"Rusya, PYD'yi terör örgütü olarak görmüyor"

"Rusya, PYD'yi terör  örgütü olarak görmüyor"
Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Tahran'da gerçekleşen zirveyi de hatırlatarak, "Rusya PYD'yi terör örgütü olarak görmüyor demek oluyor. Bunun üzerine neden gidilmiyor?" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Suriye'de yeni anayasa yazım süreci birçok tartışmayı beraberinde getirmeye devam ediyor. Batılıların daima birinci dünya savaşından bu yana hep kendi arzuladıkları gibi bir rejim kurdurmak istediklerini söyleyen Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Oradaki menfaatlerinin zarara uğramasını istemiyorlar. Devlet yönetimleri kendilerinin istediği gibi olmasını istiyorlar. Bu ABD için de böyle, Rusya için de böyle" dedi.

Suriye'de anayasa yazımının önemli bir konu olduğunu vurgulayan Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anayasa lafı nereden çıktı, Ruslar bunu başta gündeme getirdi. Bu ABD'lilerin de yöntemidir. İkinci Dünya savaşından beri kazandıkları savaştan sonra ya da işgal ettikleri yerlerden sonra yaptıkları ilk iş anayasa dayatmak olmuştur. Japonya'ya, Almanya'ya dayattılar, en son yakın tarihimizde Irak'a dayattılar. Bu seferde burada dayatıyorlar, bu ne demek kendi istedikleri gibi bir yönetim oluşturmak istiyorlar. Suriye'nin kuzeyinde de Irak'ta olduğu gibi otonom bir yapı kuracaklar. Bir yapı oluşturmak istiyorlar orada, ileride de bir devlete dönüştürmek amacıyla. Aynen Irak'ta bunu yaptılar. Aynı şeyi anlaşıldığı kadarıyla Suriye'de yapmak istiyorlar, buna benzer bir yapı gerçekleştirmek isteyebilirler."

Suriye'de başka ülkelerin anayasa yapmasının tehlikeli bir anlam taşıdığını dile getiren Öymen, Suriye'de anayasa yapılacaksa bunu Suriye halkının yapması gerektiğini belirtti.

Öymen, "Dışarıdan neden anayasa yapılıyor? Suriye rejimini beğenmiyorsunuz, Suriye halkını da mı beğenmiyorsunuz? Belki Suriye halkı onların istediği bir anayasa yapmayacak, kendi çıkarlarına uygun bir anayasa yapacak. Demokratik, laik bir anayasa yapacaklar. Batılılar daima birinci dünya savaşından bu yana hep kendi istedikleri gibi bir rejim kurdurmak istiyorlar. Oradaki menfaatlerinin zarara uğramasını istemiyorlar. Devlet yönetimleri kendilerinin istediği gibi olmasını istiyorlar" diye konuştu.

Tahran görüşmesinde bazı ayrıntıların gözden hala kaçtığına dikkat çeken Öymen, şunları anlattı: "Bu görüşmede Suriye topraklarının yüzde 95'i teröristlerden geri alındığına dikkat çekildi. Bu ne demek oluyor? Suriye'nin kuzeyini, toprakların yüzde 27'sini PYD işgal ettiğine göre Rusya PYD'yi terör örgütü olarak görmüyor demek oluyor. Bunun üzerine neden gidilmiyor? Hem terörist örgüttür diyoruz PYD'ye, hem de sizin orada en yakın olduğunuzu söylediğiniz ülke PYD'yi adeta terör örgütü olmaktan çıkarıyor. Siz bunun farkında değil misiniz/ yoksa farkındasınız da sesinizi mi çıkarmıyorsunuz? PYD ile PKK işbirliği yapıyor dedik, bu doğru ama başkaları nasıl görüyor? Daha sonra ateşkes diyoruz, bu herkes için ateşkes demektir. Ateşkes dediğiniz halde Rusya devlet başkanı Putin diyor ki, muhalif gruplar yok aramızda. Tamam da Rusya da, Suriye de, ABD'de ateş etmeyecek. Ateşkes tabii var da o da şüpheli ama bu herkesi kapsıyor."

İlgili Haberler