Sizin elinizde GAMER var mı?

Sizin elinizde GAMER var mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, güvenlik hizmetlerini yürüten birimlerden alınan verileri tek elde toplayan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi''nde (GAMER) kullanılacak yeni nesil yazılımla, olay anındaki İHA görüntülerinden sosyal medyadaki manipülasyonlara kadar kriz anını yönetmek için ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin hızlı ve sağlıklı şekilde yönetilmesinin sağlanacağını bildirdi.

***

Soylu, Türkiye''nin çeşitli illerinden "İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürleri Eğitimi" için Ankara''ya gelen müdürlerle İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi''nde bir araya geldi.

Eğitimde konuşan Soylu, GAMER projesinin ilk adımının 2017''de atıldığını hatırlatarak, ikinci nesil GAMER yazılım çalışmalarının da başladığını belirtti.

GAMER''in temelde kriz anını yönetme üzerine kurgulanmış, yüksek teknolojili, yapay zekâ kullanabilen bir yapı olduğunu söyleyen Soylu, bakanlığın bütün veri altyapılarından yararlanan, birimlerin elindeki tüm bilgiyi kullanabilen bir sistem kurguladıklarını kaydetti.

GAMER il müdürlüklerinde 864 personelin görev yaptığını dile getiren Soylu, 81 il müdürlüğünden 60''ının 112 Acil binalarında, 18''inin valiliklerde, 1''inin AFAD, 2''sinin de Emniyet Müdürlüğü binasında faaliyette olduğunu bildirdi.

Soylu, il sosyal etüt ve proje müdürlerine, bulundukları illerdeki kolluk birimleriyle iletişim içinde olmalarını tavsiye ederek, bunun projenin verimliliğini artıracağını kaydetti.

***

Haber böyle... Tabii Türkiye, teknolojik gelişmelerin dışında kalamaz ama GAMER, İngilizce''de "oyuncu" anlamına geliyor. Aslında kurulan yapıyı en iyi anlatan kelime de bu. Öyle ya, İHA''lardan, MOBESE kameralarından alınan görüntüler ve diğer kanallardan gelen olay bilgileri değerlendirilirken, bu verilerle sosyal medyadaki mesajlar arasındaki bağlantı tespit edilecek... Bunu da doğrudan emniyet birimleri değil ama bakanlığın tüm veri alt yapısına yani jandarma ve polisin bütün bilgisayarlarına girebilecek GAMER birimleri yapacak!

***

Bu tür yapılanmalar, yakın zamana kadar dünyada sadece gelişmiş orduların elinde bulunuyordu. Çin''den gelen haberler, milyonlarca kamera ile donatılmış Çin sokaklarından gelen bilgilerle, herkesin kullandığı akıllı telefon verilerinin birleştirilmesi sonucu vatandaşa puanlama sistemi getirileceği yönünde... Trafikte ceza puanı gibi kötü puan barajını dolduran vatandaşın hakları kısıtlanacak... Türkiye''de ise GAMER sistemi kayıtları, arşivde tutulacağına göre benzer bir kapasiteye sahip olacak! Bu kapasiteyi ne yönde kullanacağına devleti yönetenler karar verecek!

Durum böyleyse yapay zekâ kullanan sistem, istenirse seçimleri etkilemek için de kullanılabilir, değil mi?

***

Bu arada emekli general Nejat Eslen''in dikkat çektiği 1 Ekim tarihli CFR dergisi Foreignpolicy''deki Steven Cook imzalı yazıyı hatırlatmak isterim. Cook, "Erdoğan sonrası dönem"de, güçlü bir başka adamın, muhtemelen "sıkıyönetim şartlarında Türkiye''yi yönetebileceğini" yazmıştı. Cook, ordunun mevcut durumunun, Erdoğan sonrası için Akar''a güçlü bir pozisyon sağlayacağını da yazısında vurgulamıştı.

Eslen''e göre Cook''un makalesinin bütününe bakınca kilit mesaj, "Türkiye''nin Erdoğan sonrasında, Akar tarafından sıkıyönetim şartlarında yönetilmesi" idi.

***

Ana muhalefet liderinin "siyasi suikast" endişelerini gündeme getirdiğini, iktidara sufle verir gibi yazı yazan bir gazetecinin kan dökülmesinden bahsettiğini de dikkate alarak GAMER sisteminin böyle bir ortamda nasıl kullanılacağını da düşünmek gerekir!

GAMER, "GAME OVER" yani "oyun bitti" denilmek için de kullanılabilir! Tabii "oyun bitti" diyecek olan, oyunun kurucusudur... Sahi Türkiye''deki oyun kurucunun kim veya hangi güç olduğunu görmeden, bu oyuna katılmanın bir faydası olur mu? Yoksa yeni bir oyun kurmak mı gerekir?

Yazarın Diğer Yazıları