güreli, Abdi İpekçi, Orhan Kemal, Tarık Dursun K, Necmi Onur, Vasfiye Özkoçak, Hasan Pulur ve İlhan Selçuk hemen göze çarpan isimler.

Ayhan Yetkiner; bu kalem emekçilerini daha yakından okurlarına tanıtmak amacıyla yazdığı eserinin taktimini şu sözlerle noktalıyor:

"Günümüzde pek güç ve bir çok zor koşullar altında, fakat yılmadan görev yapmakta olan arkadaşlarımızın küçücük anılarından derlenen bu kitabın, basın tarihimize az çok ışık tutması, yararlı olması için çaba gösterdik. Küçük bir hizmette bulunabildiysem kendimi mutlu sayacağım."