Şimdi ev alınır mı?

En çok iki soruyla karşılaşıyorum.

Birincisi dolar alınır mı, ikincisi ise ev alınır mı?

Dolar 6.300 olduğu bir seviyede alınıp alınmayacağını söylemek imkânsız. O kişilere doların 3.70 olduğu dönemde aklın neredeydi deyip çıkıyorum. Çünkü son bir yıldır Türkiye'nin dış borcunu yazıp ortaya çıkacak muhtemel krizi anlatıp durdum.

Konut işine gelince ben iki yıldır inşaat sektöründe büyük bir çöküş bekledim. İlk yıl hükümetin gazı ile gitti. Son yıl yani içinde bulunduğumuz yıl ise resmen tökezlemeye başladı.

Son gelen TÜİK rakamlarına göre, konut satışlarında ciddi bir düşüş var. Doğu hariç tüm illerde konut satışları yüzde 15'in üzerinde düştü. Sadece Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Hakkâri, Şırnak, Kilis ve Ardahan'da yükseldi.

İstanbul'da yüzde 15, Tekirdağ'da yüzde 17, Edirne'de yüzde 22, Ankara'da yüzde 26 düştü. Bugüne kadar yükselen trend olarak gösterilen İzmir'de bile sert düşüş vardı. İzmir'de konut satışları ağustos ayında yüzde 25,94 oranında düştü.

Tabii ki düşüşle birlikte fiyatlar da gerilemeye başladı. TCMB Konut Fiyat Endeksi'ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 4,6 düştü. İstanbul hariç düşüş oranı ise 2.65. Sadece konut fiyatlarının büyük manipüle edildiği İstanbul'da ise yüzde 9,7 gibi oldukça ciddi bir düşüş var.

Alım zamanı mı?

Bu rakamları gördükten sonra şu soruya yanıt aramak lazım: Satışlar ve fiyatlar düştüğüne göre alım zamanı mı?

Bu soruya yanıt vermiyorum. Sadece rakamları yazacağım ve buna siz karar verin.

Konut fiyatları geçmiş yıllarda dünya ortalamasının çok üstünde arttı. Yani şu anki düşüş devede kulak diyebiliriz.

Ama yine de almak istiyorum diyorsanız şu hesabı iyi yapmalısınız.

Nakit para ile alacaksanız:

Nakit para şu an çok değerli. Bankalarda 1 aylık mevduat faizi yüzde 30'a ulaştı. Bu şu anlama geliyor. 300 bin liralık bir evi peşin almayıp bankaya yatırdığınızda aylık 8 bin lira civarında bir faiz alırsınız. 300 bin liralık bir evden alabileceğiniz en fazla kira bin 500 liradır.

Kredi ile alacaksanız:

Peşin alabilecek param yok kredi ile alacağım diyorsanız. Bir miktar paranız olmalı. Yine 300 bin liralık evden yola çıkarsak 100 bin lira siz verip, 200 bin lira da bankadan kredi alacaksınız. Şu anda konut kredileri 2.39 ile 3 arasında değişiyor. Siz en düşük oranı veren kamu bankasına gittiniz ve ikna ettiniz diyelim. Evin maliyetini hesap edelim.

200 bin lira için 120 ay 5 bin 078 lira aylık taksit ödemeniz gerekiyor. 200 bin lirayı toplamda bankaya 120 ay sonunda 609 bin 408 lira olarak ödeyeceksiniz. 100 bin liranızı da ilave ettiğinizde evin size maliyeti 710 bin lira civarında bir rakama gelmiş olacak.

Yani siz evi 300 bin liraya aldığınızı sanacaksınız ama o ev size, 710 bin liraya mal olmuş olacak.

Hesap ortada.

Bu rakamlarla ve bu fiyatlarla sizce konut alma zamanı geldi mi gelmedi mi buna mantığınızla karar verin.

Yazarın Diğer Yazıları