Şeyhin etrafında dönülmez / Hüseyin Movit

Şeyhin etrafında dönülmez / Hüseyin Movit

Sayın Buket Uzuner, kaleme aldığı, "İstanbullular" adlı kitabının 7. sayfasına oturttuğu bir ifadede, "Dönmek, dervişlerin hem kendi eksenleri, hem şeyhlerinin etrafında zikirle hû hû ilahileri söyleyerek gerçekleştirdikleri sema ayininde yaptıkları harekettir aynı zamanda." demiş.

 Bu ifadeden çıkan, "Dönen dervişlerin aynı zamanda ilahi de söyledikleri" anlamı, Mevlevî ayin-i şeriflerinde dönme ve ilahi söyleme fiillerini ayrı ayrı grupların işlemesi ile o grupların ilahi okuyanlarına "mutrıban", dönenlerine ise "semazen" denilmesinden dolayı dönenlerin yani semazenlerin dönme eylemini gerçekleştirdikleri sırada kesinlikle ilahî söylememesi sebebinden ötürü yanlıştır.

"Sema yapanların hem kendi ve hem de şeyhlerinin etrafında dönmeleri" biçimli anlatım da o semazenlerin kendi etraflarında dönmelerine karşın, bu dönme eylemini şeyhlerinin çevresinde de sürdürmemeleri nedeniyle başka bir yanlışı meydana getirmektedir.

KISA KISA

Ersoy Dede, Tatil Gündemi, TRT Radyo 1, 30.03.2019: "Candan, kalpten, yürekten..." Dede, programına bu cümlelerle başlıyor ama anlamdaş iki kelimeyi peş peşe kullanmaktan kaçınmıyor!

 Ersoy Dede, Tatil Gündemi, TRT Radyo 1: "Sizleri bekliyor olacak."

Uydurma haber kipi Dede'nin de hoşuna gitmiş: Bekliyor olmak. İngilizce "present perfect continuous" haber kipinin Türkçesi sayılabilecek bu garabet ifade, dilimize yerleşti!

Ersoy Dede, Tatil Gündemi, TRT Radyo 1, 30.03.2019: "Kadir Genç'in üslendiği...", "Başrolünü üslendiği..." "Üslenmek" ile "üstlenmek" arasındaki farkı yılların habercisi Dede'ye anlatmanın bir yararı olur mu dersiniz?

Ersoy Dede, bir koltuğa beş/altı karpuz sığdırmaya çalıştığından, program boyunca dolgu sözü "efendim"i sıkça kullanıyor (tam 8 kere)(30.03.2019)

Spikerliğin/sunuculuğun ilk şartı bu kabil kelimelerin, akıcılığı önlediği için, kullanılmamasıdır! Diyeceği olan var mı? Ersoy Dede, Tatil Gündemi, TRT Radyo 1, 30.03.2019: "Ef 400 Anlaşması (doğrusu Antlaşması)...", "Ef 35'lerin" Harflerin Türkçe okunuşları (Fe) varken, İngilizcesini (Ef) seslendirmek hem de defalarca...

Sosyolog İsmail Öz, Ersoy Dede'nin Tatil Gündemi'ne konuk oluyor pazar günleri. Bir tatilde hiç de kabul edilmeyecek ses tonuyla sıkıyönetim bildirisi okuyan komutan edasıyla tatili zehir ediyor. Radyoda konuşan kişinin sesi mikrofonik olmalı, neredeee?  

Yeni Zelanda'daki katliamda ölenlerin sayısı 51'e yükseldi. Yılların habercisi Ersoy Dede, gündemi takip edecek mecali kalmadığından programına 50 ile başladı, 50 ile bitirdi. (TRT Radyo 1, Tatil Gündemi, 23.03.2019) Ah TRT vah TRT... Hafta sonunda Tatil Gündemi'ni sunan Ersoy Dede, 2 Mart'tan beri öksüre öksüre programını sürdürüyor. Geçmiş olsun dileklerimizi sunalım.

Ersoy Dede, dura dura konuşmasının yanında "gerçekten" anlamındaki kelimeyi "hakkaten" şeklinde seslendiriyor hem de tam 15 kere. (TRT Radyo 1, Tatil Gündemi, 24.03.2019)

Ersoy Dede, Tatil Gündemi, TRT Radyo 1, 30.03.2019: "Gazeteler neler yazmışlar?" Özne; cansız varlıklar, soyut kavramlar, organlar, bitkiler, hayvanlar, eylem ve zaman adları olduğunda yüklem tekil olur!