Son oya kadar mücadele

Son oya kadar mücadele

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi''ne geçişi milat kabul edersek, neredeyse beş yıldır savsadıkları seçim yasası değişikliğini, bugüne kadar dağıttıkları "ileri demokratik(!)" mavi boncuklarla uzaktan yakından ilgisi olmayacak şekilde metinleştirip, laf olsun diye bile ilgili kişi/kurum görüşü alma gereği duymadan, arkalarından atlı kovalıyormuş gibi bir gecede geçirdiler komisyondan.

Ama "seçim-meçim yok" sorsan!

*

Keza Genel Kurul''da seri onaya bağlandı her madde!

Dün de yazdım; "en az bir yıl olmayacak seçim" için, seçim kurullarında yapacakları hakim değişikliklerinin yürürlük tarihini "3 ay sonra"ya çektiler; nedense!

*

Asgari ücrete, milletin cebinde zerre rahatlama yaratmasa da kağıt üzerinde yüklü görünen bir zam…

Gıdada yapılan zamlardan önceki "yüksek fiyatlara" bile dönmeye yetmese de KDV indirimi…

Derken şimdi de, bugüne kadar köşe bucak kaçtıkları 3600 ek gösterge için tarih geldi:

Temmuz.

*

Ama seçim yok; bunlar, hep milleti düşündüklerinden.

20 yıl sonra ansızın bir aydınlanma yaşamaya başladılarsa demek; milletin ne çektiği konusunda…

Hoş kestane ballı manda yoğurdu bu tezi de çürütüyor ama…

Yersen.

*

Yemezsen…

Devam edelim dün kaldığımız yerden:

Oylarımız sandıktan girdikleri gibi mi çıkacak yoksa bir kısmı yine "kedilere" yem mi olacak?

İYİ Partili Mehmet Tolga Akalın, "Seçim İşleri Başkanı" sıfatıyla verdiği röportajda "Her bir oyun mücadelesini yapabilecek bir teşkilat zemini inşa ettiklerini" anlatmıştı.

İYİ Parti Divanında önceki gün yapılan değişiklik itibarıyla, Akalın, artık Milli Güvenlik Politikaları Başkanı.

Sözünü ettiği teşkilatı tamamlama ve seçim günü de en etkin şekilde çalıştırma sorumluluğu ise, yine önceki gün itibarıyla, ülkenin şüphesiz en tecrübeli kadın siyasetçileri arasında yer alan Şenol Sunat''ın omuzlarında. Parlamenter sisteme geçiş için ittifak kuran 6 muhalefet partisinin oluşturacağı çalışma grubunda da, İYİ Parti''yi Sunat temsil edecek bundan sonra.

*

Sunat, dünkü konuşmamızda, İYİ Parti''de tıpkı kendisinin önceki görevi olan eğitim politikalarında olduğu gibi seçim işlerinde de ortaya konmuş büyük bir emek bulunduğunu, bunda payı olan herkese teşekkür ettiğini, kendisinin de o emeğe sahip çıkıp, üzerine koyarak ilerleyeceğini söylediği için seçim güvenliğiyle ilgili olarak kurulmuş sistem baki.

Buna göre, İYİ Parti, Türkiye''deki 195 bin 784 sandıktan 135 bin 616 tanesinde görev alacak sandık temsilcilerini belirlemiş, 7 hafta süren yoğun bir programda, her 200 kişiye bir sandık eğitmeni düşecek şekilde sandık temsilcilerini eğitecek 924 eğitmenin eğitimini ve 1094 seçim kurulunun tamamına, bir grubuna doğrudan üye bir grubuna da itiraz yetkilisi olmak üzere temsilcilerini atamış; Akalın''ın ifadesiyle "seçim ekosistemi"ni oluşturmuş durumda.

*

Türkiye''nin, seçim geceleri, oy sayımının en kritik dakikalarında sistem çökmesi gibi acı tecrübeleri bulunduğundan, kısa adı İRİS olan İYİ Parti Raporlama ve İletişim Sistemi''nin işlerliği ve dayanıklılığı konusunda da işini şansa bırakmamaya karar İYİ Parti.

Akalın, bu kapsamda iki seçim tatbikatı planladıklarını, seçim olmuş gibi, bütün sandıklardan, bütün partilerin verilerinin hızla girileceği bu tatbikatlarda, sistemin tekraren test edileceğini, ekran yansımalarının net olarak ortaya konulacağını ve sonuçlara göre de, seçim gecesi yaşanması olası süprizlere karşı peşinen önlem alınacağını anlatmıştı.

Ek olarak bir de, seçim sonuçlarının duyurulmasıyla ilgili olarak, Türkiye''ye, Anadolu Ajansı''na alternatif "yeni bir pencere" açmaya hazırlanıyor İYİ Parti.

Bunun için de, sandık başında tek oy için bile kora kor mücadelesini verecek, "Hayır" diyebilecek, itiraz hakkını sonuna kadar kullanacak ve o ıslak imzalı tutanağı, sonuçların doğru şekilde yansıtıldığı haliyle eline alacak kadroların eğitiminin yanı sıra, 9 bin 500 civarında gençten oluşan ikinci bir teşkilat oluşturulmuş durumda.

20-25 sandığa bir genç şeklinde organize edilen bu ikinci ağın görevi, ıslak imzalı tutanak verilerini aplikasyona yüklemek ve merkeze en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamak olacak.

Böylelikle, sandıktan çıkan sonuç ile ilan edilen sonucun birbirinden farklı olma ihtimali ortadan kaldırılacak; olursa da elde bunu hükümsüzleştirecek veri bulunacak.

*

Muhalefet partilerinin kendi içlerinde şimdiden başlattıkları bütün bu çalışmalar dışında, bir de altı siyasi partinin, seçim güvenliğini sağlamak üzere oluşturacağı çalışma grubunun alacağı tedbirleri koyun üzerine…

Herkes "kendi üzerine düşeni" layığıyla yaptıktan sonra, son yılların en yüksek katılım oranına ulaşılabilir bu sandığa güven duygusuyla.

Yazarın Diğer Yazıları