Okçuluk Vakfı bir "saadet zinciri"

31 Mart seçimlerinin üzerinden tam 27 gün geçti. İstanbul sonuçları halen YSK tarafından tescillenmedi.

Evet mazbata verildi ama AKP'nin seçimleri kaybedecek kadar demokratik olgunluğu yok. Mesele bu!

Seçim sonrasında yazdığım tüm yazılarda rant kapısı kesilecek olan Pelikan grubu gibi bazı grupların, vakıfların ve holding patronlarını anlatmaya çalıştım. Bunların sahip oldukları basın ve medya desteği ile yalan habercilik yaptıklarını, bu sayede kendi tabanlarını sanki seçimlerde şaibe yapılmış gibi konsolide etmeye çalıştıklarını aktardım. Yayınları ile toplumu kışkırtmaya çalıştıklarını ayrıntıları ile anlatmaya çalıştım.

Bugünkü yazımızda ise yeni bilgi ve belgeler ile Okçuluk Vakfı'nı anlatacağım.

Okmeydanı'nda tarihi Okçular Tekkesi, Mescid'i ve Hünkar Kasrı onarılıp yenilendi. Yenileme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. 19 Aralık 2012 Çarşamba günü 28502 sayılı Resmi Gazete ile Vakıf Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı adı ile kuruldu.

Vakfedenler arasında da tanıdık isimler yer aldı: Hüseyin Ersan Topbaş, Necmeddin Bilal Erdoğan, Ahmet Misbah Demircan, Haydar Ali Yıldız…

Vakfın kuruluşunda mal varlığı sadece 70 bin TL olarak gözüküyordu. Şaşırtmayan bir gelişme oldu. Vakfa Cumhurbaşkanlığı'nın 10.10.2018 ve 172 sayılı kararı ile Vergi Muafiyeti Statüsü tanındı.

Vakıf Başkanlığı'nı şu anda yeni Beyoğlu Belediye Başkanı olan AKP'li Haydar Ali Yıldız yapıyor. Haydar Ali Yıldız aynı zamanda Okçular Vakfı Mütevelli heyetinde görev alıyor.

Hatırlarsınız…

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ile Bilal Erdoğan'ın seçim döneminde çıkan görüntülerinde, bir toplantıda mikrofonu açık kalmış ve konuşmaları basına yansımıştı. Haydar Ali Yıldız, "Bakalım şu dönüşümden de bir iki şey bina olarak aldık mı yeterli bize altını havuz yapar üstünü kondisyon yeri yaparız" diyor Bilal Erdoğan ise "Proje de var değil mi? Ha, havuzu yaparız belki"  diyordu.

Bu milletle dalga mı geçiyorsunuz.

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere!

Yönetimde bulunan bir isim son günlerde İstanbul seçimleri ile ilgili TV ekranlarında hukuki açıklamalar yapan AKP İstanbul Milletvekili ve Hukuk komisyonu Üyesi Abdullah Güler.

Diğer isim ise Yusuf Esenkal. 2014 yılında kurulan Es Filmin sahibi. Filinta, Zeyrek ile Çeyrek gibi projeleri TRT ekranlarında yayınlandı. Şu anda ise yine TRT de yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinin yapımcılığını yapıyor.

Yani al gülüm ver gülüm bir "saadet zinciri."

Böyle olunca Okçular Vakfı yönetimi veya mütevelli heyetinde olan herkesin AKP ile organik bağı bulunuyor. Bu vakıf kurulduğu gündem itibaren maddi ve manevi olarak Belediyeler tarafından destekleniyor.

Ama ne destek!

İBB'nin  2018 STK-Okul-Yurt Faaliyet raporunda yazan bilgilere göre vakfa, 4.4 milyon lira doğrudan nakdi yardım, 5 milyon lira spor malzemesi ve GSM hizmetleri, 4.7 milyon lira personel desteği olmak üzere toplamda 16.6 milyon lira "destek" verilmiş gözüküyor.

Peki, İBB den başka nasıl destek almış dersiniz?

Mesela seçimlerden bir buçuk ay önce…

Metro İstanbul San. Ve Tic. A.Ş bir ihaleye çıktı. İhale konusu "Okçuluk Eğitimi kişi başı hizmet alımı" idi. İhale yapıldı ve seçimlerden hemen sonra da 4 Nisan'da sözleşmesi imzalandı. (İhale kayıt no 2019/73720.)

İhale bedeli tam 500 bin lira. İhaleyi alan ekip -bakın burası önemli!- Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi.

Peki bu işletme kime ait?

Okçular Vakfı.

Yani 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuş olan Metro İstanbul, Okçuluk Eğitimi vermek istiyor ve ihale ediyor onu da tek yetkili kurum olarak Okçular vakfı alıyor.

Yahu siz bu milletle dalga mı geçiyorsunuz.

Tam 500 bin lira.

İhaledeki ilginç ayrıntılardan biri de EKAP ihale ayrıntılarında kaç kişinin eğitim alacağı gibi bilgilerin, sözleşmenin olmaması.

Yine aynı Metro İstanbul A.Ş, 2 Şubat 2018 tarihindeki (2018/51897 ihale numarası ile) "Okçuluk Eğitimi Hizmet Alımı" işini yine aynı ihale maddesi ile Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi 375 bin lira bedel ile veriyor.

Durun daha bitmedi.

Fetih Kupasını duydunuz mu?

Okçuluk Vakfı düzenliyor.

Bunun için hemen devreye kuruluş amacı; park, bahçe, çevre düzenlemesi, havza ağaçlandırması ve bunlara yönelik olarak bitki yetiştirmek olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş devreye giriyor.

(2018/54992ihale kayıt numarası ile) "Fetih Kupası Reklam tanıtım Hizmet Alımı" işi adı altında bir ihale açıyor. Yine ihaleye tek katılan Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesine yani Okçular Vakfı'na 375 bin lira bedel ile veriliyor.

Şimdi düşünün…

Ekrem İmamoğlu'nun Belediye Başkanı olduğu bir yönetimde sizce bu vakıflara bu ihaleler verilir mi? Cevabı verdikten sonra seçimlere atılmaya çalışılan "şaibe" çamurunu ve bunları dile getirenleri bir daha düşünün.

 

Yazarın Diğer Yazıları