Sebep ne?

Türk futbolunda bir gariplik bir istikrarsızlık almış başını gidiyor. Örneğin geçen yılın şampiyonu Beşiktaş. Üstelik şampiyon takımdan sadece Aboubakar''ı yollarken, Chelsea ve Barcelona''dan gelenler dahil sekiz üst düzey transfer yapıp uçması gerekirken, 14. hafta itibarıyla ancak 6 galibiyet almış. Sadece içeride mi? Hayır. UEFA Şampiyonlar Ligi''nde de 5 maç oynamış hiç galibiyeti yok. Akıl alır gibi değil. Nedenlerine bakıyoruz; bu yok ve yoksullukta bankalar kulüplerin kapısına dayanmışken tüm transferlerini gerçekleştirip takımını güçlendiren Başkan Ahmet Nur Çebi görevini yapmış ve kusursuz görünüyor. Öyle ya sayın başkan kendi mi çıkıp oynayacak yani. Sergen''e dönüyoruz takımı hazır ve oynatması gereken kişi de kendisi. Elbette bu istikrarsızlıkta pay ve ufak kusurları vardır, lakin söylemlerine baktığımızda müthiş şikayetçi. Dönelim Fenerbahçe Başkanı Ali Koç''a devamlı hakemlerden ve TFF''den şikayetçi. Ya Galatasaray kendi sahasında oynadığı Fenerbahçe maçı esnasında Başkan Burak Elmas tribünde adeta bir barut fıçısı ve şikayetçi.

***

Özellikle başta büyük takımlar sürekli hakemlere ateş püskürüyor ve bu başarısız sonuçları onlara bağlıyorsa, Anadolu takımlarının halini takdirlerinize bırakıyorum. Peki sonuç! Gelin sonucu bir misalle bağlamaya çalışalım; bir savaşta sayıca üstün bir taraf karşı kuvvetlere muharebede kaybedince, kumandan birliğini toplayıp yenilginin sebeplerini sorar. Kaybeden askerler ise ''birkaç neden var komutanım'' der. Nedir? ''Cephanemiz bitmişti efendim'' deyince, kumandan ''tamam başkasını saymaya gerek yok'' der.

İşte Türk futbolu maalesef bugün bu durumdadır. Ortada bir yönetme sorunu ve otorite boşluğu var. Beşiktaş''ın, Fenerbahçe ve Galatasaray''ın bu halde olmalarında elbette kendi kusurları ile beraber bize göre Türk futbolundaki adalet ve istikrar eksikliği de önemli faktör. Önce atılan teknik direktörlere verilen, sonra indirilen cezalar. Dolar 13 TL olmuşken borç içindeki kulüplere halen sabit kurdan ödenen naklen yayın gelirleri. Hepsi Türk futbolundaki adaletsizlik işareti. Tüm şikayetlere rağmen düzeltilemeyen hakem camiası ve sadece kendini kurtarmak için kendi atadığı MHK Başkanını azleden TFF, bize göre bu garip sonuçların asıl sebebidir. Böyle de olunca başka sebep aramanın gereği var mı takdir sizin.

Yazarın Diğer Yazıları