Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Öğretmenimiz...

Öğretmenimiz...

Çocukluk, gençlik yıllarımdan itibaren "Özel günler"e karşı çıktım. Annelerin bir güne sığdırılamayacağını savundum. Sevgililer Günü gibi sonradan uydurma günler için "Tüketime teşvik" teşhisim bugün de devam ediyor. Lakin sembolik de olsa bazı özel günlerin farkındalık yaratmak, toplumun değer yargılarına dikkat çekmek için fırsat olduğu kanaatine ulaştım. 24 Kasım Öğretmenler Günü işte onlardan birisi. Yüzüncü yılına hazırlandığımız Cumhuriyet değerleri topyekûn yok edilemiyorsa bunu öğretmenlerimize borçluyuz. "Türk Aydınlanması"nın yolunu açan öğretmenler olmasa memleketimiz Afganistan''a dönerdi.

Okuyan-yazan, eli kalem tutan, meslek hayatında belirli seviyelere ulaşan her bireyin başarı öyküsünün arkasında "Öğretmen" vardır. Sağ-sol demeden Türkiye''mizin tartışılmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk''ü "Başöğretmen" olarak kabullenişimiz, nüfusun yüzde 1.5''inin okuma yazma bildiği, işgalden yeni kurtulmuş imparatorluk bakiyesinden "Ulus devlet" oluşturmak, "Millet" haline dönüştürmek "Başöğretmen"in başarısıdır. Ve o "Başöğretmen"in izinden yürüyen "Öğretmenler"in toplumun her kesiminde izi, etkisi tartışılamaz. Hafızalarımızı biraz zorladığımızda her vatandaşımızın bir öğretmen hatırası akıllara gelir.

***

Bu sütunların takipçileri hatırlar. Bugüne kadar kaleme aldığım kitaplarımın okurları da her fırsatta öğretmenlerimin isimlerini tekrarlar, "fikir babalarımın" haklarını teslim etmeye gayret ettiğime tanık olmuşlardır. Önümüzdeki yılın öğretmenler gününe yetiştirmeye çalışacağım "Öğretmenim Ali Kemal" adını vereceğim kitap çalışması beni çok heyecanlandırıyor. Köy Enstitüsünden mezun olan ilkokul öğretmenim Ali Kemal Gözükara''yı yazmakla yetinmeyip, O''na çok değerli eserleri, şiirleri, masal, hikaye ve romanlarının yeniden baskısı için hazırlıklarımız devam ediyor. Borcumuzu ödeyebilirsek ne ala...

Eğitimcilerin ortak kanaati kişinin liseli yıllarda fikri yapısının oluştuğu yönünde. Ortak akıl ve bilime inananlar "lise eğitimi"nin önemini tartışmaz bile... Başarılı insanlarımızın biyografilerini incelediğimizde mezun oldukları lisenin önemine dikkat kesiliriz. Öyle liseler vardır ki bugünkü merdiven altı üniversitelerden çok daha kaliteli eğitim vermiştir. Her birinin adını yazmam mümkün değil. Bilinenlerin dışında her şehrin ünlü liselerinden mezun olanlar bu ülkeye hizmet etmiştir. O okullarda okumak, mezun olmak ayrıcalıktır. O okullar ki özel-paralı değil, devletin okullarıdır. O liselere girebilmek için çalınan sorular, torpile, bol sıfırlı paralara gerek yoktur. Atatürk''ün deyimi ile "zeki, çalışkan ve ahlaklı" olmak önceliktir. Öyle okullar vardır ki "kaza ile girenler" elenir ve mezun olamaz. Övünmek gibi olmasın bu ayrıcalıklara sahibim. Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. Dün Öğretmenler Günü idi. Kuleli''li arkadaşlarımız öğretmenlerimizin hayatımızdaki etkisini 40 yıl sonra yazıp, bir hakkı teslim etmişler.

Sevgili Ömer Nayır yazmış: "Kuleli Askeri Lisesinde öğrenci iken Tabur Komutanımız Kur. Bnb. Hasan Peker Günal (E.Tüm.Gn.) aynı zamanda Millî Güvenlik Dersi öğretmenimizdi. ''Bir hata yapıp bunun farkına varıyorsanız ve yüzünüz kızarıyorsa en büyük cezayı almışsınızdır'' derdi. Ceza almak ile mahkûm olmak arasındaki farkı O''nun sayesinde öğrenmiştim.

Bir defasında sınıfımıza girip yazılı yapmak için soruları yazdırmış, sonrasında ''Şimdi gidip ders sonuna kadar gelmeyeceğim. Kopya çekmeye ihtiyacınız yok. Alacağınız not sizin ne kadar başarılı olduğunuzu değil, ne kadar eksik olduğunuzu gösterecek. Yapacağınız şey de o eksik yönlerinizi tamamlamak olacak'' demişti. İnanmıyordum! Kimse bu denetimsiz sınav boyunca kopya çekmeye tevessül etmemişti.

''Sizler çok zor zamanların askerleri olacaksınız. Ama ne olursa olsun, unutmayın ki vatana, devlete, millete küsülmez'' dediğini unutamam.

Sayın Komutanım, değerli öğretmenim! Öğretmenler Gününüz kutlu olsun. Ellerinizden öperim."

Ömer kardeşim hepimizin duygularına tercüman olmuş. Her birimiz Ömer gibi yaşadığı anılar ve çıkardığı dersleri yazmış olsa, Hasan Peker Günal ile ilgili olağanüstü bir kitap çıkar. Bunun organizasyonunu ise Haluk Ertuğrul yapar. Gerçekleşeceğinden şüphem yok. Haydi Kuleli''liler...

Yazarın Diğer Yazıları