Sivrisinek ısırdığında vücudunuza ne olur?

Sivrisinek ısırdığında vücudunuza ne olur?
"Sivrisinek" kelimesi her şeyden önce bize ısırıklarından sonra ortaya çıkan kaşıntı ve şişliği hatırlatır. Ancak bu sinek bizden beslenirken neler olup bittiğini ve kaşınmamıza neyin sebep olduğunu nadiren düşünürüz. Araştırmaya göre sebebi sivrisineğin tükürüğünde! İşte detaylar...

Bir sivrisinek midesini kanla doldurmak için yaklaşık 4 dakikaya ihtiyaç duyar. Sorun şu ki bu süre zarfında kurbanları görev tamamlanmadan önce onu fark edip öldürebilir. Isırığın kendisinin acı verici olması bir yana bu saldırganın daha da hızlı bulunabileceği anlamına gelebilir.

Bir sivrisinek tükürüğünün cildi uyuşturan bir yapısı vardır. Bu yüzden bir sinek cildimize tükürdükten sonra ısırığı hissetmeyiz. Bundan sonra küçük arkadaşlarımız deri altındaki kan damarlarını aramaya başlar. Beslenecek bir şey bulana kadar birkaç kez araştırma yaparlar.

-Tükürük, kanı daha kolay emmelerine yardımcı olur 

Damar bulunur bulunmaz sivrisinek tükürüğü tekrar serbest bırakır. Farklı amaçlara hizmet eden ve 100'den fazla protein içeren tükürük; kanın pıhtılaşmasını önleyerek emmek için daha kolay hale getirir.

-Isırıklar kaşınıyor çünkü onlara alerjimiz var 

Bir ısırık, farklı şiddet seviyelerinde kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olabilecek toksik olmayan proteinler içerir. İlk sivrisinek ısırıklarınıza tepkileriniz en şiddetli olanlarıdır.

Sivrisinekler, yılın büyük bir bölümünde buzla kaplı yerlerde ürememek için durgun suya yumurta bırakırlar. Sonuç olarak orada yaşayan insanları çok sık ısırmazlar. Ancak oradan tropikal bir yere geçerseniz ilk ısırıklarla başa çıkmak sizin için zor olabilir.

Araştırmalara göre sivrisinekler, cildimizde yaşayan farklı mikropların ürettiği kokumuz nedeniyle bize çekiliyor. Bu nedenle vücudunuzu antibakteriyel sabunla yıkamak böceklerin sizi ısırmasını engelleyebilir.

Sentetiklerin yanı sıra sivrisinek ısırıklarına karşı etkili olduğu kanıtlanmış okaliptüs yağını kullanabilirsiniz.

KAYNAK: PEMBENAR /MİLLİYET

İlgili Haberler