Tatilde korona kuralları / Prof. Dr. Osman Erk

Tatilde korona kuralları / Prof. Dr. Osman Erk
Personel eğitimine ve sağlığına mutlaka dikkat edilmeli; personelin mümkünse sezon boyunca daha çok tatil köyünde barınabilmesi sağlanmalıdır. Personelin mutlaka PCR testlerinin yapılması, giriş ve çıkışlarda ateşlerinin ölçülmesi gerekir.

Otel veya tatil köylerine girişte her misafir ve personelin ateşi ölçülmeli, kayıt altına alınmalı; misafirler kısa süre içinde mümkünse elektronik veya tek kullanımlık oda anahtarlarını alarak otele giriş yapılmalıdır.

Odalar misafir çıkışlarından sonra mümkünse 12-24 saat iyice temizlendikten ve dezenfekte edildikten sonra misafir kabul edilmelidir. Temizlik görevlisi ellerini yıkayıp yeni bir eldiven giydikten sonra özellikle sık dokunulan yüzeyleri, kapı kollarını, muslukları, kumanda düğmelerini önce su ve deterjanla daha sonra çamaşır suyu ile yıkayarak odayı havalandırmalıdır.

Odada bulunan bardak, çarşaf, kılıf gibi malzemeler mümkünse tek kullanımlık olmalı veya tekstil ürünleri 60-90 derece arasında deterjanla yıkanmalıdır.

Havuz ve denizden hastalık bulaştığına dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Deniz ve havuz suyu virüs partiküllerini barındırsa bile kısa sürede dilüe olarak seyrekleşir, ağızdan bir bulaş şimdiye kadar gösterilememiştir.

Havuz ve deniz suyundan hastalık bulaşmasa bile deniz ve havuzda yakın temas ile hasta bir kişiden virüs bulaşabilir.

Özellikle havuza girerken mutlaka duş alınmalı, havuzda belli sayıda kişinin olmasına dikkat edilmeli, yakın temastan kaçınılmalıdır.

Havuza giriş ve çıkış merdiven kolları sık sık dezenfekte edilmeli, kişi bu yüzeyler ile temas ederse mutlaka hemen elini yıkamalıdır.

Havuz ve deniz etrafındaki duş alanları, soyunma kabinleri ve tuvaletler sık sık dezenfekte edilmeli, bu yüzeylere temas eden kişiler mutlaka ellerini yıkamalıdır.

Şezlongların arasında mutlaka en az 2 metre mesafe olmalı, şezlonglar her sabah veya ihtiyaç halinde dezenfekte edilmelidir. Plaj havluları ambalajın içinde verilmeli, dezenfeksiyonuna dikkat edilmelidir.

Havuzların klor ve pH dereceleri sık sık kontrol edilmelidir. Yüksek sıcaklık nedeni ile havuz suyunda klor miktarının azalabileceği düşünülerek sık sık ölçümler yapılmalıdır.

Plajda futbol, voleybol, basketbol gibi yakın temas gerektiren sporlar yapılmamalı, kişiler grup oluşturmamalıdır.

Sauna, masaj, spor salonu, çocuk kulüpleri, hamam gibi yerler kullanılmamalı; kullanılacak ise sınırlı sayıda kişi kabul edilecek, kayıt altına alınmalı, havalandırma yeteri ölçüde sağlanmalıdır.

Ortak tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalı, birinin ardından hemen tuvalete girilmemeli; sifon klozet kapatıldıktan sonra çekilmelidir.

Ortak sosyal alanlarda, kafe ve restoranlarda güvenli fiziksel mesafe kuralı kesinlikle uygulanmalı; masa ve sandalye sayısı buna göre ayarlanmalı; ortak kullanım alanlarındaki dokunma yüzeyleri sık sık dezenfekte edilmelidir.

Klimatize alanlara girilmemeli, buralarda insanlarla temas edilmemeli; açık alanlar tercih edilmelidir.

Klimalar yerine; dışarıdan temiz hava getirecek sistemler çalıştırılmalı; bu sistemlerin temizlik ve bakımına dikkat edilmelidir.

Personel eğitimine ve sağlığına mutlaka dikkat edilmeli; personelin mümkünse sezon boyunca daha çok tatil köyünde barınabilmesi sağlanmalıdır. Personelin mutlaka PCR testlerinin yapılması, giriş ve çıkışlarda ateşlerinin ölçülmesi gerekir.

Asansörler mümkünse kullanılmamalı, kullanılacaksa az kişi tarafından ve güvenli fiziksel mesafe kuralı uygulanarak kullanılmalıdır. Asansör düğmeleri sık sık dezenfekte edilmeli, bu düğmelere mümkünse kağıt peçete ile temas sağlanmalıdır.

Restoranlarda içeride belirli sayıda insan olmalı, mümkünse açık büfe uygulaması yapılmamalıdır. Misafirlerin açık alanlarda yemek yemesi sağlanmalıdır.

Açık büfe uygulamasında ise meyve, tatlı, salata, soğuk meze gibi yiyecekler kapalı ambalajlarda olmalı, ambalaj açıldıktan sonra eller dezenfekte edilmelidir. Açık büfe yemek maşaları mümkünse kağıt bir peçete ile tutulmalı ve sık sık değiştirilmelidir.

Yemek servisi yapar iken görevli personel mutlaka maske takılmalıdır. Her yemek sonrası masalar dezenfekte edilmelidir. Masalarda mümkünse tek kullanımlık örtü, bardak, tuzluk, baharatlık olmalıdır. Metal çatal-bıçaklar ise ambalaj içinde sunulmalıdır.

Restoranlarda güvenli fiziksel mesafe kuralı büyük ölçüde sağlanamayacağı için, girişlerde misafirlere maske verilmesi uygun bir tutum olacaktır.

Açık ve kapalı alanlarda her yerde sık sık dezenfektan maddeler bulundurulmalıdır.