Parti oylarında değişim

Türkiye'de, yarın seçim olsa şeklinde çok sayıda anket yapılıyor. Bunların tamamı Vikipedi'de var.

Siyasi partilerin TBMM seçim oyları,  2019'dan 2020 yılına nasıl değişti? Bu soruya cevap verebilmek için 2019 yılı Eylül ayından yıl sonuna kadar yapılmış olan 19 anket ortalamasını aldım. Eylül ayından öncesi yapılmış anketlerde vardı. Ancak, Haziran İBB seçimlerinden sonra son siyasi tercihlerin ancak Eylül ayı ve sonrasında yerli yerine oturacağını düşündüm. 2020 ilk iki ayında ise 7 anket yapılmış. Bunların ortalamasını alarak karşılaştırma yaptım.

2019'dan 2020'ye siyasi partilerin oylarında fazla bir değişme olmamış;

İktidar Partisi Adalet ve Kalkınma Partisinin oyları oranında önemli olmayan 0.49'luk bir düşüş var. Oy oranı yüzde 37.67 olmuş.

CHP'nin oy oranı biraz daha fazla yüzde 0,73 oranında gerilemiş ve yüzde 26.26 olmuş.

HDP'nin oylarında da marjinal seviyede, yüzde 0.16 oranında bir artış var. 2020 oy oranı yüzde 10.63 olmuş.

İYİ Parti'nin oy oranında anlamlı bir artış var. Yüzde 1.16 artışla oy oranı 9,84 olmuş.

En yüksek düşüş MHP oylarında olmuş. 2019 yılına göre 2020 oyları yüzde 1.36 gerileyerek yüzde 10.28'e düşmüş.

Saadet Partisi'nin oyları yüzde 0,30 artmış ve yüzde 1.28'e yükselmiş.

Gelecek Partisi de oyları yüzde 0,58 oranında artırmış ve yüzde 1, 10'a çıkmış.

*  Diğer partilerin oylarında da  yüzde 0.13 artış var ve bunların ortalama oy oranları  yüzde 2.91 olmuş.

tabloo.JPG

Sonuçlar için şu tespitleri yapılabiliriz;

Suriye; İdlib bu anketlerde yer almıyor. Bundan sonraki anketlerde oyları değiştirebilir. Ne yönde olacağını yeni anketler gösterecektir.

İktidar partisinin oy oranında az da olsa bir düşme var. Bu düşmede son yıllarda işsizliğin artması, makro dengelerin bozulması, dış politika, yargıya olan güven kaybı etkili olmuştur. 

Bu şartlarda Ana Muhalefetin oylarının artması gerekir? Neden artmıyor araştırmak gerekir. Muhalefet sürekli ağız dalaşı içinde olmayı bırakarak, umut olacak gerçekçi projeler üretmelidir. İyi konuşmak anında etkili olabilir. Ancak insanlar düşününce ve içinde kendi geleceklerini görmezlerse, bu etki çabuk kaybolur.

İYİ Parti'nin oylarının artması ve aynı oranda MHP'nin oylarının düşmesi, MHP'den İYİ Parti'ye oy kayması olarak yorumlanabilir. Kamuoyunda en fazla tartışılan "AKP'den mi MHP'ye oy geçişi olacak, yoksa tersi mi olacak" şeklindeydi. Anlaşılan odur ki, iki parti arasında tabanda fazla bir geçiş olmuyor.

Geleceğin Partisi'nde oy artışı çok yavaş ilerliyor. Yine de, Saadet Partisinden daha fazla oy alıyor. Yüzde payları küçükte olsa bu oylar başkanlık seçiminde belirleyici olacaktır.

Asıl merak edilen Babacan'ın partisinin bu oyları nasıl değiştireceğidir. Ne var ki Babacan prensipleri açıklıyor fakat kuruluşu geciktiriyor. Bu gecikme de kamuoyunda olumsuz algı yaratıyor.

Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 47.95'tir. Vatan Partisinin geçmiş seçimlerde oy oranı yüzde 0.2 (binde iki) dir. Cumhur İttifakını desteklemesinden beri oylarının binde bire düştüğünü tahmin ediyorum. Dolayısıyla bir etkisi olmaz. Millet İttifakının oy potansiyeli, CHP ve  İYİ Parti dışındaki partilerin kararına bağlı olarak değişir.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları