Olağanüstü ve tuhaf görünümlü... Tam 66 milyon yıllık!

Olağanüstü ve tuhaf görünümlü... Tam 66 milyon yıllık!
İngiltere'de kişisel bir koleksiyonda 66 milyon yıllık balık fosili bulundu. 4.88 metre uzunluğundaki balık fosilinin ilk dinozorlardan 200 milyon yıl önce ortaya çıkan Coelacanths ırkına ait olduğu düşünülüyor.

İngiltere''de kişisel bir koleksiyonda, 66 milyon yıllık, büyük beyaz köpek balığı büyüklüğünde bir balık fosili bulundu. Koleksiyon sahibi, fosili büyüklüğü nedeniyle ''uçan yırtıcı sürüngenin kafatası'' olduğunu düşünerek satın aldığını ifade etti.

Portsmouth Üniversitesi''nde paleontolog olan David Martill''in, özel bir koleksiyoncu tarafından satın alınan ve bir ‘uçan yırtıcı sürüngenin kafatası’ parçası olduğu düşünülen büyük bir kemiği inceleyerek tanımlaması istendi. Martill kemiğin büyük bir balığa ait olduğunu tespit etti. 

Martill, "Sadece bir hayvan böyle bir yapıya sahiptir ve bu bir Coelacanth’tır. Bu olağanüstü ve tuhaf görünümlü balığın ciğerinin bulunduğu kemik kafesinin bir parçasını bulduk" açıklamasında bulundu. 

4.88 METRE UZUNLUĞUNDA OLDUĞU BELİRLENDİ

Martill, bu balığın şimdiye dek keşfedilen en büyük Coelacanth olabileceğini belirtti. Arkeologlar, fosil kemiğinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada balık fosilinin 4.88 metre uzunluğunda olduğunu belirledi.

COELACANTHS NEDİR?

Coelacanths, Latimeria cinsinden derin sularda yaşayan ve iki türü bulunan nadir rastlanan bir balık ırkıdır. Coelacanth, ilk olarak 400 milyon yıl (ilk dinozorlardan 200 milyon yıl önce) önce ortaya çıktı. Mesozoyik çağın sonuna doğru bu cinsin yok olduğuna düşünülüyordu. Ancak 1938 yılında Güney Afrika kıyılarında yaşayan bir Coelacanth bulundu. Coelacanth nesli tükenmekte olan bir türdür .