PKK'ya karşı ''çözüm olarak'' PKK projesi (!)

PKK'ya karşı ''çözüm olarak'' PKK projesi (!)

Geçmişte HADEP Genel Başkan Yardımcılığı da yapan AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner, ''Kürtler için HDP/PKK dışında yeni bir seçenek sunmak üzere çalışacak'' bir dernek kurduğunu ilan etti;

Demokrasi ve Birlik Derneği.

***

Derneğin kurucularından Cemal Kaya, geçmişte Enerji Bakanlığı ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla açılan davada "ihaleye fesat karıştırmak, örgüte yardım" suçlarından 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış (Cezası ertelendiği için yeniden aday gösterilmiş ve seçilmişti) eski AK Parti Ağrı Milletvekili olmasının yanı sıra vurgulamak lazım ki, ailesinde korucular olan, aile üyeleri zaman zaman PKK''nın hedefinde olan ve PKK''ya karşı peşmergeye yakın duran biri.

Kurucular arasında adı geçen İrfan Aktaş da, geçmişte AK Parti Bahçelievler Belediye Meclis üyeliği ve Kent Konseyi üyeliği de yapan ve yerel seçimlerden önce Öcalan''ın kardeşinin TRT''ye çıkarılması üzerine, "Bugün terör listesinde olup kırmızı bültenle aranan insanlar, devletin televizyon kanallarına çıkıp demeç verirken Başbakanlık yapmış Davutoğlu niye veremiyor" diyerek AK Parti''den istifa eden İrfan Aktaş mı bilmiyorum.

Eğer öyleyse hayli ilginç kombinasyon.

***

Bir yanda koruculuk geleneği…

Bir yanda peşmerge sevgisi…

Bir yanda "Öcalan TRT''ye çıktı" tepkisi…

Diğer yanda "Demokratik cumhuriyet" talebi…

Malum, Metiner''in "Koşulsuz ve katıksız bir demokrasi, hür ve eşit yurttaşları olan demokratik bir cumhuriyet" diyerek derneğin ilk hedefi olarak açıkladığı "Demokratik Cumhuriyet", aslen bir Abdullah Öcalan projesi!

***

Öcalan;

"Çıkış, devrimci-demokratik cumhuriyetin yeniden inşasını sağlayacak anayasasının kurulmasıdır."

"Bütün güçlerin Demokratik Cumhuriyet Projesine çekilmesi gerekir. Mesele bir mozaik gibi birleşmektir."

"Demokratik Cumhuriyet bir projedir, büyük bir projedir. Kürtlerin ve devletin yararına olan bir projedir."

"Demokratik cumhuriyet, demokratik ulus, demokratik vatan, demokratik anayasa demiştim. Benim tercihim kan akmadan demokratik anayasal çözümdür."

Diyerek, yıllarca, sayısız kere dile getirdi bu projesini.

***

Hatta bir keresinde, bu "proje"nin bir "akım"a dönüşeceğine/dönüşmesi gerektiğine işaret edip, herkesi içinde olmaya davet etti:

- Bunu erkenden görenler mutlaka başarıya ulaşır. Ama bunun tam anlaşılmadığını düşünüyorum. Aslında ben Demokratik Cumhuriyet Projesini ortaya koyduğumda, bu projenin bilimsel temele dayanmış olması gerçeği görülemedi. Halen de tam anlaşılmış değil. Kafası çalışan Demokratik Cumhuriyet akımını büyütür. Ve Türkiye''nin bir numaralı siyasi akımı haline getirebilir…

Terör örgütü ele başı için bu kadar elzemdi "Demokratik Cumhuriyet"in inşa edilmesi.

Gün itibarıyla yazık ki bazı muhalefet partilerinin de dahil olduğu, liberaller, neo-liberaller, AK Parti''nin "çözüm"cü kanadını da içeren geniş bir yelpazede adeta "slogan" haline geldiğine göre, tam da Öcalan''ın istediği gibi "akım"a dönüştü projesi!

***

Metiner, asla "ayrılık" yanlısı olmadıklarını vurgularken "Ortak vatanımızda tek devlet, tek bayrak ve tek millet anlayışıyla eşitliği ve kardeşliği önceleyen birlikte yaşam" arzuladıklarını söylüyor.

Peki ya Cumhur İttifakı''nın ortaklarından MHP''nin ısrarla vurguladığı, AK Parti''nin de ısrarla es geçtiği "tek dil"?

O yok.

Keza, Öcalan da tıpkı Metiner gibi "Ayrı bir kimlik ve siyasi güç dayatma durumumuz yok. Taleplerimiz genel demokratik taleplerdir" derken, bir de ne ekliyordu?

"Dil ve kültür özgürlüğü vazgeçilmez demokratik haklardır."

***

Burada haber değeri olan şüphesiz ki Öcalan''ın "Türkiye''nin demokratikleşme sürecine katkı sağlayan bir yerde durduğunu" savunan Metiner''in, Öcalan gibi "Demokratik Cumhuriyet" için yeni bir çaba içinde olması değil.

Haber değeri;

Metiner''in, "HDP/PKK''dan kurtarmak istediği Kürtler(!)"e "yeni seçeneği" sunmak üzere, "Kürt oyları(!)", HDP''nin kapatma davası, AK Parti''yle ittifak kurabilecek yeni bir "Bölge partisi" hazırlığı, "Yeniden çözüm süreci", Cumhur İttifakı içindeki örtülü "Tek dil" gerilimi, 2023 için planlandığı iddia edilen "genel af" meselesiyle tozun dumana katıldığı bir alanda "sahibini beklerken" yola çıkıyor olmasıyla ilgili…

Velhasıl, zamanlama manidar!

 

SORU-YORUM

---

Anayasa''nın birinci değiştirilemez maddesi, "Türkiye Devleti bir Cumhuriyet''tir", ikinci değiştirilemez maddesi de "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir" oldu halde, "Demokratik cumhuriyet" projesinin ilk hedefinin "Anayasa''nın değiştirilemez maddeleri" olması garip değil mi?

Bu çelişkinin sebebi, asıl gayenin "demokrasi" değil de, üçüncü maddeyle korunan "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir" ilkeleri  olması olabilir mi?

 

Çözüm…

---

Benim bir çözümüm var;

"Topluma kuru fasulye dağıtın kendi gazını üretsin" diyen Turgay Güler yeni Recep İvedik olsun; Şahan Gökbakar da onun yerine her gece bir kanalda "toplumsal sorunları" konuşsun!

Yazarın Diğer Yazıları