Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Ormanları kim yakıyor?

Manavgat, Kayseri, Osmaniye, Mersin''den sonra Kilis, Marmaris, Bodrum, Didim, Milas ve Antalya''da 56 saat içerisinde turizm merkezleri başta olmak üzere 20''ye yakın noktada aynı anda orman yangını çıktı.

                Birden fazla bölgede, aynı zamanda, birden fazla yangının çıkması normal ve doğal değildir. Aynı iklime sahip olan Yunanistan, İtalya ya da Bulgaristan''da birkaç yangın çıkarken Türkiye''de yirmi yerde yüze yakın yangının aynı anda çıkması da rastlantı değildir.

                Türkiye başta insan olmak üzere hayvan, bitki ve ekoloji düşmanı vahşi terör örgütlerinin hedefinde olan ülkedir.

                IŞİD, PYD/PKK gibi canlıya düşman örgütlerin yeteri kadar militanı Türkiye''de var. Milyonlarca mülteci arasına sızmış onlarca düşman ülkelerin istihbarat unsurları da var Türkiye''de.

PKK/PYD''nin bebek katili elebaşlarının yakmayı bir gerilla stratejisi olarak benimsedikleri de uzun yıllardan beri bilinmektedir. 

                PKK adlı insanlık düşmanı cinayet şebekesinin elebaşlarından bazılarının orman yakma konusunda açık ve kapalı talimatları şöyledir:

Hapishanedeki Şemdin Sakık orman yakma konusundaki PKK''nın stratejisini şöyle ifade etmişti: "Silahımız tükenir, sayımız azalırsa Bodrum''a gider yatlarını yakarız. Antalya''ya iner seralarını yakarız. İstanbul''a çıkar arabalarını yakarız. İzmir''e ulaşır ormanlarını yakarız."

PKK''nın siyasi muhafızı halen hapishanede olan HDP''nin eski başkanı Selahattin Demirtaş: "Batı''da yaşayan kardeşim inanın ki bu ateş her tarafı yakar. Cizre, Bodrum''a uzak değil."

Kardeşi Nurettin Demirtaş ise, "Türkiye''nin tüm kentleri baştanbaşa yangın yerine dönecektir."

PKK''nın mevcut elebaşısı Murat Karayılan ise "2-3 genç bir araya gelerek eylem yapabilir. Silahımız yoktur diyebilirler. Silahları çakmak ve kibrittir. Onlar da çakmak ve kibritle mücadele edebilir" sözleri yeşil vatanımızı sabote eden hainleri ele veriyor.

Onlarca yerde aynı anda başlayan orman yangını sonrası PKK yanlısı hesaplardan atılan, "Kürdistan''da yaşayanların intikamını iyi aldı ateşin çocukları" ve "Ellerinizi sağlıklı tutun. Söz bitti intikam zamanı" tweetleri ise failleri ifşa ediyor.

PKK''nın siyasi muhafızı HDP yangınlar konusunda "küresel iklim krizi… Orman alanlarını ranta açmak… İhmal ve kasıttan" söz ediyor. PKK''yı, ateşin çocuklarını daha öncede yaktığı ve üstlendiği yangınlarıysa görmezlikten gelerek konuyu geçiştiriyor.

Orman yangınları konusunda ön yargılı olmamak, yargının kararını beklemek gerekiyor. Ancak yangın sırasında ele geçirilen somut olguları da gözden ırak tutmamak lazımdır.

Ankara Polatlı''da yangın çıkarmak isterken yakayı ele veren hainin terör örgütü PKK sempatizanı olduğu ortaya çıkmıştır.

Manisa''nın Turgutlu ilçesinde güvenlik ekipleri, Ege ve Marmara bölgelerinde kundakçılık için keşif yapan ve yangın çıkarttıktan sonra yurt dışına kaçacağı anlaşılan iki PKK''lıyı yakalamıştır.

Sonuçta yangının gerçeği failleriyle birlikte yargı tarafından ortaya çıkarılacaktır. Dün kundaktaki emzikli bebeği kurşunlayan vahşi yaratıkların bugün yeşil vatanı yakması olmayacak bir şey değildir.

Önemli olan vahşinin, insanlıktan nasibini almamış ilkelin, barbarın ormanları yakması değil yakabilecek fırsatı nasıl bulabildiğidir.

Yangının söndürülmesi için gerekli olan teçhizat, mühimmat, THK''nın imkânlarından yararlanma işin teknik yönüyle ilgilidir.

Yangınla mücadele yangının içinden ya da arkasından giderek değil yakanın her zaman bir adım önünden giderek yakmasına engel olmakla mümkündür.

Ormanlarımızı gerçekte yakan barbarlardan önce öngörüsüzlük, hazırlıksızlık, ciddiyetsizlik, disiplinsizlik ve gevşekliktir.

                Kıvılcım aleve, alev yangına, yangın felakete dönüştükten sonra alınacak tedbirler ancak felaketin sonuçlarını azaltır.

                Asıl olan yangın daha çıkmadan, kıvılcım otu ya da çöpü tutuşturmadan önleyici tedbirleri almaktır.

                Türkiye acilen orman polisi, orman istihbaratı, orman bekçisi, orman bölgesinde yaşayanların ormandan sorumlu tutulduğu bir sistemi devreye sokması gerekiyor.

                Önceliği yangının sonuçlarına değil önleyici tedbirlere vermek gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları