Sudan’da devrik liderin evinden milyonlarca dolar çıktı

Sudan’da devrik liderin evinden milyonlarca dolar çıktı
Sudan’da askeri darbe sonrası görevden alınan eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in evinde yapılan aramada bavulların içinde milyonlarca dolar çıktı. El Beşir hakkında zimmetine para geçirme suçlaması ile soruşturma başlatıldı.

Sudan'ın devrik lideri Ömer el Beşir hakkında savcılık para aklama ve zimmetine yüklü miktarda para geçirme suçundan soruşturma başlattı.

Devrik liderin evini arayan askeri istihbarat güçleri içi 351 bin Amerikan Doları, altı milyon Euro ve beş milyon Sudan Sterlini ile dolu bavullar ele geçirdi. Savcının başkent Hartum'daki yüksek güvenlikli Kobar Cezaevi'nde tutulan Beşir'i konuyla ilgili sorgulamayacağı bildirildi.

Halkın aylar süren protestoları sonrasında 11 Nisan'da askeri darbe ile iktidardan indirilen Ömer el Beşir hakkında aynı zamanda ülkenin batısındaki Darfur Bölgesi'nde soykırım suçu işlediği iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama kararı bulunuyor.

Protestolara öncülük eden Sudan Meslek Odaları yolsuzluk ve adam kayırmacılıktan kurtulmak ve Beşir'in iktidardaki son yıllarında giderek kötüleşen ekonomik krizi hafifletmek adına eski liderin ve yönetimde bulunanların sorumlu tutulması çağrısı yapıyordu.

Devrik lider genellikle başkentin kuzeyinde Nil'in doğu kıyısına yakın bir köydeki yoksul çocukluk günlerine vurgu yapmasıyla tanınıyordu.