Soranlara sormayanlara…

Soranlara sormayanlara…

Sosyal medya yahut ekran gibi değil; mecra yazılı basın olunca, her şey, en az bir gün rötarlı oluyor.

Bereket versin; canım yurdumun sebatlı insanları, durmaksızın aynı şeyleri konuşmaktan bıkmıyor, usanmıyor, sıkılmıyor da, biz de, söylenecek çoğu şeyin bir gün önce söylendiği konulara bile dalma cesareti bulabiliyoruz bazen, "kabak tadı verme" endişesine esir düşmeden.

Keza, yüz yıllık, bin yıllık mevzuların bir sonuca bağlanmadığı yerde "1 gün" ne!

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun önceki gece başlattığı "Sorulmayanları sor" kampanyasına, tam da bu haletiruhiye içinde dahil olmak istedim;

Şiirdeki gibi, "Memleketim, memleketim…"

Ve şarkıdaki gibi "Her şey her şey senin için…" diyerek!

***

Nasıldı devamı?

"Umrumda değil kim duyarsa duysun

Varsın olsun kim görürse görsün…"

Mahpusta gazeteci unutmanın alışkanlık haline geldiği bir devr-i iktidarda bu umarsızlık şart zira!

***

Sorularımı sıralarken mırıldandığım şarkının, buradan sonrası biraz aranjman kıvamında:

Duyanlara duymayanlara

Soranlara sormayanlara

Ben ona soruyorum çok soruyorum

Soruyorum soruyorum çok…

***

Neleri mi?

Kişisel meraklarımı değil tabii; sizin en çok cevap beklerinizi.

***

- Kamu kurum ve kuruluşlarına atacak kişilerin belirlenmesi için yapılan KPSS sınavında derece girmiş olan adayların atamaları neden yapılmıyor? Yerlerine kimler atanıyor? Atamalar mülakat esas alınarak yapılacaksa, neden, sözde bir sınav şartıyla, bazı yıllarda sayıları milyonun üzerine çıkan adayların zaman ve umutları çalınıyor?

- Narenciye üreticisinin sorunlarının, kiraz üreticilerinin sorunlarının, patates üreticilerinin sorunlarının, arıcıların sorunlarının araştırılmasının, itfaiyeciliğin "meslek" sayılmasının, kadına şiddete verilen cezaların arttırılmasının, sağlıkta şiddet yasasının, engellilerin sorunlarının araştırılmasının AK Parti''ye ne zararı var? Partinizin, bütün siyasi partilerin pekala uzalaşmalarının mümkün olduğu, aslen siyaset dışı ve toplumun her kesimine yararı dokunacak konularda bile verilen önergeleri reddetmesinin sebebi nedir?

- İstanbul''da, 2004 yılında yaşanan ve okullar tatil edilmesi gecikince bir çocuğun da donarak öldüğü kar fırtınası sırasında, dönemin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Sao Paolo''da tatil yapıyordu. Onu da, kar yağışı başladığı sırada balıkçıda yemek yediği için halkla hemhal olmadığı zannıyla yüklendiğiniz CHP''li Belediye Başkanı gibi/kadar hedef almış mıydınız?

- Dolar 18 TL''ye çıktığında bindirilen astronomik zamların; dolar 13-14''lerde seyrederken neden indirilmiyor? Sebep doların yükselmesi değilse, hâlâ yeni zamların geliyor olmasının sebebi ne?

- HDP''nin PKK terör örgütü başının çağrısına uymamasından niye rahatsız oluyorsunuz; elinde binlerce evladımızın kanı olan Öcalan''ın sözünü dinlememek kötü bir şey mi? Neden?

- İstanbul''u, tabiri caizse "İBB''nin beceriksizliğinden kurtarmaya(!)" gelen bakanlarınız, "dünyanın en iyi, en akıllı, en büyük, en muhteşem, en muazzam, en şahane, en görkemli, bütün enlerin de eni" havaalanına neden inemedi? Yeni havaalanında oluşan hasar ve mahrumiyete bakınca, bundan sonraki projelerinizde, en azından "bilimsel" olan itirazlara kulak vermeyi düşünüyor musunuz?

- Gerekli kıdem şartını taşımayan biri nasıl hakimlik yapabilir?

- Her fırsatta "Yaratılanı severim, yaratandan ötürü" diyen bir siyasetçi, dahası her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hak ve hukukunu korumakla yükümlü bir makamın sahibi olarak, ittifak ortağınızın, dünyaca ünlü "dahi" piyanistimiz Fazıl Say''ın doğuştan gelen hastalığından kaynaklı görünümüyle dalga geçmesini doğru buluyor musunuz?

- Devlet içinde paralel devlet oluşturan bir yapının darbe girişimiyle karşı karşıya kalmış bir siyasetçi olarak, ordu içinde paralel bir ordu oluşturduğu iddia edilen SADAT''ın faaliyetlerine karşı tedbir amaçlı bir araştırma, soruşturma yaptırdınız mı? Yaptırmadıysanız neden? Yeniden aldatılmayacağınız veya aldatılmadığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

- Torunlarınızdan biri SMA hastası olsaydı; sağlık sistemiyle aynı şekilde övünebilir miydiniz? Bu çocukların yaşatılması neden bir türlü "öncelik" haline gelemiyor?

- Belediye Başkanı olduğunuz dönemde, afet zamanlarında AKOM''da karargah kurduğunuzu söylüyorsunuz ama o dönemde AKOM yoktu; bu nasıl olabilir?

- Aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı da olduğunuz için resmi ve meşru muhatabınız durumundaki diğer parti genel başkanlarının "yüzleşme" davetlerine icabet etmeme sebebiniz nedir? Belagat konusundaki bütün iddianıza rağmen, liderlerle, neden ekranda, halkın huzurunda yüz yüze gelmek istemiyorsunuz?

- CHP Genel Başkanı''nın dile getirdiği, Bandırma, Bursa, Yenişehir, Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi için yapılan iki ihale arasında 6 milyonluk fark olduğu iddiası doğru mu? Bu fark kimin cebine girdi?

- 128 milyar dolara ne oldu?

- Necip Hablemitoğlu suikastı zanlısının Türkiye''ye getirildiği, aileden veya dosyanın avukatından niye gizlendi? Geçmişte yaşanan kimi gelişmelerde olduğu gibi "gizli tutmaları" kaydıyla bilgilendirilemezler miydi?

Ve tabii…

- Tam da Sezen Aksu''nun şarkısındaki "Adem ile Havva" sözlerinden dolayı hedefe oturtulduğu günlerde yaptığınız "Hz. Adem Aleyhisselam efendimize, Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yeri geldiğinde koparmak görevimizdir" çıkışının muhatabının Sezen Aksu olmadığına inanmamızı bekliyorsunuz da, siz neden, gazeteci Sedef Kabaş''ın sözlerinin "muhatabı" olmadığınıza inanmıyorsunuz?

(NOT: Bu kadarını sığdırabildim; yeri geldikçe sorarız artık gerisini de…)

Yazarın Diğer Yazıları