Rusya hasım ise 6 ülke platformu nasıl kurulacak?

Rusya hasım ise 6 ülke platformu nasıl kurulacak?

Amerika''nın Sesi''nde yayınlanan habere göre Amerikalı bağımsız gazeteci-yazar Mark Perry, ABD Başkanı Biden''ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''dan Rusya konusunda güvence aldığı kanaatini taşıdığını söyledi. Perry''ye göre, "Biden''ın Erdoğan''la görüşmesini Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin''le görüşmeden hemen önceye denk getirmesi tesadüf değil! Biden, Putin''le görüşmesinde NATO üyeleri arasında konsensüs olduğu noktasında eli daha güçlenmiş hissetmek istedi ve Erdoğan''la görüşmesinden bu güvenceyle ayrıldı."

***

Haber sitesinde Biden-Erdoğan görüşmesinin ABD''deki diğer yankılarına da yer verildi. 

ABD''nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, "Biden Türkiye''nin Kabil''de kalma konusundaki duruşundan çok memnun. O nedenle bence Türkiye ile normal diyebileceğimiz bir ilişkiye dönülmekte olduğu söylenebilir'''' dedi.

Alan Makovksy ise Erdoğan''ın Biden ile görüşmesinde soykırım iddialarını tanıma konusunu gündeme getirmemesini, "Bence Erdoğan''ın bu konuyu gündeme getirmemiş olması, ABD ile ilişkilerini yumuşatmaya yönelik" diye konuştu.

Habere göre Makovsky,  Erdoğan''ın Batı karşıtı söylemdeki yumuşamayı, "Türkiye''nin ekonomisi batıyla bağlantılı. Erdoğan''ın popülaritesi de önemli ölçüde ekonomiye bağlı. Bence denklem bu kadar basit… Erdoğan''ın popülaritesinde bir düşüş olduğu da görülüyor. Bence batılı yatırımcıyı getirmek için batıyla ilişkileri yatıştırmak zorunda" diye yorumladı.

***

2030 stratejisinin kabul edildiği NATO zirvesinin sonuç bildirisinde ise "Rusya ile olağan ilişkilere geri dönülmeyeceği ve Çin''in sistematik meydan okumalarına karşı konulacağı" vurgulandı. Bildiride "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir. Suriye''deki Esad yönetimi, füzeleri kendi halkına karşı kullanıyor. Suriye''den Türkiye''yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Suriye''den balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz. Müttefikimiz Türkiye''ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz." ifadeleri de kullanıldı.

Bu ifadeler, NATO''nun, Türkiye''ye S-400''leri kullanmaması karşılığında Patriot füzesi verebileceğini düşündürüyor…

"NATO''nun 2030 Strateji Konsepti"nde ise Rusyadan "ana hasım" olarak bahsedildi, Çin''in her alandaki meydan okumasının ise değerlendirileceği bildirildi. NATO''nun 2008 Bükreş zirvesinin Ukrayna ve Gürcistan''ın üye olarak kabul edilmesine ilişkin kararı da teyit edildi.

***

Bütün bu görüşmelerden ve NATO zirvesinden sonra Tayyip Erdoğan''ın, İlham Aliyev''i kastederek, "Kardeşimizle teklifimizi yaptık. 6 ülke; Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve Ermenistan olarak platform oluşturalım. Bu bölgenin barışa ihtiyacı var. Ermenistan Azerbaycan''la problemlerini çözdükçe Türkiye olarak biz de gereken adımları atacağız. Türkiye sınırının açılmasının Ermenistan''a faydası saymakla bitmez." dedi.

Barışı kim istemez? Fakat hedef buysa, Azerbaycan-Ermenistan savaşı neydi? Savaş oyunu mu?

***

BOP haritasında "Free Kürdistan" denilen hayali devletin sınırlaro, Erzurum''a hatta Hopa limanına kadar uzanıyor. BOP haritasında, Kürdistan''ın deniz çıkışı, Hopa Limanı''na denk gelecek şekilde çizilmiş. Bitmek üzere olan Ovit ve yeni Zigana tünelleri ile Ermenistan''ın ve ABD Başkanı Wilson''a haritası sunulan hayali Pontus devletinin Anadolu''ya ve Orta Doğu''ya karayolu ulaşımı da kolaylaşacak! 

NATO zirvesinde "hasım" diye gösterilen Rusya ile Türkiye''nin Kafkasya platformu kurması önerisine ABD niçin ses çıkarmadı? Yoksa ABD-Rusya arasında gizli bir anlaşma mı var? Ukrayna ve Gürcistan''ı NATO''ya alacaksın ama Türkiye ve Gürcistan''ın Rusya ile platform kurmasına kayıtsız kalacaksın!

İkinci Dünya Savaşı sonunda, ABD ve Sovyetler Birliği orduları, Berlin''de buluşmuştu. Sonraki "Soğuk Savaş" sürecine rağmen tarihleri boyunca iki ülkenin hiç savaşmadığını unutmayalım!

Yazarın Diğer Yazıları