Sebze ve meyveye nisan karı zammı gelebilir

Sebze ve meyveye nisan karı zammı gelebilir
Türkiye'nin bazı bölgelerinde yağan nisan karı sebebiyle sebze ve meyve fiyatlarında artış bekleniyor.

Nisan ayında Türkiye’nin belli bölgelerine kar yağması sebebiyle önümüzdeki hafta sebze- meyve fiyatlarına ‘nisan karı zammı’ gelebilir.

Bazı çiftçiler ani değişen iklim olaylarına karşı önlem asa da bunlar yeterli olmayabiliyor. Örneğin Ordu’da yağan karla birlikte hava sıcaklığı sıfırın altında 3 dereceye kadar düşmüştü. Üreticiler fındık bahçelerinde gece ateş yakıp, dumanlama yöntemiyle zirai donun etkilerini azaltmaya çalışmışlardı.

ÜRETİCİ DUMANLAMA ÇALIŞMASI YAPIYOR

Türkiye'de yaklaşık 400 bin üretici 1 milyon 650 bin dekar alanda fındık üretimi yapıyor. Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta son yıllarda zirai don, küllenme gibi çeşitli hastalıkların çoğalmasıyla rekoltede azalma başladı. Dünya fındık üretiminin yüzde 78, ihracatının ise yüzde 76'sını elinde bulunduran Türkiye, yıllık ortalama 450 bin ile 600 bin ton arasında fındık üretiyor. Ordu ve Giresun'da 600 rakım üzerindeki köylerde başlayan kar yağışı üreticiyi tedirgin etmişti. Üreticiler, kar yağışına rağmen, don riskinin olduğu 600 rakım üzerindeki bahçelere giderek eski oto lastiklerini yakıp, don olayına karşı dumanlama çalışması yapmışlardı.

NİSAN AYINDA BİLECİK’TE KAR YAĞIŞI

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren kar yağmaya başladı. Şehir beyaz örtüye büründü.