Kazılarında hamile kaplumbağa kalıntıları bulundu

Kazılarında hamile kaplumbağa kalıntıları bulundu
Pompeii'de yapılan kazı çalışmalarında Vezüv Yanardağı patladığı zamandan kalmış olduğu düşünülen hamile bir kaplumbağa kalıntıları bulundu. Kaplumbağanın daha önce yıkılmış bir evin kalıntıları arasında yumurtlamak için yer aradığı düşünülüyor.

Pompeii’deki arkeologlar, MS 62 yılında gerçekleşen bir depremde yıkılan bir evin kalıntılarına sığınan hamile bir kaplumbağanın kalıntılarını keşfettiler. Daha sonra Vezüv Yanardağı patladığında volkanik kül ve kayalarla kaplandı.

14 cm uzunluğundaki Hermann kaplumbağası ve yumurtası, antik kentin depremle yerle bir olduktan sonra hamam yapımı için yeniden inşa edilmekte olan bir bölgesinde yapılan kazılarda keşfedildi. Pompeii daha sonra MS 79 yılındaki volkanik patlamadan sonra küllere gömüldü.

Arkeologlar, güney Avrupa’da yaygın olan bir tür olan kaplumbağanın, depremde yeniden inşa edilemeyecek kadar büyük hasar görmüş bir evin enkazına sığındığından şüpheleniyorlar.

Pompeii arkeoloji parkının müdürü Gabriel Zuchtriegel, hayvanın hâlâ yumurtalarını taşıyor olmasının, onu bırakacak güvenli ve uygun bir yer bulamadan öldüğünü gösterdiğini söylüyor.

“Bu, depremden sonraki bu aşamada Pompeii’yi düşünmemizi sağlıyor. Ancak volkanik patlamadan önce birçok ev yeniden inşa edilirken, tüm şehir bir şantiye alanıydı ve belli ki bazı alanlar o kadar kullanılmamıştı ki, vahşi hayvanlar dolaşabiliyor, girebiliyor ve yumurtlamaya çalışabiliyordu.”

Bu, Pompeii’de bulunan ilk kaplumbağa değil ve Zuchtriegel, mevcut kazı ve araştırmaların önemli bir odak noktasının Pompeii’nin şehir merkezinin dışında bulunan organik ve tarımsal malzemelerle ilgili olduğunu belirtiyor.

Kaplumbağanın keşfi, “eski Pompeii tarihini temsil eden kültür ve doğa, topluluk ve çevre arasındaki bu ilişkiler mozaiğine” katkıda bulunuyor.

İlgili Haberler