Ofsayt varsa verilmeli

FIFA'nın yardımcı hakemlere ceza alanı önündeki pozisyonlarda ofsayt için verdiği 'acele etmeyin oynatın' talimatını yardımcılar sulandırmamalı. Bu öneri zaten çok eskiden de 'kararsızsanız vermeyin' şeklinde vardı. Ancak ofsayt olan pozisyona bayrak kalkmalı. Şimdi uygulanan nasıl olsa 'VAR'dan karar çıkar düşüncesini doğru bulmuyorum. Golü atan seviniyor taklalar atıyor, tribünde taraftarlar sevinç gösterisiyle coşuyor... Ardından 'VAR'dan gelen gol iptali, sevinci üzüntüye çeviriyor. Tabiiki olmuyor.. Gösterilmeyen ofsayt sonrası devam eden sürede enteresan pozisyonlar, sarı kartlar ve panaltı gibi ihlaller olması bakımından uygulama doğru değil. Kaldı ki; gol olan bir pozisyon sonrası oyun tekrar başlamadığı için yardımcı hakem bayrağını kaldırıp VAR'dan ofsayt incelemesi de isteyebilir.

Bir başka konu ise ülke genelinde hakemlerimiz kendilerine yapılan itirazları duymazdan ve görmezden geliyorlar... Ancak bu alışkanlıklar bizim futbolcularda yer ediyor. Bu defa UEFA maçlarında hakemler kural emirleri gereğince bunlara müsaade etmeyip kart gösteriyor. Örneğin Partizan maçında Caner'in itiraz sonucu gördüğü kart gibi. Bu nedenle hakemlerimiz masum olmayan ve itirazı sürdüren futbolcuların kartlarını gözardı etmemeli. Bugün hakemlerimizin dikkat etmesi için 3-2 biten Chelsea-Arsenal maçından bir not vereceğim... Chelsea kalecesi Kepa Arrizabalaga  yakın ceza alanı dışındaki arkadaşına topu pas olarak kullandı. Rakip baskısını görünce top ceza alanı içnde olduğundan müdahale etti. Tabiiki hakem atışı tekrarlattı. Tamam da ancak bunu 4 kere yapması yanlış. Hakem buna önce ihtar, tekrarında ise sarı kart vermeli.

 

 

Çaykur Rizespor-BB Erzurumspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Ele top çarpmalarında devam kararları doğruydu. Bazı faulleri değerlendiremese de genelde iyi bir yönetim gösterdi.

 

Kayserispor-EY Malatyaspor

Alper Ulusoy

 

Golsüz biten maçta iptal edilen Evkur Yeni Malatyaspor golü ofsayttı. Hakemin verdiği karar itiraz sonucu VAR'a gitti oradan da aynı sonuç çıktı.

 

MKE Ankaragücü-Trabzonspor

Mete Kalkavan

 

İyi götürdüğü maçın son dakikalarında MKE Ankaragücü lehine verdiği karar Trabzonspor lehine olmalıydı. Ardından kullanılan ceza atışı sonucu gol olunca ortalık karıştı ve Trabzonspor'un 2 puanı uçtu gitti.

 

Göztepe-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

 

Kötü bir zeminde maç oynamak ve yönetmek zordur. Golü bulanın galip geleceği müsabakada kendinden emin, futbolculara yaklaşımı, sevecen tavrıyla iyi bir yönetim gösterdi.

 

DG Sivasspor-Kasımpaşa

Hüseyin Göçek

 

İlk 10 dakikada Demir Grup Sivasspor'un iki net gollük posizyonu autla neticelenmesinin ardından 3 golün atıldığı tempolu maçta başarılı bir yönetim gösterdi.

 

Bursaspor-Atiker Konyaspor

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Elle atılan gol iptali ile verilen penaltı kararı kol açık olduğu için doğruydu. Bursaspor lehine penaltı itirazında devam kararı da doğruydu.

 

Beşiktaş-Antalyaspor

Halis Özkahya

 

Birinci Antalyaspor golünü atan Doukara ofsayttı ancak Adriano çevre kontrolü yapıp topa müdahale etmeseydi geçerli olacaktı. Top Adriano'ya çarpıp gitse yine ofsayt olurdu. Kurala göre Adriano rakipten gelen topa müdahale ettiği için ofsayt addedilemez ve VAR'a sormak bile doğru değildi. Çünkü Adriano net bir şekilde kafasıyla oynadı. Kaleci Utku'nun topa müdahalesi yoktu ve rakibe yapılan harekete bariz gol şansı olduğundan frikik ve kırmızı kart verilmeliyidi. Hem hakem hem VAR cezayı veremeyip devam ettirdiği için sınıfta kaldı. Ayrıca Antalya lehine taca çıkmayan topta hakem atışı yanlıştı. Oyuna Antalya'nın serbest vuruşuyla başlanmalıydı. Çünkü topa Beşiktaş yedek kulübesinden müdahale edildi.

 

Medipol Başakşehir-Akhisar

Ali Palabıyık

 

Doğru kartlar çıktı ve iyi bir yönetim gösterdi. Rakibin üzerine sıçrayanın faulü önce yapan olduğu, her yere düşenin de faul olmadığı akıldan çıkmamalı.

 

Galatasaraya-Aytemiz Alanyaspor

Halil Umut Meler

 

Birinci Galatasaray golünde yerdeki Eren'in rakibe faulünü hakem de VAR'da göremedi. İki kere ayağa basma posizyonu mutlak kartlıktı verilmedi. Verdiği ve 'VAR'dan dönen penaltı kararı da yanlıştı.

 

Yazarın Diğer Yazıları