Pandemi gölgesinde LGS sınavı, aşı ve müsilaj

Merhaba değerli okurlarım, umarım herkesin keyfi yerindedir. Kademeli açılım az da olsa esnafın yüzünü güldürdü. Her ne kadar saat kısıtlaması olsa da, yine de bir hareket var. Tam da koronavirüsten kurtulma aşamasına geliyoruz. Çin aşısı Sinovac''tan sonra BioNTech aşısı da bol miktarda ülkemize geldi. Bu aşının özelliği, gerekli saklama şartları oluşmadığı için hastane dışında yapılamıyordu. Şimdi yeni gelen aşılar, hastanelerin dışında sağlık ocaklarında, aile hekimliklerinde de vurulabilecek. Aman diyim aşı konusuna duyarsız kalmayın. Randevunuzu alın ve aşılarınızı yaptırın. Buna ülkece ihtiyacımız var. Bilim insanlarımızın da uyarılarını dikkatle dinleyin. Koronavirüs tek çaresi aşı. Bunu da göz ardı etmemek gerek...

***

Değerli okurlarım, tam da aşı kampanyası istenilen düzeyde gidiyor. Her geçen gün, gerekli meslek grupları ve yaş kategorisi artıyor derken bir de başımıza müsilaj ya da deniz salyası denilen bir musibet çıktı. Marmara denizimiz, doğa, çevre kirliliğiyle tehlike altına girmiş durumda. Temizlenmesi uzun bir süre gerektirecek. Umarım az hasarla toparlanırız.

***

Sağlığımızı etkileyen koronavirüsün bir zararı da eğitim sistemine oldu. Ana okulundan, üniversiteye kadar her kesimi etkiledi. Bu hengamede bir LGS sınavı gerçekleştirildi.

Eğitim sistemini bu hafta öğrenci ve veliler çok fazla tartıştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamalarda bulundu.

Sınav maratonu sonunda LGS sınavına girenlerin yorumlarını dinledim.

Bakın ortaöğretim yılının gençleri eğitim sistemine ilişkin neler söylüyorlar.

- Zaten canlı derste hiçbir şey anlamıyoruz, onun üstüne sınav yaptılar, üstüne bir de okulları açtılar. Yani saçma ama yapacak bir şey yok. Yetkililer sınavı iptal etsin.

- Açıkçası fazla iyi değildi. Yani uzaktan eğitimlere ne kadar katılmak istesem de katılamadım. Evimde internet yoktu zoom tekniğini telefonum kaldırmıyordu. Yani kendi çabamla başarabildiğimi başardım, sınav güzel geçti ama en çok matematikte zorlandım ve yani iptal edilsin istiyorum. Olanaklardan daha fazlasını istediler. Herkes eşit değil, sisteme giriş yapamadık. Telefon tabletimiz bilgisayarımız yok

- Matematik dışında hepsi kolaydı. İptal edilmesini istiyoruz. Çünkü hiç eğitim vermediler ama bunun üstünde bir başarı beklediler.

- İptal edilsin, o kadar emek verdik, ama sınavda hiç eğitim vermedikleri halde zor sordular.

- Sözel iyi geçti ama sayısal çok zordu. Matematik özellikle en zoruydu, hiçbir şey çözemedim.

- Açıkçası ben şu şekilde belirtmek isterim: Sınava girdikten sonra İngilizceye zaman kalmadı. Sözelde zaman vermeleri gerekirdi. Zaman yetmedi. Dersler online olduğu için sınav daha kolay olmalıydı.

- Çok zor geçti. Gereksiz derecede zordu. Sayısal çok zordu. Online eğitim de bir yere kadar, üzerimize çok gidiliyor. Sınav iptal edilsin

- Psikolojimiz bozuluyor üstümüze geliniyor.

- Çok kötü geçti. Üniversite sınavı sordular resmen. Türkçe çok uzundu ve matematik üniversite seviyesindeydi. Bizden fazla tempo istediler. Ben bunu MEB''e yakıştıramadım.

LGS zor bir sınav. Bunun dışında online eğitimde hocalar bir verim veremiyor. Öğrenciler dersleri bile açamıyor, bir de başarı bekliyorlar. Ne veriyorlar da ne başarı bekliyorlar?

- Online eğitimde verim alanlar, sadece özel okullar. Devlet okulunda okuyan öğrenciler harap oluyor. Bir de bunun üstüne 20 Temmuz''dan sonra okulları açacaklar. Ve ücretli. Devlet okulunda eğitim görüp bir de para mı vereceğiz? Çok saçma.

- Çok zorlandık. Zoom''dan veya EBA''dan derse girince bir dakikasını bile kaçırsan geri dönmüyor ve bu bizi olumsuz etkiliyor. İptal edilmesini istiyorum konuşmaları uzayıp gidiyor.

LAVANTA TARLA GÜNLERİ

Hafta sonu havalar iyi gidiyor. Çok sıkıldık. Güzel havayı da iyi değerlendirelim diyenlere alternatif öneri.

İstanbul ve yakın şehirlere ulaşımı kolay gezi programında, pandemiden normale geçiş döneminde yasak kuralları çerçevesinde 15 Haziran''a kadar Edirne-Karaağaç Mahallesindeki, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Edirne Tanıtım Turizm Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen Lavanta etkinliklerine katılabilirsiniz. "Lavanta Tarla Günleri"nin bu yıl 4''üncüsü yapılıyor. Muhteşem ortam ve organizasyon ruhunuz ve gözünüze çok iyi gelecektir.

Sağlıkla kalın... Güzel haberler paylaşma dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları